miguel-press-2015-S
Intervju med Miguel: “…jag älskar att känna energin”


Kingsize fick en pratstund med den amerikanska stjärnan inför Sverigebesöket nu på fredag 2:a oktober.

 

 

Sedan 2010 har hans röst stuckit ut bland R&B-artisterna och tagit plats på världsscenen. Den 29-åriga Miguel Jontel Pimentel har förutom superhiten, den Grammybelönade, ”Adorn” även gjort sig känd för sina samarbeten med heta rappare som J.Cole (“Power Trip”), Wale (“Lotus Flower Bomb”) och Ludacris (“Good Lovin”).

 

 

Marknaden och musikindustrins krav på artister har ökat. Idag sprids musik i blixtfart, vilket innebär att artister ständigt måste hålla igång för att vara med i spelet. Men Miguel stressade inte fram sin musik utan tog sin tid till att arbeta med ”Wildheart”. Han föredrar kvalitet framför kvantitet, men menar att han inom en snar framtid även måste börja anpassa sig till det höga tempot.

 

– Det är något jag har lärt mig. Du kan inte ändra en förändring. Den kommer att hända. Det bästa jag kan göra, på ett individuellt plan, är att finna ett tillvägagångssätt för att anpassa mig till förändringen. En metod som passar mig.

 

– Jag stör mig inte på artister som släpper olika typer av ny musik hela tiden. Men det finns något speciellt med att prioritera kvalitet. Men jag vet att det finns vissa artister som kan släppa musik relativt ofta, som inte kompromissar kvaliteten. Så vem vet, du kanske kommer få höra ny musik av mig oftare snart.

 

 

 

”Wildheart” är Miguels tredje och mest personliga album, i synnerhet låten ”What’s normal anyway”, där lyssnaren får lära känna en ny sida av honom. Miguel föddes i Los Angeles. Han har en mexikansk pappa och en afroamerikansk mamma därmed hamnade han i ett mellanförskap som han för första gången uttrycker genom låten. I första versen säger han: ”Too proper for the black kids, Too black för the Mexicans, too square to be a hood n*gga, whats normal anyway?”

 

– Låten är viktig för mig eftersom… det var ett sätt att släppa taget om saker som tyngde ner mig. Det var ett sätt att visa mina fans vem jag är och hur långt jag har kommit.

 

Kendrick Lamar, Mariah Carey och J.Cole är typen av artister vi är vana att höra i samarbeten med Miguel. Låten ”face the sun” är däremot skapad tillsammans med rockmusikern Lenny Kravitz. För Miguel handlar det inte så mycket om musiken, utan om artistens personlighet.

 

– Det var väldigt inspirerande att arbeta med Lenny Kravitz. Det var fantastiskt och väldigt roligt. Alla människor är olika men så länge artisten har en bra personlighet så går det att arbeta ihop.

 

 

 

miguel-press-2015-L

 

 

 

Ett citat du ofta använder är ”Don’t ever sell yourself short for acceptance”. Har du själv varit nära att göra det? Eller någonsin gjort det?

– Citatet handlar om att du ska lita på din intuition. Lita på det du redan vet och magkänslan du får. Och låt aldrig krafter utifrån påverka dig.

 

– Det är svårt att vända och börja följa sina instinkter direkt. Att lyssna på sin intuition kan man göra i små steg, sen lär man sig. Och för att besvara din fråga: Ja det finns tillfällen jag har blivit utmanad. Det har funnits tillfällen då jag varit osäker på vad min instinkt var. Det finns gånger jag inte lyssnat på min instinkt. Men det är en del av livet och det är så du lär dig att verkligen uppmärksamma detta. Det finns ingen chans i världen att jag skulle kunna vara där jag är idag om jag inte hade lyssnat på mina egna intuitioner.

 

– Det handlar om att våga lita på det man vet och det man tror på mot alla odds. Vi har alla uppoffrat något genom att ge efter andras åsikter. Men det är när du lyssnar på dina instinkter som du har större chans uppnå ditt syfte och det är vad Wildheart handlar om.

 

 

 

Miguels första album ”All I Want Is You” släpptes 2010. Idag är han en världsstjärna. Han menar själv att det var efter albumet Kaleidoscope Dream (2012) som karriären verkligen ändrades. Fan-skaran har vuxit till sig. Senast han besökte Stockholm uppträdde han på Berns. Nu på fredag intar han Globen-scenen Annexet för första gången.

 

– Det viktigaste är energin. Det är något speciellt med att uppträda i ett mindre rum eller en mindre lokal än en stor arena. Fast för mig handlar det inte om hur stor eller hur liten scenen är. Det handlar bara om energin. Det är en annorlunda känsla. Jag älskar att stå på scen och jag älskar att känna energin. Det finns ingen mäktigare känsla.

 

 

 

Intervju av Mariana Benyamin Sir

Foto: Sony Music

 

 

 

 

Biljetter till Miguel på Annexet i Stockholm fredag 2:a oktober

 

Miguel framträder även på SVT-programmet “Skavlan” nu på fredag. Läs mer här!

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL