Efter senaste månadernas kraftigt eskalerande skjutvapenvåld, ofta i koppling till gängkriminalitet, samlar nu organisationen IOGT-NTO en rad olika aktörer för att manifestera och agera mot utvecklingen som pågår. I ett uttalande skriver man:

“Vi känner en stark oro över de senaste årens utveckling av gängkriminalitet. Den våldsvåg vi sett under hösten har fått många av oss att reagera och ställa oss frågan – Vad kan man göra? Vi tror att svaret är att göra något tillsammans. Civilsamhället kan bidra, inte minst i arbetet med att minska nyrekryteringen till gängen och att förebygga att barn och unga utsätts för våld eller utnyttjas i droghandeln. Regering, polis, rättsväsende, kriminalvård och andra myndigheter gör sin del, men alla är också överens om att för att vända utvecklingen krävs fler parter i samhället som reagerar. Och agerar.”

På scenen vid manifestationen kommer bland annat artisterna Sami från Medina och Imenella att synas. Den förstnämnde släppte nyligen en låt där han adresserar våld och kriminalitet, lyssna nedan. Kim Reenaas, generalsekreterare på IOGT-NTO säger vidare:

– Oss veterligen har aldrig tidigare så många berörda organisationer, talespersoner och artister i civilsamhället samlats som en reaktion på dagens situation med gängkriminalitet, våld och skjutningar. Civilsamhället är en stark positiv kraft. Det är viktigt att den kraften hörs och syns och inte tystnar.

Manifestationen “Tillsammans mot våld och droger” hålls lördagen den 18 november2023 kl.16.30 på Medborgarplatsen i Stockholm. Mer information här!

Foto: Paul Edwards