Fotboll, Paris och Nike.

Fotboll, Paris och Nike.

Utifrån de nyckelorden går tankarna osökt till en av de största idrottsprofiler Sverige någonsin haft: Zlatan Ibrahimović.

Nyligen publicerade vi en intervju med en annan Nike-ambassadör, framtidslöftet Kristoffer Olsson från Arsenal. Vi träffade honom då under en tävling som Nike ordnade i samband med släppet av deras nya fotbollssko: Nike Mercurial IX. I tävlingen deltog unga fotbollstalanger som fick utföra olika tester i de nya skorna, med fokus på snabbhet och explosivitet. De två representanterna från Sverige blev Niko Grönberg och Samuel Croon som fick möjligheten att åka ner till Paris och delta i finalen i “Be Mercurial” den 29e januari. Där mötte de talanger från Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Italien i en teknikbana – allt under övervakning av kvällens huvudgäst Zlatan Ibrahimovic och lagkamraten Gregory van der Wiel.

Som en av Nikes största profiler och en “Mercurial-spelare” hade alla hoppats på att Zlatan skulle dyka upp, men som alltid med superstjärnor så är det oklart till sista sekunden. Men till några utvalda journalister och deltagarna i tävlingens glädje dök Paris Saint Germains nummer 10 upp i den undangömda lokalen mitt i centrala Paris. Kingsize fick som ett av få svenska medier (tillsammans med Svenska Fans och Fotbollskanalen) följa med Nike ner till Paris och uppleva staden – Zlatanstyle.

Zlatan själv var glad och verkade vara på det där “bushumöret” som man är van att se hos stjärnan. Han berättade för oss som fick äran att delta på eventet om hur han trivdes i Paris och vad han trodde om framtiden. Han berättade att han har mycket kvar att åstadkomma, både i klubblag och landslag, innan han är nöjd. Han fick en fråga om drömmålet han gjorde mot England och svarade: “Det var inget speciellt egentligen, jag kände bara att jag behövde göra en bakåtvolt när jag såg att målvakten var långt ute…”. Zlatan – en av de bästa spelarna i världen, som gör att de svåraste grejerna i världen kan se så enkla ut.

Precis som han gör på fotbollsplan så blev hela detta event en “Zlatanshow” och Zlatanfebern har verkligen nått Paris. Alla ögon riktades mot vår svenska fotbollsambassadör, konstant. Det var nästan så att man tyckte lite synd om lagkamraten van der Wiel som inte var ett lika hett byte hos reportrar och tävlingsdeltagare… Men så är det när man är en av de mest karismatiska och en av de absolut bästa spelarna i världen.

Tävlingen då? Ja, trots att våra svenska talanger kämpade väl räckte det inte ända fram. Vinnarna Francisco Fargallo från Madrid och Daniel Majdancevic från München hade de snabbaste fötterna denna dag. Men gissningsvis var svenska Samuel och Niko ganska nöjda med dagen ändå, för hur ofta får man chansen att träffa sin förebild Zlatan Ibrahimović i Paris?

Här kan ni se lite bilder från Nike Mercurial-eventet som vi var med på. Mer material kommer att komma framöver!

[pgallery id=”1M1X8QXL0T” /]

Text & foto: Alexander Kihlström