På en ö i Australien.

Den enda kopian av Wu-Tang Clans sjunde, mytomspunna album “Once Upon A Time In Shaolin” görs nu tillgänglig för första gången – i Australien. På Museum of Old and New Art (MONA), belägen på ön och delstaten Tasmanien, kommer skivan kunna spelas upp för besökare.

Albumet spelades in under sex år på 00-talet och är endast tillgänglig i CD-format. Efter att ha förvarats i ett valv i nästan ett årtionde såldes den på auktion 2013. Enligt en juridisk överenskommelse fick skivan spelas upp på lyssningsevent men kan inte användas för kommersiellt bruk förrän år 2103.

Den vanärade investeraren och pharma-skurken Martin Shkreli köpte som bekant skivan under uppmärksammade omständigheter 2018, men den beslagtogs av regeringen i samband med hans gripande och såldes sedan vidare till NFT-kollektivet PleasrDAO 2021.

Tre år senare lånar de nu ut CD:n till MONA mellan den 15-24 juni 2024, som en del av deras “Namedropping”-utställning. Där kommer lyssningssessioner hållas för besökare, men även om inträdet är gratis så kommer tillgängligheten vara begränsad. Intresserade kan skriva upp sig på en maillista för mer information om när biljetter finns tillgängliga.

Foto:  Luke Fenstemaker