61e03a9241f02418c35e38e2
Way Out West blir fritt från engångsartiklar i plast


Festivalen tar nästa steg i hållbarhetsarbetet.

 

 

Efter att ha gjort festivalen både kött- och mjölkfri tar nu Way Out West nästa steg i sitt hållbarhetsarbete och gör årets festival klimattransparent tillsammans med samarbetspartnern Oatly. Klimatavtrycket för bland annat mat, dryck, transport, boende och energi kommer att redovisas för att öka kunskapen om växthusgasutsläpp och i förlängningen hjälpa festivalbesökarna att göra mer hållbara val. Syftet är att öka kunskap, medvetenhet men också göra frågan mer konkret och transparent internt, men framförallt för besökare och andra aktörer i branschen – med målsättningen att kunna skapa en mer hållbar festival.

 

 

Nu står det klart att årets Way Out West blir nu fritt från engångsartiklar i plast enligt EU:s direktiv som antogs i mars i år. Direktivet börjar gälla från och med 2021, men årets Way Out West föregriper alltså detta genom att redan i år ta steget. Niklas Jonsson, festivalledning Way Out West, säger i ett pressmeddelande:

 

“Med detta initiativ vill vi på sikt få bort alla engångsartiklar av plast i vår verksamhet, minska användningen av plast i stort samt sträva efter ökad återvinning och flergångsanvändning där alternativa material inte finns. Vi vill också uppmärksamma problemet, för det är ett globalt problem. Vi sitter alla i samma båt med plast flytande omkring oss.”

 

 

Just plastglas är en av de engångsartiklar som EU inte förbjudit. På årets Way Out West har man tillsammans med dryckespartnern Spendrups ändå angripit detta genom att byta utfestivalens plastglas till glas av återvunnen plast, vilket minskar klimatpåverkan med 50 procent.

 

Ett annat vanligt plastskräp utgörs av cigarettfimpar och dess filter. Enligt Håll Sverige Rent slängs omkring en miljard fimpar på marken varje år. Bara i Sverige. I och med den nya lagstiftningen kring rökning på offentlig plats kommer Way Out West att ha anvisade rökområden, bl.a. för att kunna samla upp alla fimpar som annars skulle riskera att hamna i naturen.

 

 

De engångsartiklar som förbjuds av EU från och med 2021:

 

– Plasttallrikar
– Bestick och ätpinnar av plast
– Sugrör i plast
– Lådor av polystyren för färdigmat som är menad att konsumeras direkt
– Dryckesförpackningar och bägare av expanderad polystyren
– Produkter av syrenedbrytbara plaster (oxo-plaster)
– Bomullspinnar med plastpinne

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL