Stockholmsfestivalen Department Festival som hålls på Långholmen varje år utökar från två till tre dagar och fyller dessutom på sin lineup med 12 nya akter. Bland de släppta artisterna återfinns bland annat Bröderna Sammy och Johnny Bennetts nya projekt Deki Alem. Duon släppte sitt första och hittills enda projekt, EP:n ”Among Heads”, i april 2022 och gav sig ut på sin första Europa-turné under hösten.

Utöver Deki Alem kommer också de genreblandande, R&B-, hiphop- och pop-influerade artisterna Venus Anon och Raghd. Venus Anon släppte tidigare i mars mixtapet ”Nocturnal” som gästades av Boko Yout och Alma, och Raghd är aktuell med nytt EP-släpp i maj.

Department Festival går av stapeln mellan andra och fjärde juni och hålls sedan 2021 på Långholmen i Stockholm. Festivalen hade premiär 2017 och hölls då i Slakthusområdet. Målet har varit att skapa en plats för undergroundkultur i centrala Stockholm och festivalen har sedan starten gästats av en rad större elektroniska akter.

Festivalen arbetar cirkulärt och har valt Långholmen som plats för att minimera utsläppen från resor och transporter. De serverar bara växtbaserad mat, använder grön el och återanvänder 95 procent av materialet för scenkonstruktioner, entréer, skyltar, avskärmningar.

Nya akter som släpps till festivalen:

Deki Alem – Sverige

Raghd – Sverige

Venus Anon – Sverige

Joel Mull – Sverige

Courtesy –Danmark

Digital – England

Ellen Allien – Tyskland

Lola Haro – Belgien

Miia Magia – Finland

Sama’ Abdulhadi – Palestina

Tiger Stripes – Sverige

Wehbba – Brasilien

Foton: Noah Agemo & Adrian Pehrson