I årets första nummer av Kingsize Magazine sammanställs vår omröstning där läsare varit med och valt ut 2022 års bästa svenska album inom hiphop och relaterade genrer. I den slutliga röstsammanräkningen av “Årets Album 2022” står Kingsize-redaktionens röster för 25% i urvalet, medan läsarnas röster representerar 75% i urvalet av topplistan.

ÅRETS ALBUM 2022 – TOP 20:

1.

ODZ, Ivory & Simon Superti ”Ett Gäng Getter”

Gäster: Dani M

Producenter: Prodotto di Superti

Ett av årets mest spännande släpp på förhand som inte överraskande bjöd på berusande toppar för festen, men också lågmäld musik för dagen efter. Högt och lågt i stämning, men överraskande balanserat överlag.

2.

Cleo ”Missaoui”

Gäster: Ayla, Miss Mami, Fricky, Broder John, Fridlyst, Josef Slunge, Erk, Gonza-Ra

Producenter: Academics

Cleos första album på svenska är både en frigörelse och ett styrkebevis. Delvis för henne personligen själv, men också som artist. ”Missaoui” är Cleos magnum opus och det var inte menat att vara på något annat sätt.

3.

Dani M ”AMO”

Gäster:

Producenter: Shenzi Beats

På sitt tredjes soloalbum är Dani M i absolut toppform. Här lämnas droger och politik till stor del plats för poprapsånger om lycklig kärlek. Samtidigt får vi starka låtar som ”30” och ”Amo”, där Dani ärligt reflekterar över sin karriär och sitt liv på ett sätt som behöver höras av många.

4.

C.Gambino “Sin City”

Gäster: 23

Producenter: Oscar Chase, Mackan, Elai

Det är ingen slump att 23 är den enda som gästar “Sin City”. Gambinos styrka ligger precis som sin kollegas i den distinkta rösten och hårda gaturaderna, men göteborgaren visar också upp flärd i sitt sätt att sig an Chase och Elais taktfulla produktioner.

5.

Dankey Kong ”K-pistrytmik”

Gäster: Doktor Död, Follow Him To The End Of The Desert, Fred Alert, 9H, GALLA, Mfs That Hustla, Blizzed The Divine, Phibes, Berra, Loket, ASTRALA

Producenter: Dankey Kong

De som letar efter smutsig svensk underjordsrap behöver inte leta mycket längre än Dankey Kong. Här får vi en stor dos av just det, med en imponerande mängd flows, ämnen och gäster över de egenproducerade spåren.

6.

CK ”Spittalicious”

Gäster: Chris Taylor

Producenter: Boi Yanel

CK fortsätter visa upp en omättlig hunger. På ”Spittalicious” fortsätter han också på engelska, denna gång över Boi Yanels själfulla samplingar och produktioner. Det andas retroamerikansk hiphop anno tidigt 00-tal, något vi sällan får höra av en svensk rappare.

7.

Jacco “Allt jag har”

Gäster:

Producenter: Masse

Det var många som hade väntat länge på att få höra ett helt projekt med Jacco och den skönsjungande Labyrint-veteranen visar på sitt första soloalbum att han tveklöst har vad som krävs för att vara artist. ”Allt jag har” är ett genuint, ömt och tänkvärt album av en artist med samma åtråvärda attribut.

8.

Prop Dylan ”Bushido Code”

Gäster: Fashawn, Elzhi, Erik Runeson, CosM.I.C., Termanology

Producenter: Apollo Brown, DJ Connect, Gravy Sparks

Som ”one of the best in Europe to ever touch a mic” kan Borlänge-sonen Prop Dylan också stoltsera med en tung gästlista på Apollo Brown-producerade ”Bushido Code”. Här bjuder han på sitt starkaste projekt hittills i karriären.

9.

Ant Wan ”The Only Wan”

Gäster:

Producenter: Dylano, Nisj, Aladdin, Nezs Beats

Ant Wan fortsätter att skapa magisk musik från sin vrå. Men på öppningsspåret ”En” visar han inte bara upp en utveckling i sitt textförfattande utan också en medvetenhet inför sin omvärld, samtidigt som mer dansanta hits som ”Loyal” knappast är bara just det.

10.

AKI “Gänget & Jag Del 3”

Gäster: Slim Prince, Hordatoj, Nfx, Blues, Sami, Biggs

Producenter: Sai, Masse, Salla

Med sista delen av sin trilogi formar AKI ett album där återkommande inslag av politik och personlig självdistans får ta mer plats. Samtidigt fortsätter han att klämma ur sig rim och ord han ännu inte yttrat, trots hela 20 år i yrket.

11.

Imenella ”Gemini”

Gäster: PABI, Cherrie, Myra Granberg, Mopiano

Producenter: Lukas Nathanson

På sitt efterlängtade debutalbum visar Imenella upp allt som man hade hoppats på. Rap med pondus, personliga reflektioner och dansens DNA går att höra i den genomarbetade och supersnygga musiken hon skapat med god hjälp av Lukas Nathanson.

12.

23 “SELFMADE”

Gäster: –

Producenter: 23, 01an, JMK Instrumentals, J-One, DXOR, Shenzi Beats, Nesz Beats, EMVART, JpBeatz, KXVI

På sitt tredje album på två år visar 23 att han är en fullfjädrad artist och inte ”bara” en rappare med inslag av drill. Här samsas hårt och mjukt på låtar med lika ljuvliga melodier som hotfulla bars – en kontrast som 23 numera gjort till sitt signum.

13.

HAVAL ”Inloggad 2”

Gäster: Macky, Yasin, Dizzy, Rami

Producenter: Manny Flaco, Peralta, DJ Gibbs

Det finns mycket som döljer sig på “Inloggad 2”, av förklarliga skäl. I mestadels dystopiska verklighetsberättelser förmedlar Haval både existentiell ångest och en likgiltighet inför livet han valt – eller tvingats att välja – och dynamiken han levererar det med är imponerande.

14.

Seedy ”King”

Gäster: Simeon

Producenter: ORIO, Castro, Picasso On The Beat

Seedys första album fungerar som en förlängning av den starka EP:n “New Drilla In Town”, men är inte lika starkt präglad av just drill. Det vi får är dock fortsatt stark rap över tunga produktioner kryddat med behagliga melodier.

15.

Moncho ”Rongo”

Gäster: Mivas, M9, Allyawan

Producenter: Partillo, Lance-a-lot, Marquitos II

Ett reggaeprojektet som ”Rongo” passar Moncho utmärkt. I samarbete med Rudeboy-producenterna bjuder rapparen och sångaren på musik med kampanda, om att övervinna hinder och hitta sin inre frid. Ett välkommet inslag i denna upp-och-ner-vända värld.

16.

Owen ”Musik Eller Metall”

Gäster: Kev1n, Dree Low, Lelo

Producenter: Straynané, IAN, KJ, WG

Redan under slutet av 2021 kändes det att Owen tagit kliv. I början av 2022 kom debutalbumet där han gör sin bästa musik i karriären hittills, inte minst på det starka titelspåret.

17.

Fridlyst ”Honey” (Mixtape)

Gäster: Josef Slunge, Skarp V, Erk, SODA

Producenter: Skarp V, phillydilly, Shanti Blanco, Simon Lundgren

Fridlyst har varit unika sedan starten, även om Eboniks-tiden präglades tydligt av 90-talets rapgrupper. På sitt första fullängdsprojekt har man hittat sin helt egna stil, med rim och produktioner som kan ta vägen vart som helst. Skapandeglädje i sitt esse.

18.

Asme “Tusen Flows 2”

Gäster: –

Producenter: Oscar Chase, Elai, Nezs Beats, Straynané, IAN, Edvard Førre Erfjord, Yei Gonzalez, Dino, DY

Det är inte många som kan leverera samma flyt som Asme över 16 spår utan gäster. På solouppföljaren bevisar han återigen att han kan backa upp albumtiteln, medan texterna vittnar om mörk självrannsakan.

19.

Just & Math-Mic ”Sjunde Oktober”

Gäster: FLINT

Producenter: Math-Mic

Perfekt inför höstmörkret släppte Just & Match-Mic sitt första album efter många år tillsammans. Det hörs också här, då kemin är odiskutabel och andas genomarbetad, solid hiphop som trots titeln inte är bunden av varken tid eller årstid.

20.

Blå ”Tre Bokstäver”

Gäster: Maja Amcoff, Allyawan, Frej Larsson, BenG

Producenter: Matteus Jording, Wytch, Versus Beats, Frej Larsson, Brokeboi

Att Blå är en av de hungrigaste rapparna från underjorden har stått klart sedan ett tag. På sitt andra album manifesterar han det tydligt, där kunskap, energi och ambition får sätta prägeln på ett koncist projekt.