Under två decennier har det årliga eventet Sneaker Swap Meet Stockholm arrangerats, där privatpersoner och sneakersbutiker har kunnat mötas för att köpa, sälja och byta till sig sneakers och allt som hör till. Lördag 21 maj 2022 är det återigen dags och ett genomgående tema för årets event är hållbarhet och återvinning, med fokus på miljöaspekten kring sneakers.

Minnet från barndomen när man för första gången såg de där skorna som var så heta att man kände ett tvång att skaffa dem. Dem var dyra men skulle man vara häftig så skulle man bara ha dem. Men hur skulle man skaffa dem? Önska dem i födelsedagspresent av mamma och pappa? Spara veckopengen i månader? Ringa mormor och morfar? En farbror eller faster som var lite coola och kanske kunde övertygas att lösa dem åt en. Idéerna avlöste varann. Men när man till slut fick skorna på fötterna kände man sig som en kunglighet. Vilken känsla. Bara rakt in i skolkafeterian för att sätta sig på ryggstödet med fötterna på sätet. Alla ska ju se skorna.

Gemensamt har arrangörerna Charly, Richard, Per och Andrew liknande historier. De kommer alla från en bakgrund där sneakers har präglat deras liv på ett eller annat sätt. Per var tidigare delägare i Caliroots och har även jobbat på SNS, Nollåtta och New Sports, med en lång erfarenhet av sneakers och streetwear. Som skateboard-åkare blev Charly introducerad och jobbade länge som säljare på Caliroots men har numera gått över till Nike. Charly sitter på en svårmatchad bank av kunskap om sneakers. Andrew var redan som ung basketspelare tidig med sitt sneakerintresse. Han berättar om resor till New York under tidigt 90-tal för att besöka dem då bästa sneakerbutikerna som Dr. Jays, Foot Action, Foot Locker för att inte tala om alla Mom and Pops på Broad Street, Newark New Jersey eller 125:e gatan i Harlem, Manhattan. Richard fick sin första dos av sneakers då hans äldre bror tog hem ett par Air Jordan 5 Black Metallic 1991. Sedan dess fastnade han och har som hobby att åka runt i världen på jakt efter sneakers i städer som Tokyo, New York och Berlin.


 

Tillsammans har kvartetten bestämt sig att återuppta en tradition som har pågått länge. Nämligen Sneaker Swap Meet. I ungefär 15 år bjöd man in sneakerälskare från hela Sverige att köpa, sälja eller bara umgås med likasinnade under en dag på något som kan beskrivas som en loppmarknad för Streetkultur. Men covid-pandemin satte stopp på det årliga eventet precis som allt annat i våra liv under dryga två år. “Under pandemin har vi uppfattat att det har varit ett mycket saknat event”, säger Per som alltid har varit huvudarrangör för eventet under Caliroots flagga. Nu när pandemin äntligen är över kände vi att det var dags igen, fortsätter han. “Med oss har vi Trädgården som ju måste vara stadens bästa eventplats för en sån här tillställning”, inflikar Richard och Andrew håller med. Charly är full av energi när han säger att det här kommer vara årets höjdpunkt för svenska sneaker communityn. Det kommer bjudas på underhållning från några av stadens bästa DJ:s samt mycket annat familjevänligt innehåll som foodtrucks, sneaker customizing och film. Framför allt, säger arrangörerna, att det här är ett tillfälle för streetkulturen att ses och umgås igen. Missa inte tillfället.

Sneaker Swap Meet Stockholm 2022
När: Lördag 21 maj 2022
Var: Trädgården, Stockholm
Mer info här om anmälan och bokning av bord

Se mer info via Facebook och Sneaker Swap Meet Stockholm 2022 hemsida.