5ebe5f2072aaf323604db793
siesta-logo-S
Siestafestivalen ställer in och går i konkurs


Biljettköpare erbjuds gå på This Is Hultsfred och Peace & Love som plåster på såren.

 

 

Festivaler runt om i Sverige fortsätter att ha svårt att leva vidare när utbud och konkurrens är knivskarp. En av södra Sveriges mest uppskattade festivaler, Siestafestivalen i Hässleholm, tvingades redan för ett par år sedan att ställa in – nu har det hänt igen. Via Facebook meddelar kulturföreningen bakom festivalen att man tvingas ställa in samt att konkurs står för dörren:

 

“1989 grundades Kulturföreningen Markan. Förra året firade vi ett kvarts sekel. Vi har sedan starten drivit en öppen verksamhet i vårt hus på gamla T4-området i Hässleholm. Verksamheten har alltid haft fokus på ungas kultur och egna skapande. De senaste tolv åren har en del av föreningen varit Siestafestivalen, som på gott och ont blivit föreningens ansikte utåt. Nu är det den delen som tvingat oss att ta det värsta beslutet i föreningens historia.

I dag 18 juni 2015 har föreningen lämnat in en ansökan om konkurs till Hässleholms tingsrätt.

Just nu har vi sålt 1 768 biljetter. Det är bra siffror. Under alla år har mer än hälften av biljetterna sålts veckan innan festivalen och på plats i biljettluckan. För att festivalen skulle gå runt hade vi beräknat att totalt sälja cirka 4 500 biljetter. Under och efter festivalen får vi också in pengar från barer, försäljare och sponsorer. Enligt våra beräkningar och vår erfarenhet skulle årets festival inte bli ett undantag. Det skulle ha gått runt.

Verkligheten idag är att majoriteten av artistbolag och andra leverantörer kräver nästintill fullt betalt innan festivalen har startat. Årets sålda biljetter och övriga intäkter räcker inte för att betala alla dessa förskott. Det är väldigt mycket pengar, och det går helt enkelt inte.

De senaste dagarna har vi suttit nästan dygnet runt i förhandlingar, samtal och möten. Personer från Hässleholms kommun har varit med och in i det sista försökt hitta lösningar. Vi har försökt skjuta på fakturor. Vi har försökt förhandla med artistbolagen. Vi har försökt få till banklån. Vi har försökt allt.

Det är med enorm sorg vi nu tvingas avveckla föreningens verksamhet och ansöka om konkurs. I väntan på konkursförvaltare kan vi inte ge några intervjuer eller svara på frågor. Vi har inga svar.

Vi är så ledsna. Så himla ledsna. Det skulle inte bli såhär. Det hade inte behövt bli såhär. Det skulle gått, om det inte vore för förskotten. Men här är vi nu.

Tack alla ni som varit Kulturföreningen Markan.

//Kulturföreningen Markans styrelse”

 

 

Siesta erbjuder biljettköpare ett fördelaktigt till Peace & Love i Borlänge och meddelar:

 

“…lite plåster på såren. Ni får köpa ett tredagarspass till Peace & Love festivalen (som arrangeras samma helg 2-4/7) till samma pris som för en dag 595:- för mer information se vår hemsida.”

 

 

 

This Is Hultsfred (14-15:e augusti) erbjuder biljettköpare till Siesta gratis entré som plåster på såren:

 

“Vi kommer kanske behöva ställa fram ett par extra toaletter och öppna ännu en entréfålla…MEN… vi kan inte bara sitta och titta på när en liten festival, inte helt olik vår egen, går omkull – utan att försöka hjälpa till.
Så vi erbjuder fri entré till This is Hultsfred, för alla som kan visa upp en Siestafestivalen-biljett för 2015 och vi hoppas verkligen att Markan-gänget kommer tillbaka på banan snart igen!”

 

 

This Is Hultsfredhar inbokade artister såsom Dia Psalma, General Knas, Labyrint (bilden), Vigiland, Owl Vision, Pale Honey, Maja Francis, Västerbron, Cajsa Siik, med flera.

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL