Nike är ständigt aktuella, både med egna produkter och samarbeten med andra. Nu ryktas det om att man under 2024 bjuder på nya skor med både Patta och franska designern Jacquemus.

Patta och Nike är kanske ett av de samarbetena i sneakerhistorien och enligt en Air Max fan page-kontot Bubblekoppe får vi ett nytt Air Max I-samarbete 2024.

Om uppgifterna stämmer kommer förväntningarna förstås vara höga. Den Amsterdam-baserade butiken bidrog till modellen för första gången 2009, med den nu ikoniska “Chlorophyll”, som kort efter följdes upp av “Purple Denim” och den mörkare “Denim” – som alla släpptes i samarbete med deras femårsjubileum. Patta och Nike utökade sedan firandet 2010, då man släppte Air Max 1 “Lucky Green” och Patta x Parra x Nike Air Max 1 “Cherrywood” – en väldigt sällsynt variant som kom i mindre än 300 exemplar.

Patta återvände till Air Max 1-världen både 2021 och 2022 med kollektion “The Wave” som bestod av sex par i färgställningarna “Monarch”, “Aqua Noise”, “Rush Maroon”, “Black”, “Dark Russet” och “White”.

Vad gäller Nike och Jacquemus så handlar det om en Air Max 1 ’86, som debuterade tidigare i år i samband med Air Max Day 2023. Då gjordes en tolkning av “Big Bubble”-designen från originalet 1986, med samma typ av luftfickor i sneakerns sula.

Det återstår att se vad Simon Porte Jacquemus har hittat på denna gång, med tanke på att han teamat upp med Nike två gånger tidigare. Dels för Nike Air Humara x Jacquemus, en vandringssko i vintage-stil som kom i färgställningen “Light Bone and Gold” och med en syntetisk mittensula i mocka. Duons J Force 1 Low var å sin sida inspirerad av Nikes projekt för mindre avfall (Nike Considered) under tidigt 00-tal. För att minska användandet av lim och produktionens miljöpåverkan gjordes då en vävd sula.

Än så länge finns inga fler uppgifter kring de kommande skorna, men Patta-samarbetet väntas komma nästa höst – medan samarbetet med Jacqemus väntas till våren 2024.

Foto: Nike/Patta