Alla har mål. Ett mål ska vara svårt att uppnå, men inte omöjligt.

Det är lätt att säga att man vill bli lika stor som Kanye West eller Cristiano Ronaldo t.ex., men det är en helt annan sak att faktiskt nå dit. En kille som har höga ambitioner kombinerat med en lika stor potential är en del av svensk fotbolls framtid: Kristoffer Olsson.

Han är bara 17 år men har redan nått längre än vad många kan drömma om. Östgöta-sonen tillhörde IFK Norrköping innan Arsenal hörde av sig och erbjöd den kreativa mittfältaren provspel för klubben. De gillade vad de såg och tog in Kristoffer på ett ungdomskontrakt, vilket i sin tur ledde till ett proffskontrakt som började gälla 1 juli 2012 tack vare Kristoffers hårda slit och höga ambitioner. Det har också på senare tid inneburit ungdomslandskamper och häromdagen blev han uttagen till det svenska U19-landslaget.

Nu har han dessutom blivit en av Nikes ”Mercurial-spelare”, där han spelar i Nikes nyaste modell av fotbollssko: Mercurial. En sko som har lyfts fram med fokus på snabbhet, något som Kristoffer verkligen visar upp på planen. I samband med den nya skon ordnar Nike en tävling för unga fotbollsspelare i Europa, där man mäter snabbhet i kombination med teknik. De två vinnarna åker sedan till Paris den 29e januari för den stora finalen, där Sverige blir representerat av de unga talangerna Nico Grönberg och Samuel Kroon.

Vi passade på att åka till Nacka Strand för att kolla in tävlingarna, skapade av en annan gammal Arsenalspelare: Anders Limpar. Väl på plats fick vi se kvicka ungdomar och vi fick även möjlighet att prata med en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare just nu.

Kristoffer Olsson skulle kunna vara som vilken Kingsizeläsare som helst. Han är 17 år, gillar hiphop, fotboll och andra vanliga saker en tonåring kan gilla. Den största skillnaden råkar vara att Kristoffer Olsson är ett ungdomsproffs i Arsenal. Det lär inte heller dröja länge innan vi får se honom på TV; i A-laget, inspringandes på gräset på Emirates Stadium…

Hur är livet i London? Hur skiljer det sig från Norrköping?
–    Jag trivs riktigt bra. Den stora skillnaden är så klart fotbollen. Tempot är högre, spelarna och träningsförutsättningarna är bättre. Det märks också hur stor klubb Arsenal är, det är fullt fokus på fotboll från alla. Fotboll är så sjukt stort här.

Ja, från Sverige får man en känsla av att fotboll är mer eller mindre en religion i England. Är det något du har märkt av?
–    Det är verkligen så. Det är i stort sett det enda det skrivs om i tidningarna och det enda folk pratar om på stan. Passionen för fotboll är helt sjuk i London och England. Men det är bara skönt för det är därför jag är här, jag är inte här för något annat än fotbollen så klart.
Har du kommit in bra i Arsenal då? Trivs du i laget?
–    Det har fungerat hur bra som helst. Folk är riktigt schyssta och vi har kommit varandra väldigt nära. Det blir lätt så eftersom vi är med varandra från 9 till 16 i stort sett varje dag när vi tränar. Då kommer man automatiskt nära varandra.
Hur bor du i London?
–    Jag bor hos en ”extramamma” i London, tillsammans med en annan kille i laget. Så är det för de allra flesta ungdomsspelare i Arsenal och det fungerar bra. Det är på samma sätt som Jack Wilshere och andra Arsenalspelare har bott tidigare. Nu har jag bott där i ett och ett halvt år ungefär och har hunnit anpassa mig efter kulturen osv.
Hur ser en vanlig vardag ut för dig?
–    Jag är ganska lugn av mig. Vi tränar större delen av laget så jag är ganska trött när jag kommer hem. Då kollar jag på TV, sitter vid datorn, spelar FIFA eller umgås med Ryan som jag bor med. Men det är fotbollen som är största skillnaden här mot i Sverige. Där hade jag gått till skolan på morgonen varje dag, för att sen träna på eftermiddagen och sen samma sak dagen efter igen.
Går du i skolan i London? Hur fungerar det?
–    Ja, jag går i skolan ändå. Jag går två dagar i veckan och sen är det fotboll resten. Där går jag i skolan för att komma in på ett universitet senare. Det känns bra för man vet aldrig hur länge man kan spela fotboll eller vad som kan hända, med skador och sådant. Då är det bra att ha en utbildning att falla tillbaks på.
Du är en av ungdomsspelarna som är allra närmast att få speltid med A-laget. Du har bland annat spelat i en träningsmatch där du gjorde ett mål, hur ser du på dina A-lagschanser framöver?
–    Ja precis. Det känns bra faktiskt. Jag har varit nära på att få komma med i truppen i ett par matcher nu, det lär väl ske snart. Mitt mål är så klart att spela med A-laget och det är klart att jag blir besviken när jag är så nära och stryks i sista sekund.
Du verkar ändå ganska klar över att du kommer att få speltid. Ambitionen verkar finnas där?
–    Absolut. Jag är väldigt ambitiös av mig, utan ambition kommer man ingenstans. Men det gäller att ha tålamod också, jag vet att min chans kommer. Men man får inte ha för mycket tålamod…
Du tränar med storstjärnor. Har du själv några förebilder som du ser upp till?
–    Ja det blir ju lätt så att man ser upp till de duktiga spelarna i sin egen klubb. Annars är det Cristiano Ronaldo som gäller, jag har följt honom ända sedan han spelade i Sporting i Portugal. Jag har alltid gillat honom, enligt mig är han världens bästa fotbollsspelare. Annars är det spelare som Fabregas, Wilshere och Rosicky som jag har sett i Arsenal.
Hur bemöts du av de äldre spelarna? Har du fått några tips och så?
–    De har varit riktigt schyssta. Jack Wilshere är en av de som har hjälpt mig mest. Han har ju gjort samma sak som mig och kommit upp genom ungdomsakademien och han har gett mig en hel del hjälpsamma tips, både på och utanför planen.
Du pratade om Ronaldo, som är en av Nikes största affischnamn. Nu är du också en representant för Nike och deras Mercurialsko. Det måste kännas ganska häftigt att få göra lite liknande grejer som sin idol, om än på en lite mindre skala?
–    Verkligen! Det känns verkligen som att man är på väg åt rätt håll. Jag har tänkt på det under detta event att det är så coolt att få göra de grejer som Ronaldo också gör. Det är verkligen motiverande för mig som fotbollsspelare och som person.
Kingsize huvudfokus är musik och hiphop. Vad lyssnar du själv på för musik innan matcher, under träning osv?
–    Jag lyssnar mycket på r&b och hiphop bland annat. Det är perfekt för mig, det får mig att koppla av men gör mig ändå laddad och ger mig energi inför matcher och träning.
Har du någon favoritlåt just nu?
Ja… ”My Moment” (med DJ Drama, 2 Chainz, Meek Mill & Jeremih, reds. anm.) om du vet vilken det är? Den känns väldigt beskrivande för mig just nu: ”waiting on my moment”. Jag lyssnar på den och känner pepp, jag känner att jag närmar mig mina mål för varje steg jag tar. Om 7-8 år vill jag kunna titta tillbaks och säga ”i made it”…


Http: DJ Drama – My Moment

[pgallery id=”77W53DWR0H” /]

///Alexander Kihlström