5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
damon-syrian-S
Gorillaz-frontmannen Damon Albarn öppnar Roskilde 2016 med Syrian National Orchestra


Samlar åter musiker spridda över Europa och Mellanöstern efter åratal av inbördeskrig.

 

 

Efter fem års separation har den syriska nationalorkestern äntligen samlats igen med hjälp av Damon Albarn. Tillsammans ska Albarn med orkester och andra musikaliska vänner öppna Roskildefestivalens Orange scen.

 

 

Syrian National Orchestra for Arabic Music, som har traditionell arabisk musik och mer experimenterande verk på repertoaren, grundades 1990 och bestod ursprungligen av 90 medlemmar. Sedan inbördeskrigets utbrott i Syrien våren 2011 är medlemmarna utspridda i länder som Tyskland, Holland, Sverige, Danmark, Turkiet och Libanon, medan andra stannat kvar i Syrien. De har därför inte spelat tillsammans som orkester på fem år.

 

 

Damon Albarn har tidigare uppträtt med orkestern på konserter i operahuset i Damaskus. Orkestern medverkade 2010 på Gorillaz-albumet ”Plastic Beach”, och flera av medlemmarna var med på scenen när Gorillaz samma år gav en konsert på Roskildefestivalen.

 

 

Roskildefestivalens taleskvinna Christina Bilde säger i ett pressmeddelande:

 

”Konserten kommer att sträcka sig från arabisk orkestermusik till de nutida uttrycksformer som Damon Albarn och hans musikaliska lekkamrater är erkända för. Det blir ett musikaliskt toppmöte mellan syriska och västerländska musiker, och vi är övertygade om att resultatet blir en helt exceptionell öppningskonsert som både blir festlig, rörande och oförutsägbar.”

 

 

Med dagens släpp har Roskildefestivalen nu presenterat 54 namn till den kommande festivalen och många fler namn är på väg. Det fullständiga programmet presenteras i början av april.

 

  • Totalt 175 artister spelar på årets Roskildefestival.
  • Roskildefestivalen äger rum mellan lördagen den 25:e juni och lördagen den 2:a juli 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL