Gottsunda Hiphop firar i år att det är 30 år sedan den internationella hiphopfestivalen i Gottsunda, som blev ett viktigt avstamp för hiphopens utveckling i Europa. Festivalen arrangeras i år från den 24-27 augusti med ett program fyllt av breaking, dj, graffiti, rap, workshops och föreläsningar.

Gottsunda Hiphop har i sin moderna tappning arrangerats vartannat år sedan 2016 i anslutning till Gottsunda Centrum. Den senaste uppsättningen 2020 blev festivalen digital, förutom urban-, gatu- och graffitikonsten som livade upp området. I år kommer festivalen återigen ta plats på parkeringen i Gottsunda Centrum, Gottsunda Kulturhus och på Gottsunda Dans och Teater. Några av akterna som bokats är Macky, L1NA och unga Diyan Ramos.

– Årets program samlar flera av Sveriges mest spännande graffitikonstnärer i år från Malmö, Uppsala Breaking arrangerar en tävling med Sveriges främsta breakare, flera workshops, föreläsningar, föreställningar och flera av de mest intressanta namnen inom svensk rap idag så som Macky, L1na, Rami, Mokke och Diyan Ramos, säger Pärra Von Andreasson, en av de ursprungliga arrangörerna av festivalen 1992 och graffitikonstnär.

På den ursprungliga festivalen, som kallades Internationella Hip Hop Festivalen 1992, samlades flera av rapens och graffitins förgrundsgestalter från Europa och USA med breakare från Frankrike med dåtidens unga svenska hiphop-scen. Flera av Sveriges mest framgångsrika graffitikonstnärer och hiphop-artister var på plats 1992 och vittnar om den betydelse festivalen hade och har i deras egen utveckling.

– Idén bakom Gottsunda Hiphop är att med hiphopen som redskap främja unga människors kreativitet, skaparglädje och möjlighet att ta plats i det offentliga rummet och samtalet. Projektet är tänkt att vara ett demokratiskt verktyg och bjuda in hela Uppsala och Sverige till Gottsunda. Ambitionen är att festivalens betydelse ska växa undan för undan och bli en viktig del även i Uppsala som Kulturhuvudstad år 2029, säger Mattias Rosendahl, verksamhetsledare på Gottsunda kulturhus.

Festivalen är gratis och öppen för alla åldrar. Mer info via gottsundahiphop.com!

65546e0a53c940223e0b0eb4