Från Kingsize Magazine #2 2024.

Hon hoppade av sina biologistudier för att jaga sin dröm. Nu är Mariah The Scientist en starkt lysande stjärna på r&b-himlen. I samband med hennes Sverige-besök i februari fick Kingsize en pratstund med sångerskan om karriärresan, skorpioner och samarbetet med frihetsberövade pojkvännen Young Thug.

Atlanta-sångerskan Mariah The Scientist har på bara några år tagit r&b-scenen med storm och det märks när hon kliver in i rummet. Jag får direkt känslan av att en världsstjärna klivit in i rummet. Hon bär ett par höga klackar vilket får henne att verka längre än vad hon egentligen är, men det är hennes karisma och aura som fyller rummet.

Efter att ha fått ett stipendium för att studera biologi – därav namnet Mariah The Scientist – vid St John’s University i New York så kunde Mariah inte längre undanhålla sin passion för musik och hoppade därför av studierna efter tre år.

– Så jag släppte faktiskt låtar innan jag hoppade av, det fanns en studio nära min skola, så jag brukade gå dit. Det var kallt och snöade, precis som det är här. Men jag gick över dit och spelade in låtar och släppte sen några stycken på SoundCloud. Sen hade vi påsklov och då åkte jag hem till Atlanta, sen stannade jag bara kvar. Jag åkte inte tillbaka. Och efter det började jag få mer uppmärksamhet i Atlanta och New York, och senare skrev jag på ett skivkontrakt, berättar hon om sin resa.

I början så hade Mariah många samarbeten med skivbolag och artister, bland annat Arista Records, RCA Records, Tory Lanez och senare Epic Records.

Hennes senaste album, “To Be Eaten Alive”, är en metafor kopplat till sitt stjärntecken skorpionen. Hon förklarar att namnet kommer från att skorpioner oftast är giftiga, vilket gör att om man skulle äta något giftigt så skulle båda dö. Man drar därför ner varandra genom att skada varandra.

Genom albumet får vi ta del av råa och djupare emotionella texter som reflekterar över både sina egna känslor kring förhållanden men även hur andra kan påverkas av dina känslor. Rent emotionellt ser Mariah albumet som ett sätt att växa.

– Jag tycker att albumet är en bra representation av flera känslor. Mångsidiga känslor eller att vara emotionellt utvecklad. På detta projekt tror jag det handlar mer om att inse vad ens känslor betyder, mer än bara inse att man känner dom. Så det är som att man bekräftar att man känt på ett visst sätt och kan då prata om det, för att sedan lägga det bakom sig. Det är mer som en retroaktiv konversation, det är vad jag tycker.

På bara några år har Mariah The Scientist byggt upp en respektabel skara fans, en siffra som fortsätter att stiga i takt med släppet av detta album. Något som Mariah själv ser som en fördel och är stolt över att detta album är den första musiken som nya fans hör från henne.

– Jag tror att detta projekt har haft mest räckvidd av alla mina projekt hittills och jag tror att det gjort att jag fått mycket fler lyssnare, vilket är jättebra. “Spread Thin” var nog den första låten många av mina fans hörde och att detta album då skulle vara det första hela arbetet som folk hör från mig är något positivt. Jag känner att detta album är väldigt mångsidigt och kan skapa många nya perspektiv på mig och min musik.

Till sist har Mariah ett meddelande till de svenska fansen, då hon innan konserten kollat upp hur man säger “hello” på svenska och då fått översättningen “hallå”.

– H-A-L-L-O, är det rätt uttal?

Gjon Skepi & Mariah The Scientist

Intervju: Gjon Skepi
Foto: Pressbild