Det historiska märket Levi’s är ett av världens mest inflytelserika klädesmärke. Plaggen och framförallt den klassiska jeansmodellen 501 har burits av alla från Bob Dylan och Kate Bush till Steve Jobs och Run D.M.C och N.W.A. Patenten på 501:orna gick igenom 1873, alltså för 150 år sedan. För att fira det släpps nu en omgjord 501-modell: Levi’s 501 ’54. Modellen är inspirerad av Levi’s 501-modell från 1954. De nya jeansen är högre i midjan och har något smalare ben än originalet.

I lanseringen ingår även en jacka där Snoop Doggs namn är tryckt på ryggen. I nuläget finns det ingen information om när den planeras att släppas. I ett pressmeddelande berättar Levi’s om 501:ornas historia: 

”Det var efter andra världskriget som 501-jeansen kom till sin rätt. Nu var de inte längre arbetskläder utan sågs istället som ett vardagsplagg. De syntes på alla personer. Hemkomna soldater, motorcykelklubbar, artister, musiker och tonåringar bar dem. 

På 1960-talet var jeansen ett basplagg inom subkulturer. De bars av fans på Woodstock, på medborgarrättsrörelsen och i Vietnamprotesterna samt av Mods och Rockers i Storbritannien. Det slutade inte här – de var med i ikoniska filmer och till och med, i Bob Dylans fall, med på ett skivomslag. De blev så synonyma med både ungdomar och motkulturer att blåa jeans ofta förbjöds på skolor. 

Under hela 70- och 80-talet, blev 501-jeansen globala. Ett inslag i hela modevärlden, där det bokstavligt blev en valuta, särskilt på svarta marknaden i det forna Sovjetunionen. I Japan, när populariteten för vintagekläder exploderade, blev vintage 501 heliga. Rockstjärnor som Kate Bush och Kim Gordon bar dem strimlade och trasiga, medan hiphopstjärnor som Run D.M.C och N.W.A föredrog dem skarpa och mörka. Techmoguler som Steve Jobs bar dem, liksom cyklister i Oakland, Chicanos i L.A. och rika bohemer i Paris”.

Se bilder på den omgjorda modellen Levi’s 501 54’ och Snoop Dogg-jackan nedan. 

Foto: Levi’s