kingsizemagazine.se
De fem bästa filmerna om hiphop!


Det går att debattera, men vilka filmer är egentligen bäst? Läs och tyck till!

 

För att låna ett uttryck av veteranen Ice-T: “Hiphop är kulturen och rap är musiken.” Med det sagt så gjordes många riktigt bra filmer om hiphop och dess fyra element i kulturens vagga på 80-talet. Mäktiga grafitti-målningar på New Yorks tunnelbanor med dj-scratch i bakgrunden där dialogen ibland rappades med flow (“Eat your eggs before i break your legs”) var standard. På den tiden var hiphop någonting nytt och dynamiskt, fräscht. 2000-talet har inte varit lika generösa med antalet hiphop-filmer men det finns några som jag tycker är oförglömliga. Glöm skådespeleriet och handlingen, de här filmerna har hjälpt till att definiera en generation hiphop-älskare. Det är inte en film om hiphop bara för att rappare medverkar så därför försvinner en del populära filmer i urvalet.

 

1.Beat Street (1984)

 

Lite gammal idag men den ultimata filmen om hiphop. Musiken,dansen, slanget, attityderna, kläderna, graffitin och stämningen. Kretsar kring karismatiske och målmedvetne unge Dj:n Kenny K och hans polare i South Bronx. Alla i gänget bär på drömmen att bli något inom kulturen. Du har Dj Kenny, hans lillebror som breakdansar, polaren Ramon som målar grafitti och Tracy, en danslärare som vill vara en del av hiphop och Kennys liv. Minns när jag såg den första gången 1997. Jag ville direkt ut och breaka efter att ha sett den episka breakbattlen mellan världsberömda NYC Breakers och Rock Steady Crew som visas i filmen. Se nedan!

 

2. Something from nothing: The Art Of Rap (2012)

 

Okej, tekniskt sett en dokumentär, men ändå. Inspirerande analyser av gårdagens och dagens hiphop-kultur med fokus på musiken med alla möjliga, bland annat Dr. Dre, Nas, Kanye West med flera. Framförallt så är det kul att se artisterna prata mer öppenhjärtligt om själva kulturen, snarare än att promota deras senaste album. Ice-T styr rodret i rätt riktning under hela filmen, där han geografiskt tar sig an område efter område i USA. Det saknas en del tunga namn från “The south” (Outkast! 8ball&Mjg!) och kvinnliga Mc´s men filmen är fortfarande intressant och framförallt relevant ur ett historiskt perspektiv. Som Ice-t säger, hiphop har fortfarande inte fått sitt erkännande för vad den gjort kulturmässigt och musikaliskt.

 

3.  8 mile (2002)

 

Eminems skådespelardebut om en talangfull yngling med trasslig bakgrund i arbetarklassens Detroit gjorde ett enormt avtryck i hiphop-världen när den kom ut 2002. “8 mile” gjorde inte bara reklam för Eminem och Battle-rap utan gav också kulturen många nya fans och en nyfunnen respekt. Mekhi Phifer (Dj, Spin that shit!), Brittany Murphy med flera gör minnesvärda roller som höjer den här rullen från bra till klassisk hiphop-film. Vann välförtjänt en Oscar för låten “Lose Yourself”, som verkligen användes i rätt ögonblick när Eminem förbereder sig för den sista battlen.

 

4.Hustle and Flow (2005)

 

Kameleonten Terrence Howard spelar en hallick (Djay) med medelålderskris i Memphis som vill satsa på en rapkarriär. Ludacris spelar luriga rapstjärnan “Skinny Black” och Taraji P.Henson spelar Djays favoritprostituerade babymama Shug. Man kan anklaga den här filmen för att skapa överdrivna karikatyrer av hur man pratar i den djupa södern – Djay säger “Mayne” efter varje mening, totalt 205(!) gånger. Three six mafia vann en Oscar för soundtracket och det är välförtjänt. Bara det faktum att Terrence Howard på allvar övervägde att släppa en skiva efter den här filmens framgångar tycker jag är anledning nog att se den här. Att följa Djays hustle in i rapvärlden är spännande och aktuell när allt fler fd kriminella väljer rap som laglig hustle. Mayne.

 

5.Wild Style (1983)

 

Har med hiphop-pionjärerna DJs Grand Master Flash, Grand Wizard Theodore, The Cold Crush Brothers, The Rock Steady Crew, Grand Master Caz, Charlie Chase, Busy Bee, Fab Five Freddy och andra. Vill du lära dig om hur kulturen grundades officiellt i South Bronx så ska du se den här filmen. Som att gå till skolan och få en lektion i hiphop-historia.

 

Episk breakdance-battle Beat Street:

 

 

///Emil Sandgren Strada

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL