Mapei-PaulEdwards-S
Idag lanseras Afripedia – en kurerad databas med afrikanska kreatörer


 

 

Idag lanseras talangdatabasen Afripedia, som är den första i sitt slag. Målet är att göra det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med kreatörer med afrikanskt ursprung, men också att bredda representationen i en annars homogen kultur- och mediebransch.

 

Bakom initiativet står grundarna Teddy Goitom och Senay Berhe. Teddy Goitom är producent och har producerat för såväl SVT som MTV. Senay Berhe är etablerad och prisbelönt regissör och fotograf vars filmer och verk har visats på filmfestivaler och gallerier runt om i världen. Tillsammans har de mer än 30 års erfarenhet från den kulturella och kommersiella sektorn.

 

– Vi startade Afripedia som ett sätt att synliggöra kreatörer med afrikanskt ursprung från hela världen inom film, design, mode och produktion. Det är en kurerad plattform som kommer att hålla hög standard när det gäller innehåll och som ska utmana den stereotypa synen på afrikanskt skapande. Vår plattform ska ta död på ursäkten att man inte hittat några professionella afrikanska kreatörer att anlita till sina produktioner, säger Teddy Goitom.

 

Afripedia är en visuell databas med kreatörer bosatta runt om i världen och representerar en rad olika discipliner, allt från stylister och fotografer till regissörer och illustratörer. Några av namnen i databasen är stora sedan tidigare – bland annat det svenska modeundret Selam Fessahaye, fotografen Paul Edwards och regissören Theresa Traoré Dahlberg. I databasen finns också många lovande kreatörer från Kapstaden till Uppsala och Los Angeles till München.

 

Målet med Afripedia är att visa på den kreativa bredden i Afrika och i den afrikanska diasporan. Målet är i slutändan att skapa jobbtillfällen.

 

– Förutom att förändra den stereotypa bilden av kreativitet bland kreatörer med afrikanskt ursprung vill vi skapa jobbtillfällen. Vi ser till exempel en stark trend bland stora varumärken idag där man använder sig av svarta talanger framför kameran. Problemet är att det fortfarande saknas svarta kreatörer bakom kameran och i produktionerna. Det här ska Afripedia ändra på, säger Senay Berhe.

 

Inför lansering har Afripedia anordnat panelsamtal och filmvisningar i Stockholm under oktober månad och tanken är att växa sig större och skapa fysiska mötesplatser som utställningar och föreläsningar. Just nu är siktet inställt på New York, Lagos, Johannesburg och London.

 

Talangdatabasen lanseras kl 20.00 idag på www.afripedia.com

 

 

Foto: Paul Edwards (Mapei) / Pressbild (Sabina Ddumba)

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL