5e81bb9b7f80ce30463cf002
goldie-SL
Drum’n’bass-pionjären Goldie till Malmö & Stockholm i maj


Tar med sig MC AD för två gig i Sverige!

 

 

Det var inte Goldie som uppfann drum’n’bass, men det är ändå svårt att se att drum’n’bass funnits om det inte vore för honom. Den enskilt största stjärnan inom genren som kom att för alltid rita om kartan och lyfta en undergroundkultur till oanade höjder. Graffitiartisten Clifford Price från Walsall, som pendlat mellan New Yorks hiphopscen och Bristols triphopvibbar, bestämde sig efter en natt i London där han hört pionjärerna Fabio och Grooveriders jungle-set på the Rage Club, att bli en DJ/producent/artist.

 

 

Hans debut ”Terminator” skakade om scenen och hans album ”Timeless” som släpptes 1995 på hans egna bolag Metalheadz är en klassiker vars status är odiskutabel. Metalheadz blev inte bara ett signum för kvalitet och ett hem för en ny generation artister som Doc Scott, Photek, Ed Rush, Adam F, Andy C, J Majik, utan en fysisk plats för drum’n’bass-fans över hela världen att samlas vid. På Hoxton Square i London varje söndag i Blue Notes lilla källarlokal kom klubben Metalheadz att betyda lika mycket som The Hacienda i Manchester eller The Loft i New York.

 

 

Goldie, det kreativa, komplexa geniet omhuldades inte bara av basscenen, utan hela musikvärlden. David Bowie, Björk, Armand van Helden och Noel Gallagher är några som han samarbetat med och han har sålt över 2,5 miljoner skivor. Men Goldie lämnade aldrig drum’n’bass utan fortsatte att troget representera scenen. Nu efter 20 år som artist, släpps en retrospektiv box ”The Alchemist: The Best Of Goldie 1992-2012”, döpt efter hans favoritbok av Paulo Coelho, och på den följer en världsturné som landar även i Skandinavien. Missa inte ”Gudfadern” av drum’n’bass.

 

 

 

Biljetter via respektive spelställe – släpps fredagen 15 mars.

 

23 maj – Oslo – Blå
24 maj – Stockholm – Traffic / Berns
25 maj – Malmö – Traffic & Underground Militia / inkonst

 

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL