Zacke: “Det är historielöst att inte se vad polariseringen gör”


Aktuell med sitt tredje album “Fattigkussen” besökte Luleå-bördiga Zacke Kingsizekällaren för att prata om rondeller, socialt arv, klass och sökandet efter identitet.

 

 

Zakarias Lekberg är från Luleå men flyttade till Stockholm för sju år sedan. Trots det handlar hans musik fortfarande mycket om vart han kommer ifrån och hur man representerar det. Mötena med raggare vid rondellen i slutet av 90-talet beskriver han som ett “turf war” som kom att handla mycket om att sticka ut och hitta sin identitet.

 

 

– Om man håller på med musik överhuvudtaget så tror jag att man söker efter någonting… En identitet. Och dom som börjar med hiphop tror jag är extra sugna på att söka en identitet och en samhörighet. Det gäller antagligen raggarna också.

 

 

Men “Fattigkussen” berättar också om större sociala problem och faktorer som blir tydliga om man gräver djupare. Zacke är den typen av rappare som aldrig skriver folk på nästan utan låter historier om människor få representera vad han vill säga. Detta är kanske tydligare än någonsin på hans tredje album, som rymmer en rad olika ämnen. En av dom är utanförskap och vad det leder till.

 

 

– Jag vägrar tro att 30% av svenska folket är rasister, om SD nu skulle få det. Det är någonting mer som man måste våga ta i. Det är jävligt lätt att bara tänka att de är fattiga människor som är dumma i huvudet och blir rasister. Den linjen har inte funkat så bra och vi har redan ett kvitto på vad polarisering gör. Jag kan tycka att det är historielöst att inte se vad den har gjort. Vad händer när människor som får det sämre blir uppskrämda av människor som ger dom en enkel lösning?”

 

 

Se hela intervjun med Zacke nedan.

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL