De senaste åren har många livescener försvunnit i Stockholm, men kommer nu glädjande nyheter. Klassiska Kägelbanan öppnar upp på nytt i början av nästa år och bjuder återigen in till på båda konsertspelningar och företagsevent.

“Vi kan inte ha en situation där en av tre livescener försvinner i Stockholm på en tioårsperiod. Vi vill bryta den trenden”, säger Andreas Sand, vd på Stockholm Live, till Dagens Nyheter.

Kägelbanan är som bekant den största scenen på Södra Teatern och har kapacitet för 750 besökare. Men sedan 2019 har lokalerna under Mosebacketerrasen stått tomma då boende i området klagat på höga ljudnivåer. Men nu tar Stockholm Live över driften och öppnar upp igen.

“Livescenen i Stockholm är lite olyckligt hanterad. Under en tioårsperiod har en av tre livescener försvunnit i staden. Det är en utveckling som vi tycker är väldigt sorglig. Därför känns det fantastiskt att öppna Kägelbanan igen. Den öppnade första gången i slutet av 1800-talet och har en lång historia. Det är en klassisk lokal i Stockholms scenliv”, säger Andreas Sand.

Stockholm Live driver också större arenor i Stockholm som Tele2 Arena, Avicii Arena och Friends Arena. Man hoppas att Kägelbanan kan vara ett komplement för mindre artister som så småningom tar sig till de större scenerna. Men även att etablerade stjärnor som vill göra mindre spelningar kan bokas.

“Stora etablerade artister ska också kunna uppträda på vår scen. När Ice Cube spelade på Kägelbanan var han redan framgångsrik. Så det är en lokal för både artister som är på väg att slå igenom och redan stora akter som vill göra andra typer av gig”, menar Samuel Laulajainen, som tidigare varit ansvarig för Södra Teaterns verksamhet men nu jobbar på just Stockholm Live.

Genom åren har en rad hiphopstjärnor uppträtt på scenen. Däribland nämnda Ice Cube, men också Kool G Rap, Dead Prez och Isaiah Rashad för att nämna några.

Innan öppningen ska nytt ljud- och ljusssystem installeras, medan kök och bar renoveras. Men tidigt nästa år väntas Kägelbanan öppna för konserter. Det kommer att vara begränsade öppettider för att kompromissa med de boende i området.

Foto: Pressbild