Under hösten 2020 lanserade rapparen och sångaren Allyawan sitt reggaeprojekt “ONE”, bland annat med samarbete med reggaelegendaren Eek-A-Mouse. Nu passar Allyawan på att släppa en 4/20-låt med gruppen LöstFolk, som anspelar på låten “Aina Älskar Reggae” från 2014. LöstFolk uppträdde på Kingsizegalan 2015 med Dani M.

Allyawan och LöstFolks nya låt “Aina Älskar Ganja” är producerad av Lancealot Productions. Lyssna nedan!

Allyawan gjorde omslagsintervju för Kingsize Magazine #4 2020 och pratade då om cannabis och legalisering. Skribenten Marimba Roney ställde då frågor om Allyawans inställning till problematiken som omgärdar en eventuell legalisering:

Gällande legalisering, jag tycker Sverige har en felaktig narkotikapolitik som inte är baserad på vetenskap. Jag är för en avkriminalisering så att polisen och vårdens resurser kan användas bättre. Men jag har också svårt för romantiserandet av marijuana, en livsstil där det påstås att den bara har positiva egenskaper. Ett missbruk påverkar individen och närstående negativt, cannabis kan påverka unga människors hjärnutveckling. Och nu skjuts barn och ungdomar på grund av det. Är det värt det för att röka?

– Det visar på hur mycket efterfrågan styr. Den kommer inte försvinna. Vi kommer inte komma till en annan punkt förrän vi går från en moralisk debatt till en informativ. Som det är nu vet inte folk vad det är exakt de röker och kan inte fullt veta konsekvenserna. Personligen tycker jag att 24-25 år vore en bra åldersgräns, men jag vet att ungdomar kommer börja tidigare och då behöver vi bemöta det.

– Det finns också en djupare grund till att ta cannabis än att bara ha kul. Ibland gör den att jobbiga saker kommer till ytan och ger ångest, för andra kan den fungera lugnande. Då behöver man vara informerad och kunna använda just den cannabis som passar en själv bäst, som andra mediciner.

– Jag började beckna från tidig ålder och det var inte samma marknad. Nu är det mer pengar i omlopp, kokainet har skapat en hårdare och våldsammare miljö. Om vi skulle legalisera cannabis skulle den svarta marknaden inte försvinna men i alla fall minska. Men så länge cannabisdiskussionen är på en moralnivå och stigmatiserande kommer vi ingenstans.

Läs hela intervjun här!