Intervju – Staden


Kingsize tog nyligen en pratstund med den albumaktuella Stockholm-duon!

 

 

Efter ett mixtape och två EP:s släpper Staden nu sin riktiga debutskiva, ”Dröm Stort Lev Större”. För Kingsize berättar Pat Dice och Kimbo om ett albumprojekt utan förutbestämda ramar, samarbetet med Safe House och när de höll på att bli portade från sin egen spelning.

 

 

Skivan blev klar i slutet av vintern 2012, hur ser ni på det idag, med lite distans?

Pat Dice: Det var verkligen kul att göra en skiva, jag ser det som ett privilegium: att gå från mickbåset i vardagsrummet till en inglasad studio värd två miljoner.

Kimbo: Det var otroligt mycket jobb i februari när vi spelade in det mesta, jag tror vi hade 20 studiodagar den månaden. Det sved när lönen kom, men det var värt det i slutändan.

 

 

Hur länge har ni gjort musik tillsammans?

P: Vi träffades utanför en Spiderdogs-spelning för några år sen och började battla varandra. Det ledde senare till att vi gjorde mixtapet ”Boomboxhistorier”.

K: Vi spelade 10-15 gånger den sommaren. Under Stockholm Fashion Week skulle vi spela på Laroy, men vakten ville inte släppa in oss. ”Vi ska spela”, sa vi. ”Nej, det ska ni inte”, sa han. Haha, vi höll på att bli nekade till vår egen spelning.

 

 

Ni har gjort ett mixtape och två EP:s tidigare, varför bestämde ni er för att göra en fullängdare?

P: Vi ville göra en skiva med en tydlig början och ett tydligt slut – med en röd tråd.

K: Det gjorde att det var en större utmaning att skriva till det här projektet. Tidigare har vi bara gjort 16 bars, 16 bars och 16 bars som sen har blivit fyra random låtar till en EP.

 

 

Vad var den röda tråden?

P: Innan vi började hade vi inte en aning. Men efter hand kom tråden upp. Mycket kom att handla om drömmar, om att komma någonstans, det man strävar efter. ”Inga drömmar är för stora” och ”Inga löften är för små” är två meningar jag kom på, som sen blev två låtar, det fick på något sätt bli temat. Det kan vara en fördel att ha tydliga ramar, men det kan också vara en fördel att inte ha det.

K: Precis, då kan det bli att man låser sig. Nu fick man mer rum att testa nya infallsvinklar.

P: Det här var organiskt, det växte på plats.

 

 

Marcus Price har producerat singeln ”Brännbart”, hur var det att jobba med honom?

P: Vi fick kontakt med honom och Safe House via Reflection Music, studion där vi spelade in större delen av skivan. När vi var där tog han en sample från vår EP ”Badkarsmusik” och gjorde ”Brännbart”.

K: Vi gjorde fyra låtar där på två dagar, vi var ruskigt effektiva.

P: Jag har växt upp med Fattaru, så att ha Marcus Price bakom spakarna var riktigt häftigt. Det var en milstolpe för oss, ett slags erkännande att bara få komma dit.

 

 

Ni går också till botten med er relation till Stockholm på skivan, hur kommer det sig?

P: Det klart att mycket baseras på Stockholm, det är här vi upplever allt som sker, så det blir väl naturligt. Men det är ingen romantiserad bild vi berättar om, det är som vi har upplevt det.

K: Patrik är från Södermalm och jag kommer från Västerort. Vi har inte alltid samma perspektiv på saker och ting, trots att vi tacklar samma ämnen.

 

 

Och nu släpps ”Dröm Stort Lev Större”, vad händer sen?

P: Vi hade releasefest på Cloud Nine Food & Cocktails nu den 29 september. Sen tänkte vi dra igång med nästa projekt senare i höst.

 

 

FAKTA/Staden

Medlemmar: Pat Dice (Patrik Qvarnström, 25) och Kimbo (Kim Danielsson, 23)

Tidigare släpp: Mixtapet ”Boomboxhistorier Volym #1”, EP:n ”Badkarsmusik” och EP:n ”Hållplats Nånstans”

Aktuella: Släpper albumet ”Dröm Stort Lev Större”, den 28 september.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL