Fryshuset och Stockholms stad bjuder in till ett seminarium om Våldet i förorten lördag den 5:e november. Till seminariet är hiphop-legenden, och medlem i kollektivet Gang Starr Foundation, Jeru Da Damaja inbjuden för att samtala med ungdomar i Järva området om hur det var att växa upp i ett våldshärjat Brooklyn på 80- och 90-talet samt att peka ut de likheter som finns i förorterna här i Stockholm och i Sverige. Detta för att hitta inspiration till fungerande metoder och förhållningssätt som kan tillämpas här. Syftet med Jeru´s besök är att stoppa den negativa spiral som utspelar sig just nu i förorterna.  Inför seminariet har ungdomar intervjuats anonymt. Intervjuernas funktion är att lyfta fram deras tankar, känslor, förhållningssätt samt eventuella lösningar till våldet som sker i förorterna. Då intervjuerna kommer vara helt anonyma får ungdomarna en möjlighet att tala fritt.

Jeru Da Damaja är uppvuxen Brooklyn, New York, under 80- och 90-talet när Brooklyn hade den högsta mordstatistiken i USA. Jeru Da Damaja är känd för sitt medvetna och intellektuella budskap. Då han gjorde låten  “One day” kom han i dispyt med den legendariska rapparen The Notorious B.I.G. och artisten Puff Daddy. Detta då Jeru upplevde att Puff Daddy och The Notorious B.I.G. att de missleds sina fans genom att uppmuntra dem till att sträva mot våld, alkohol och droger i deras musik. Jeru har följande talessätt “The blind leading the blind”.

Efter samtalet kommer det att bli en paneldiskussion som lyfter upp de frågor som kommit upp i föregående del.. Förslag just nu av paneldeltagarna är en kriminolog, mamma till ihjälskjuten ungdom samt andra personer som blivit utsatta av våldet i förorterna.

Plats: Kista träff, Stockholm

Tid: 15.00-18.30

Jeru The Damaja uppträder även senare på kvällen på nattklubben Sturehof i Stockholm.