5e81bb9b7f80ce30463cf002
nomad-allt-pa-rott-S
Nomad släpper nya EP:n “Allt På Rött” – se & läs intervju här!


 

 

Noah Sebnat, även känd som Nomad/Nomaden, känner många igen som en erkänd battlerappare och en tredjedel av gruppen Som Fan. Nu är han aktuell med sin nya EP ”Allt på rött” som soloartist och texterna är betydligt mörkare, hårdare och handlar mycket om ouppfylld potential samt höga ambitioner.


– Man vet kanske att ’det här kan gå åt helvete om den inte landar på rött’. Men man gör det ändå för man känner att man måste och det är det hela den här EP:n har varit för mig; Det har varit en rad satsningar både känslomässiga, tidsmässiga och ekonomiska, säger Nomad till Kingsize Magazine som mötte upp honom inför EP-släppet för att prata om hans uppväxt, den nya musiken och privatlånet han tog för att kunna finansiera EP:n. 

 

 

Noah växte upp i Skåne. Fram tills elva års ålder bodde han på den skånska landsbygden och flyttade sedan till Klostergården i Lund, en stad med blandat folk. Alltifrån akademiker till arbetare, pensionärer och studenter. Han beskriver lund som en lugn stad.

– Det var intressant att växa upp där. För mig var det viktigt att komma till ett ställe där folk såg mer ut som mig. Det var så klart det vanliga tonårsstöket där då man testar gränser och fumlar runt men mina minnen från Lund är mest positiva.

 

 

Noah växte mer eller mindre in i politiska ställningstagande. Han kommer från en röd familj, umgicks med barn till politiska flyktingar från Sydamerika och lyssnade en hel del på ”conscious rap”.

– Det har mycket att göra med arv. Det var bilder på Emiliano Zapata och Che Guevara överallt så att det var ganska naturligt för oss att lära av våra föräldrar. Och när jag var 17 år gammal så kom Immortal Technique och de tog politisk rapp ännu längre.

 

 

Du spelade även mycket basket när du var yngre. Var det på hobbynivå eller en dröm?

– Basket var en dröm. Gör jag något så gör jag det jävligt intensivt. Jag tränade både fotboll och basket och drömmen var att bli proffs- så jag var helt inställd på det. Men när jag blev äldre kom jag mer in på rap och jag tröttnade på det livet man levde som basketspelare så jag la ner det och prioriterade musiken istället. Musiklivet var roligare jag fick nya möjligheter som att spela och att åka runt.

 

 

Noah har varit artist i tio år och han har alltid tagit musiken seriöst och sett det som ett yrke. Några korta perioder har han kunnat försörja sig på musiken, annars har han alltid haft jobb eller studier vid sidan, vilket i sin tur har lett till ett långt CV och många erfarenheter. Noah är idag, förutom rappare, även kommunikatör, föreläsare och driver sitt egna skivbolag (tillsammans med övriga Som Fan-medlemmarna) Savantgarde. Han har en utbildning i media och kommunikation och man kan tydligt se hur musiken och medievetar-expertisen färgar av sig på varandra.

 

 

Var det ett medvetet val att plugga media och kommunikation? 

– Nej. Inte när jag började plugga. Jag ville utmana mig själv så jag ville läsa någonting för jag kände att bara knega inte gav någonting. Men sen när jag började studera media och kommunikation märkte jag att det fanns roller som passade mig som exempelvis copywriter som liknar det jag gör nu, att skriva texter.

– Ganska tidigt blev målet att sammanföra de två världarna: kommunikation och musik. Men även att förstå mer om musikbranschen och mekanismerna bakom hur man promotar musik. Så båda har gynnat varandra.

 

 

2014 släppte Nomad tillsammans med de övriga medlemmarna, Sexfemman och Ezzo Fresh, i Som Fan albumet ”Sellout”. Texterna var lekfulla, innehöll mer humor, men även som Noah beskriver det som en ”rap-sport” där han och Sexfemman triggade varandra i låtarna. Som solo ser textförfattandet annorlunda ut.

– Nu har det skiljt sig ganska mycket för att mina nya sologrejer är mycket mörkare än när jag har gjort mixtape själv tidigare. Då har det inte varit så här mörkt. Nu har det varit mycket mer introvert och utforskande. Att utforska negativa känslor, rädslor och den typen av grejer. Det blir ett annat sätt att angripa teman på. Det blir mer personligt.

 

 

Nomad har jobbat väldigt nära med producenterna Pure P och Almkvist. Från början var tanken att han skulle släppa ett album eftersom de hade tillräckligt med material. Men resultatet blev istället den nya EP:n ”Allt på rött” som rymmer första delen av deras kraftansträngning under 2015. Innebörden av titeln är att tänka med hjärtat och att göra en satsning fullt ut.

– Man satsar alla kort och man gör det oavsett konsekvenserna. Man vet kanske att ”det här kan gå åt helvete om den inte landar på rött”. Men man gör det ändå för man känner att man måste och det är det hela den här Ep:n har varit för mig; Det har varit en rad satsningar både känslomässiga, tidsmässiga och ekonomiska satsningar. Därför blev titeln för mig ganska självklar, för jag har lagt in allt jag har.

 

 

 

 

 

 

Efter möten med olika skivbolag insåg Noah att om han ska kunna färdigställa albumet på sitt sätt så var han tvungen till att göra det på egen hand. Noah har cirka tio års erfarenhet inom branschen och kräver perfektion. Kraven innebar i sin tur att han blev tvungen att ta ett privatlån för att kunna finansiera den nya musiken på egen hand.

– Jag kom in nu och behövde mer eller mindre etablera mig igen. ”Nomad” är inte den typen av ”household name”. Namnet har varken samma nivå eller samma spridning som Som Fan har. Så för mig blev det lite som att börja om på nytt, berättar han.

 

– Då är det svårt att få folk att nappa och få folk att förstå. Vi alla har varit med ett tag, vi alla vet vad vi vill ha så vi nöjer oss inte så lätt. Vi nöjer oss inte med en ”okej” mastring på låtar till exempel, det ska låta dyrt och det ska låta stort. Vi nöjer oss inte med en video där vi går ut och filmar lite, utan vi har en plan, vi lägger pengar på det och vi har rätt utrustning till det. Och det kan vara svårt att få den sortens backning där någon går in med pengar i förväg.
– Den andre parten vill alltid veta ifall de kommer få tillbaka pengarna och det kan man inte garantera, så det var egentligen orsaken. Vi hade kunnat signa ett kontrakt, vi hade kunnat gå med ett större bolag men det var inte på rätt villkor.

 

 

Vad som kanske är mest påtagligt med Nomads nya EP är ilskan och hungern. I slutet på förra året så sände han ut en varning inför vad som komma skulle. Det är känslor han burit på ett bra tag.

 

– Det var väl något som hade legat och bubblat. Jag har alltid känt att jag vill komma till nästa nivå snabbare. Även om jag känner att jag har uppnått en hel del så tror jag det är för de flesta artister. Efter att vi (Som Fan) hade släppt vårt album Sellout så uppstod en tomhet för vi hade jobbat så intensivt och så länge med det. Och vi fick en del respons men inte som förväntat. Vi fick inte det gensvar som vi tyckte att albumet förtjänade.  Så vi kände ganska mycket tomhet och ingen av oss kände sig särskilt kreativ. Efter ett tag började man började ifrågasätta sig själv. Så mycket av frustrationen kommer från just det.

 

 

Låten ”Lund” handlar bland annat om att du såg ”Stjärnor som föll från himmelen”, och du säger att du aldrig skulle bli som dom. Vilka och varför?

– Jag tänkte inte på någon specifik men det är nästan ännu mer påtagligt idag. Det här snabba sättet att bli någonting och att bli känd – det är många som försvinner lika snabbt. Och sen är det svårt att ta sig tillbaka för de var inte redo för det som kom. Det handlar om att jag vill ha något mer långsiktigt än ett album.

 

 

Är det något du lärt dig att bli det med tiden? Att tänka långsiktigt?

– Jag har alltid vetat att det är det här jag vill göra. Men med tiden har jag börjat tänka på hur jag kan balansera det med studio och jobb men jag har alltid vetat att jag vill göra detta. Eller väldigt länge iallafall.

 

De personer inom branschen som lyckats bäst enligt honom själv är 2pac, Jay-z, Mos Def och Nas. I Sverige ser han mest upp till Timbuktu;

– Vi är från samma stad och han gjorde grejer som var helt omöjliga och nådde höjder som ingen annan nådde. Vi såg upp till honom väldigt mycket. Jag jämför mig med de bästa. Det enda sättet att utvecklas och komma till deras nivå är att lägga sig på deras nivå.

 

 

I ”Lund” nämner du även att du är före din tid.

– Jag syftar på mitt tänk. Soundet vi hade på albumet med Som Fan också. Just i den här låten menar jag att jag alltid ligger före i mitt huvud, att jag alltid haft svårt för att leva i nuet för det stämmer inte överens med den platsen man är i huvudet. Man tänker alltid att man är längre fram än vad man är. Vi ska släppa en EP nästa vecka. För mig är den redan ute. Den är redan klar och vi har jobbat så mycket på den så jag har redan gått vidare mentalt och är på nästa grej, så det är det jag menar.

 

 

I ”Fakka me mej” säger du ”Simpla jävlar, tror de har sett världen från sin våning och kan inte ens förstå värdet av en målning”. Vad menar du?

– Det jag menar med ”simpla jävlar tror de har sett världen från sin våning” är att jag tänker på någon som står högt upp i sin våning som känner sig upphöjd och lärd och ser ut över sin stad. Personen tror sig veta allt medan egentligen så sitter han eller hon bara hemma i sin lägenhet och vet ingenting om världen. Och för mig handlar det mycket om folk som inte vågar lämna sin ”comfort zone”. Som kanske står kvar och bara höjer sig över andra fastän de inte vet ett skit. Och det är då man kommer till nästa rad: ”och kan inte ens förstå värdet av en målning” – du förstår inte ens vad du har framför dig! Du förstår inte ens vad jag gör eller någon annan konstform överhuvudtaget.

 

 

 

Intervju: Mariana Benyamin Sir
Video: Markus Helin
Omslag foto: Erik By Erik

 

 

 

Idag släpper Nomad sin EP ”Allt på rött”, producerad av Pure P & Almkvist. Lyssna nedan!

 

Releasefest hålls i Stockholm på lördag 20:e februari 18-22. Se Facebook-event här!

 

 

 

Apple Music: https://itun.es/se/bhJpab

 

 

Vi har precis intervjuat @nomad_savantgarde som är aktuell med ep:n "Allt på rött", släpps 18:e februari

Ett foto publicerat av Kingsize Magazine (@kingsizemag)


 

 Publicerat:
RedaktionenNULL