5ebe5f2072aaf323604db793
Air-Jordan-Logo_LS
Kingsize listar 30 Jordan-fakta du inte kände till (del 2) – se tio nya punkter här!


“Nike Air Jordan” fyller 30!

 

 

I år fyller Nike Air Jordan hela 30 år och detta har redan firats stort, tidigare i år på All-Star Brand Space i New York. Kommande helg fortsätter festligheterna i Paris där man kommer att uppmärksamma de viktigaste händelserna i Air Jordans 30-åriga historia. Hela firandet avslutas med 2015 Quai 54 World Streetball Championship som är en av världens största streetball-turnéringar. Världens bästa utomhus-streetball spelarna från drygt 10 länder battlar inför tusentals åskådare. I tillägg släpps en jubileumskollektion, mer information om festligheterna i Paris hittar ni på Jordan.com och Quai54.com.

 

 

Igår listade vi plats 30-21 med Jordan-fakta du troligtvis inte kände till. Idag kommer ytterligare tio fullmatade punkter med fakta om “Nike Air Jordan”. Plats 20-11 ser du nedan!

 

 

20. AIR JORDAN XI TOG SINA DESIGNELEMENT IFRÅN EN CABRIOLET, EN FLYGPLATS, EN GRÄSKLIPPARE OCH BASEBOLL SKOR

Air Jordan XI är troligtvis den mest populära skon bland fansen, skon har tagit inspiration ifrån flera håll. Skons design har också tagit stor hänsyn till Michael Jordans förfrågan om en fräsch look vid tån, därav valde de att smidigt att uppfylla Jordans förfrågan med glänsande läder längs tårna. Skon strukturerades av en blandning av glans och ballistiskt nylon genom Tinker Hatfields ständigt eklektiska öga för design. Passade nog, var det baseboll skor i fint läder som fick Hatfield att inse potentialen (som det en gång formella) lädret bär med sig. Utöver det tog han inspiration från vardagliga ting som bland annat en cabriolet, vilket berörde skon med en mjuk och vacker men vardaglig skepnad. En klassisk design var född!

 

 

19. LANSERINGEN AV AIR JORDANS ”RETROPROGRAM” SAMMANFÖLL MED FÖRSTA GÅNGEN SOM JORDAN LÄMNADE NBA.

För en stund, verkade det som om det verkligen var över. Michael Jordan spelade inte längre i NBA, han hade valt att fortsätta med det han älskade, verkade det som. Fansen visste dock att han hade otroligt mycket basket kvar i kroppen och de fortsatte att hoppas på en återkomst. Sommaren 1994 började därmed Nike återutge olika skomodeller från Michael Jordans mest klassiska stunder. Medan vissa fans uppskattade Nikes fokus på Jordans klassiska stunder, såg de flesta fram mot framtida klassiska stunder från Michael Jordan. När Michael Jordan offentliggjorde att han skulle återvända till ligan igen fortsatte Nike självklart med nya produkter. Jordan skulle komma att dra sig tillbaka från basket igen lite senare, då valde Nike att starta Retro-programmet igen där samlarvärdet för de klassiska skorna hade skjutit i höjden.

 

 

18. AIR JORDAN X HADE EN UNDER ETT KORT TAG EN ANNORLUNDA TÅ

Trots Michael Jordans frånvaro från NBA, så kollade han alltid på matcherna. Air Jordan X släpptes den första gången han hade valt att ta en paus ifrån NBA. Tinker Hatfield vägrade dock släppa taget om drömmen att Jordan snart skulle återvända till NBA igen. Så trots Jordans förfrågan om att tån skulle vara blank så valde Hatfield att tillämpa en mindre detalj kring tån, vilket Jordan inte gillade alls. Fortsättningsvis skulle varenda modell ha en blank tå på direktiv från Michael Jordan. Därmed syntes det klart och tydligt att passionen för basketen egentligen inte hade minskat alls.

 

 

17. MICHAEL JORDAN BAR ALDRIG IX MODELLEN PÅ PLAN, MEN DEN BLEV ODÖDLIG MED HANS STATY I CHICAGO

Air Jordan IX kom till marknaden när Jordan precis hade dragit sig tillbaka ifrån basketen, modellen gjordes istället om till baseboll-form då Jordan valde att bära de i Major League Baseball istället. Jordan Brand atleten Derek Jeter hade faktiskt ett likadant par, medan de nya basketspelarna i Jordan Brands-lag såg till att de hamnade på trägolvet istället. Michael Jordan odödliggjordes när Chicago Bulls valde att göra avbildning av legenden den 1 november 1994 utanför deras hemmaarena, ironiskt nog bar den guldbronserade statyn av Michael Jordan, Air Jordan IX skorna.

 

 

16. AIR JORDAN VII BANADE VÄG FÖR EN ERA UTAN ETT ”SWOOSH”

Med dess Afrika-inspirerade mönster och unika skepnad hade Air Jordan VII ett väldigt frimodigt utseende. Känslan skon gav var så pass stark att man ville ta bort Nike Air förknippningen helt och hållet. Det modigaste draget som Air Jordan hade gjort hittills med en sko-modell. Beslutet var inte ett lätt sådant, men Tinker Hatfield kände att det var dags att låta varumärket Air Jordan gå sin egea väg. 1992, gjorde Nikes designers ett liknande val då de valde att slopa en stor logga på deras skor Air Flight Huarache och Air Raid. På grund av att de kände att designen talade mer till konsumenten, än vad självaste loggan gjorde.

 

 

15. MICHAEL JORDANS ITALIENSKA SKOKOLLEKTION INSPIRERADE TILL AIR JORDAN VI

Michael Jordans kärlek till handgjorda italienska blucher-skor var den största anledningen till Jordans förfrågan om en blank tå på de kommande skorna. Det här var lättare sagt än gjort, då basketskor på den här tiden krävde ett extra lager eller en annan tjocklek under träning och matcher. Att faktiskt designa en sko som skulle tillmötesgå Jordans förfrågan samt inte sätta hans tår i riskzonen för skador var minst sagt en utmaning. Tinker Hatfield skapade en design som tillmötesgick båda kraven vilket kom att avgöra alla de framtida skornas utseenden.

 

 

14. BATMAN BAR AIR JORDANS?

Som om det inte vore nog med att Michael Jordan hade superhjälte status, fick nu ytterligare en superhjälte äran att bära Air Jordans. Denne gång fick Tinker Hatfield uppgiften att designa Batmans skor i Batman Returns. Hatfield visste exakt vad Batman behövde, en hybrid av en superhjälte stövel och Air Jordan VI.

 

 

13. ETT FLERTAL AIR JORDANS FICK SIN INSPIRATION IFRÅN EUROPEISKA BILAR

Italiensk bil-design, med dess flytande linjer och känsla av rå styrka och fart, var den perfekta basen för Air Jordan koncepten. De fångade Michael Jordans spelstil, samtidigt som de kunde representera Jordans passion för bilar. Kikar vi lite närmare på ett flertal olika Air Jordan modeller, finner vi detaljer som speglas utav de lyxigare bil-varianterna. Modellerna Air Jordan VI, XIV och XVIII har ett starkt fokus på en bra ventilation, då väldigt höga energi och värmenivåer nås av atleterna när de använder skorna. När Jordan Brands motorsport-lag fick sina egna designade Air Jordans, blev bandet mellan bilar och Jordan Brand starkare än någonsin.

 

 

12. DEN TRANSPARENTA SULAN I AIR JORDAN V KOM IFRÅN NIKE MAGAZINE

Den sista avgörande detaljen i skon är den kyliga och mjuka sulan, vilket slutligen gör skon till en nödvändighet snarare än ett behov. Före Jordan V lanserades var det väldigt sällan sulan hade en sådan fantastisk känsla. Tinker Hatfield experimenterade med en Nike Magazine tidning när han kom på den genomskinliga sulan, som slutligen kom att differentiera skon från de andra. Han hade tagit de genomskinliga delarna från tidningen som han alldeles nyligen hade hjälpt till att skapa för Nike Magazine, och applicerat idén på Air Jordan V modellen. Resultatet blev en sko vars reflektion lyste starkare än någonsin vid varje fotografi som togs på basketplanen.

 

 

11. FANKLUBBEN THE FLIGHT CLUB VAR STARTEN PÅ EN NY ERA FÖR HELA JORDAN BRAND

1989 startade Nike sin helt nya ”Flight” klubb, med ingen mindre än ”High-Flyern” själv Michael Jordan. Klubben var menad att nå ut till alla ”High Flyers”. Nike kom att döpa om Air Jordan Fan Club till Air Jordan Flight Club, efter releasen av Air Jordan IV. En klubb för alla som älskade His Airness, ett smeknamn som fansen senare kom att kalla Michael Jordan. Ett flertal nyhetsbrev och tidningar släpptes för The Flight Club medlemmarna, som också fick specialvaror som vattenflaskor och paraplyer. The Flight Club nyhetsbreven kom att övergå till podcasts på Jumpan23.com år 2007.

 

 

Imorgon lördag publiceras topp-10 på listan över Jordan-fakta du inte kände till.

 

 

michael-jordan-air-jordan-23-SPublicerat:
RedaktionenNULL