5f2d30fa05d9010e180815f2
Intervju – Tjuvjakt


Efter två mixtapes och hitten ”Tandtråd” släpper nu Tjuvjakt sin första EP. Harald Broström löste en enkel biljett på Lidingöbanan för att träffa rapkollektivet bakom ”Vems Värld Är Det Här?”.

 

 

De kallar den Jaktstugan 2.0. Den första studion var installerad i en röd stuga på Olle Grafströms bakgård (just det, den som dyker upp i nya videon ”Fru Gårman”). Numera finns inspelningsapparaturen i en källare i Skärsätra på södra Lidingö.

 

Det är här Tjuvjakt huserar. Eller – tre fjärdedelar av kollektivet. För tillfället är Jonathan Holmquist på en resa i Shanghai. Men Olle Grafström, Jesper Svärd och Arvid Lundquist har alla slagit sig ner i lokalens soffa. Alla har gått på samma gymnasieskola och den kommande EP:n ”Vems Värld Är Det Här?” har föregåtts av två mixtapes (”SSB & Elk Brews” och ” Man Ska Vara Seriös”) sen gruppen bildades för ett par år sen. Eller grupp och grupp…

 

– Vi är ett kollektiv. Vi kommer i framtiden släppa olika mixtapes. Det är mer som en plattform för att skapa karriär. Nu ser säkert folk oss som en grupp, och just nu är vi en grupp, men framtidsplanerna är att vi ska kunna bredda det, jobba individuellt och ta del av varandra, berättar Arvid Lundquist.

 

 

Ni slog igenom på allvar med singeln ”Tandtråd”, var ni beredda på den uppmärksamheten som följde?

 

– Jag trodde inte alls det skulle bli så stort, men det kändes som att något var på gång med ”Tandtråd”. Men att det skulle bli skivkontrakt, det trodde man inte alls, säger Jesper Svärd.

 

 

Precis, ni har nyligen fått skivkontrakt. Vad innebär det för er?

 

Jesper: Man får lite ekonomisk hjälp, det blir mycket lättare att göra en musikvideo till exempel.

 

Olle: Struktur. Det känns seriösare.

 

Jesper: Vår svaga sida har varit just att strukturera upp saker och ting. Den här intervjun hade inte blivit av. Att nå ut blir plötsligt mycket lättare.

 

Arvid: Det ger mycket, men det är inte så att vi helt plötsligt blir superstars och får fota pressbilder för femtio tusen. Det är när man får skivkontrakt som man ska börja jobba tio gånger hårdare.

 

 

Vad var tankarna bakom ”Vems Värld Är Det Här”?

 

Jesper: Vi hade verkligen ingen tydlig ram, många av låtarna är ganska gamla från förra året. Vi har väl haft 40-50 låtar och sen tagit ut de som vi tycker är bäst.

 

Olle: Men man kan höra på alla att vi har förändrats över tid.

 

 

Vilken var den första låten ni började jobba med på EP:n?

 

Olle: ”Dagen Efter” jobbade vi på för länge sen, den fick inte plats på vårt första mixtape. Den skulle ju egentligen varit med på ert, Arvid och Jonathans, mixtape för ännu längre sen tillbaka.

 

Arvid: Vi hade en refräng, ett beat. Men sen har beatet gjorts om… och min vers, det är den konstigaste versen jag har skrivit. Jag har skrivit typ fyra bars per år, haha.

 

 

Är ni nöjda med resultatet då?

 

Olle: Självklart. Den är väldigt glad, men det kanske inte reflekterar allt… Men nu när den är överstökad och vill man göra nått helt annorlunda.

 

Jesper: Jag kan känna att… som att ”Fru Gårman” är en gammal låt. Jag vill släppa mer nytt. För mig tog det emot att släppa en så gammal låt.

 

Arvid: Vi vill släppa ny musik, men samtidigt vet vi att den låten måste ut för att vi vill att folk ska få höra den.

 

 

Ni mixar svenska med engelska?

 

Arvid: ”Jonis” kör ju på engelska och gör det hur grymt som helst. Vi har blivit lite kritiserade för att vi har blandat, samtidigt har många gillat det också. Men det där får folk vänja sig vid. Det kommer komma mer med tiden. För oss handlar det om att variera oss överlag. Vi är inte så mycket att hiphop ska låta på ett speciellt sätt. Det handlar mer om att det ska vara kul, det är så det var från början.

 

 

Är det lätt att hålla det på den nivån – att det bara ska vara kul?

 

Jesper: Det var en period i slutet av EP-processen som det började bli lite tidspress, då var det inte askul.

 

Olle: Oftast är det så att man går in för att göra en låt som man har bestämt och sen går på något roligare om man får tid. I nio av tio fall blir den andra låten bättre. Våra bästa låtar är nog de som har gått snabbast att göra.

 

 

Olle, du och Jonathan delar på produktionsbiten?

 

Olle: Vi gör inte ett beat tillsammans. Det är ganska svårt att göra det på beställning. Jag kör mycket mer akustiskt och han kör mer elektroniskt, så då kan vi blanda.

 

Arvid: Ni kompletterar varandra. Samtidigt har ni gjort mycket tillsammans. Och det blir en bra kombo. Båda förstår musik på samma sätt.

 

 

EP:ns första spår har tydliga Nas-vibbar. Berätta om ”Världen Är Vår”?

 

Olle: Dels är det ett homage till Nas, såklart. Men texterna handlar också om plats och tid: att världen är vår, liksom.

 

Arvid: Just när det kommer strofen ”Whose world is this”, det är så bra. Det är något som sätter sig på huvudet. Jag tror att folk som har lyssnat mycket på Nas innan och känner till honom, de lyssnar nog på låten och tycker att det är fett – snarare än att de tycker att vi bajtar.

 

 

Det här med att ni är från Lidingö, får ni ofta reaktioner på det?

 

Olle: Hela tiden.

 

Jesper: Varje intervju, varannan youtube-kommentar, haha.

 

Arvid: Det där är jävligt irriterande. Vi är medvetna om att vi måste visa mer, det kanske är lite svårare för oss. Kolla på Snook, det hade det tufft innan de slog igenom, men sen…

 

Olle: Det finns så mycket… mycket rap i Sverige låter mycket likadant idag. Vi vill göra något som sticker ut.

 

Arvid: Det känns lite som att folk ser det som ett hot. Att vi ska hota den äkta hiphopen? Eller? Vi kan väl också göra boom bap, fast vi rappar inte om samma grejer. Men med tiden tror jag att folk kommer att acceptera det. Jag menar inte att jag hatar all förortshiphop, det är ingen av oss som gör. Stor är min favoritrappare, men det handlar om att han är grym på att rappa, ingenting annat.

 

 

Varför sticker det i folks ögon?

 

Arvid: Ibland är det som att det är en bok, där man måste göra alla rätt. Annars får man inte kalla det hiphop.

 

Jesper: Hiphop är asstort på Lidingö idag. Det är ju det folk lyssnar på.

 

Sommaren kommer, vad har ni för planer?

 

Arvid: Vi vaknar, drar och käkar på thaien här uppe i Skärsätra, så spelar vi väl in… det är så olika.

 

Olle: Det är svårt att pusha kreativitet.

 

Arvid: Men hänger vi mycket här så kommer det.

 

Olle: Det ökar ju chanserna, är man här mycket så lär det ju komma, haha!

 

 

 

 

Intervju av Harald Broström

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL