Intervju – TungGung


Kingsize träffar gruppen från norra delarna av Stockholm som är aktuella med albumet “Gjort Sånt”.

 

 

Svensk hiphop kliver med stadiga steg in i mainstream, strålkastarljuset blir bredare och det finns helt plötsligt plats för fler. Lite här och var bubblar det upp nya (och äldre) artister vars produktioner både imponerar och influerar, scenen har mer liv nu än någonsin.

 

 

Tunggung släppte för en tid sedan sitt debutalbum Gjort Sånt, en fullängdare med 18 spår och gäster så som DC Grimsta, Toffer, Mika, BoBo, Dj Rooftop, Marc Divine & La Familia. För en vecka sedan gjordes singelsläppet: Tunggung – Vad hände ft. Alarmin. Jag satte mig i lokaltrafiken till deras studio i Norrort för att ta reda på vilka dom är.

 

 

Det är sent på kvällen och jag är på väg mot Viggbyholm, en förort som ligger norr om Sthlm för att träffa gruppen Tunggung. För många så är Tunggung en äldre bekantskap då de vart aktiv i lite mer än 6 år och har under den tiden inte bara släppt tapes, videos och låtar i mångfald utan även byggt en rätt stor fanbase. Det jag får förklarat för mig av gruppens mastermind Jojje är att gruppen Tunggung består av tre rappare Ari, Kaz och Jojje men även producenten JayBiz (Johan), sen har de även familjen TungGungClick som består av producenter, beatmakers, rappare, sångare etc. Tung gung click har dessutom en hel del feta samarbeten i backspegeln med allt från RMH och Blues till Swingfly och Ken Ring. Listan kan göras lång. Jag förstår tydligt och klart att det pågår något i den norra delen av Stockholm som jag bara måste få veta mer om.

 

 

När jag väl kommer fram så är det mörkt och tyst vid perrongen, nästan lite spöklikt då det orangefärgade ljuset från lamporna slickar perrongen för att sedan försvinna i skuggorna. Jag som har ett hyfsat lokalsinne men vansinnigt dåligt mörkerseende (mörkrädd) ringer Jojje, som är en av rapparna i gruppen. Han ger mig en pedagogisk beskrivning om hur jag tar mig från perrongen till själva studion, jag skickas in på ett kolsvart industriområde med beskrivningen, rakt fram, sen höger. Jag har svårt att tänka mig att någon första-gångs-besökare tyckt eller tycker att området känns speciellt mysigt och trevligt utan snarare tvärt om. Väl framme så glömmer jag bort att jag precis passerat igenom en av de mörkaste och läskigaste promenader jag tatt och möts i dörren av fyra mycket trevliga snubbar. Vi hamnar i studions kök där det erbjuds kanelbulle och kaffe eller öl, jag tar en öl och intervjun är därmed igång.

 

 

Varför har ni valt namnet Tunggung?

 

Jojje: Det lät tungt, från början ville jag bara ha något som rimmade men det var ”sån” musik jag redan från början ville göra, tung musik som gungar fett!

 

 

Hur började allt?

 

Jojje: Jag tänkte så här; jag borde starta ett crew, jag hade precis skaffat studion och kände att det behövdes ett crew, att jobba tillsammans med andra istället för ensam. Jag ställde mig själv frågan; Vilka vill jag jobba med då? Det här var kring 2006 och jag vill ju inte jobba med de som jag känner ytligt utan jag vill jobba med dom som jag växt upp med, dom som genuint är mina riktiga polare sedan innan.
Dom som jag kände bäst var Johan (JayBiz), Ari och en kille som heter Anton (Def) som i dagens läge bor i Falun men har ändå ett finger med i spelet då han är en del av familjen. Jag ringde i alla fall och bjöd in dom till studion, dom kom hit, vi började spela in låtar och vi hade verkligen skitkul!

 

 

Men Kaz då? När kom han in i bilden?

 

Jojje: Johan (JayBiz) som i dagens läge producerar 80 % av allt det vi gör rappade i gruppen innan men han beslutade sig för att fokusera mer på att producera. Han föreslog då att vi kunde ta in hans nära vän Kaz som han känt sedan gymnasietiden. Vid 2010 kom Kaz in i gruppen och jag tror även det var då vi la in en högre växel.

 

 

Er beatmaker och husDj JayBiz, berätta mer om honom.

 

Jojje: Vi ville avancera och Johan (JayBiz) som då rappade i gruppen ville satsa mer på produktion, Johan har redan sen vi var små gjort väldigt bra beats och han var bara helt rätt person att ta med i crewet.

 

Kaz: Han är verkligen ett ess i rockärmen den här killen!

 

Ari: Ja, Johan kan göra 10 tighta beats på en dag och bara: – Här!

 

Kaz: Ja, jag har hundratals beats från Johan som jag inte ens
spottat på som är verkligen “DjPremier-tunga!

 

 

Vart kommer ni ifrån?

Jojje: Vi är härifrån!

 

Ari: Vi representerar Norra sidan, den här sidan av E4an, vi ÄR Norra sidan.

 

 

Angående plattan ”Gjort Sånt”, från början till slut, hur gick det till? What’s the story?
Kaz: Alltså den här plattan har vi jobbat på i stort sett 2 år om inte mer. Vi har alltid projekt i rullning och många av spåren är äldre.

 

Ari: Det var ju redan 2009 vi började men det är nytt material på materialet. Skivan hade ett annat namn från början eller planeringen var att det här skulle bli en uppföljare från vårt mixtape TGC mixtape, alltså en vol2. Men så kände vi att vi börjat få ett bra sound och att allt flyter bra, att vi har en röd tråd och att det kan bli ett album av det här.

 

Jojje: Processen och skissningen på det här startade 2009 men det var inte förens två år sedan som vi gick in för det här och valde att satsa.
– Vi skiter i det här mixtapet och gör ett album istället!

 

 

När kände ni att ni var klar då? När kändes projektet färdigt?

 

Jojje: Vi var överrens om att vi vill ha ett längre album som är en fullängdare och inte bara 12 spår utan kanske 20 spår. Vi ville ha ett visst sound, en viss röd tråd och ett visst tänk – Att återspegla vår uppväxt, vilket liv vi lever och har levt fram tills nu.

 

Kaz: Jag kan tycka att vi nästan av en slump fick ihop en låtlista som bara kändes sådär att den röda tråden följde med hela vägen. Sen kändes det bara – det här är rätt.

 

Ari: Vi har ju från dag ett bestämt att det ska vara en utveckling från vårt första släpp TGC vol1.
JayBiz: Fast det släppet var ju på den tiden då vi knappt visste vad vi gjorde!

 

Alla nickar instämmande och skrattar.

 

 

Nu är skivan släppt men om vi tar och snackar lite framtid, vi börjar med den närmaste framtiden, vad är planen nu?

 

Jojje: Nu ska vi ut och spela! Sälja album, t-shirtar och bredda vår fanbase, förhoppningsvis också göra så mycket radio och intervjuer som är möjligt!
Ari: Det kommer dessutom komma två nya videos som ska produceras av Philip Sopov på Quick Release.

 

 

Men sen då, framtiden efter den närmaste framtiden?

 

Ari: Vi kommer självklart göra mer musik, det är ju framförallt det vi kommer satsa på men vi vill ju även bredda oss. Vi kommer göra olika projekt men hela målet med Tunggung just nu är att komma ut i mainstreamen.

 

Kaz: Fanbase, man vill ju göra den större hela tiden!

 

Jojje: Jag vill vara där vissa andra är just nu. Jag vill att folk ska tycka om min musik precis som dom tycker om Labyrint och kanske Kartellen. Vi är inte dom där hårdaste-hårdaste killarna, vi är dom där förortskillarna som befinner sig nånstans mitt i mellan.

 

Ari: Vi vill verkligen bara vara oss själva och sätta norra sidan på kartan.

 

 

Men med uttalandet “sätta norra sidan på kartan” hur menar ni då?

 

Kaz: Rap är inte lika stort här som det är i söder och västerort, jag tror vi är dom första och största från den här sidan som verkligen gör sin grej.

 

Ari: Vi ser ju också det större perspektivet, vi vill ju utanför Stockholm, ut i Sverige!

 

 

 

Intervju av Alexandra Jonsson

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL