Intervju – Simon Emanuel & Sum Comfort Food


Kingsize-skribenten Alexander Fernaeus mötte upp kvartetten aktuella med nya plattan “Om Vi Överlever Sommaren”.

 

 

Det blir aldrig som man tänkt sig. Till exempel, vad jag trodde skulle bli en snabb fråga/svar-intervju blev snarare en och en halv timme av ordet är fritt. Mycket om att Simon Emanuel och Sum Comfort Food trodde att Om Vi Överlever Sommaren skulle bli ett mixtape i tre delar. Men som sagt, saker och ting blir aldrig som man tänkt sig.

 

 

Och tack för det, tack för att vi mitt i allt vårt planerande och tänkande misstar saker och ting för vad de verkligen är. Tack för att vi genom oss själva, människor i vår närhet och våra dåraktiga försök att kontrollera, istället överraskar.

 

 

Simon: Det vi hade tänkt från början, rent soundmässigt, så låter det inte längre. Vi tänkte att det skulle vara lugnt och atmosfäriskt. Det finns nog där än. Men nu på slutet när man sitter och lyssnar så blev det ändå något helt annorlunda än vad första tanken var. Större.

 

 

Jag överraskas av att fyra olika människor har lyckats enas över ett projekt. Projektet är Om Vi Överlever Sommaren och människorna bakom är producenttrion Sum Comfort Food bestående av Anders, Daniel och Fredrik. En bit Jämtland, en bit Skåne och en bit Stockholm. Sum Comfort Foods historia är knappt påbörjad men känns ändå alldeles för mastig för att jag ska beskriva den. Ett försök att beskriva allt de gjort och på alla sätt de gjort det skulle mest uppfattas torftigt.

 

 

Fredrik: Om man ska säga något för att definiera oss så är det att vi är breda. Och att vi älskar musik. All typ av musik.

 

 

Den fjärde och sista biten av Om Vi Överlever Sommaren utgörs av Simon Emanuel. Simon Emanuel som vid det här laget knappast behöver en introduktion.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

När jag träffade Simon och Sum Comfort Food, på ett litet kafé i Hornstull så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Jag hade som så många andra sett de genialiska små videobloggarna och på så sätt fått en liten bild in i de personer jag snart skulle ha mitt emot mig. Men jag kunde inte förlita mig på att det som spelades upp för mig stämde. Jag satt hemma, granskade kritiskt och tänkte ut frågor som i sinom tid skulle avslöja att det faktiskt fanns något annat bakom. Frågor som skulle slå hål på bilden av fyra levnadsglada personer som faktiskt gör musiken de gör för att det är exakt det som de vill göra. Jag använde ingen av de frågor jag skrivit i förhand. Det enda som jag skrivit och som sas var en löjlig beskrivning på musiken. ”Bombastisk, dramatisk storstadsromantisk power- hip hop”. Alla skrattade. Men inte för att jag var helt fel ute. Utan för att de alla gladdes åt att man kan höra så mycket i deras musik. De har inte styrt in på ett spår och bestämt sig för att det är deras musik.

 

 

Fredrik: Om Vi Överlever Sommaren är så mycket, det finns så många bottnar i den så att det nästan blir larvigt att prata om vad den är. Det är spännande att få höra olika människor, utanför projektet, beskriva vad de hör i musiken. När du säger att det finns hip hop-element i den tänker jag ”tack” och andas ut lite. För det var meningen. Och någon annan hör det inte alls.

 

 

Simon: Vi har försökt att träffa varandra varje vecka under det senaste året, hos mig där vi har spelat in hela skivan. Och många av kvällarna har vi suttit ner och bara kollat videos, tänkt tillbaka på gamla musikminnen och spelat ny musik som vi på varsitt håll upptäckt. Vi har alla fått in varandra på nya och udda saker. Vi har haft väldigt många inspirationssamtal genom tiden. Jag tror att det har varit väldigt givande.

 

 

Därav att det har blivit något helt annat än vad det var tänkt från början?

 

Simon: Ja. Soundmässigt har skivan nog mer gemensamt med t.ex. The Radio Dept eller liknande. Sådant som inte är hip hop. Och det är mer den typen av
musik som har inspirerat oss. Jag hoppas verkligen att projektet ska stå ut. Idag kan det så lätt bli att det man jobbat med så länge bara glider förbi som ännu en rap-skiva. Något ingen lägger märke till.

 

 

Känner ni pressen i att sticka ut i och med all musik som släpps, så kontinuerligt och så lättillgängligt?

 

Simon: Ja absolut, det är så mycket skval. Alla vi är från någon sorts album-generation. Vi har alla köpt album och lyssnat på dem från början till slut, som en helhet. Och det ville vi uppnå med Om Vi Överlever Sommaren. Det blir mer som en film, någonting man under en viss tid ägnar sin fulla uppmärksamhet. Det är integritet, att man tar det seriöst och bygger något från grunden till en helhet.

 

 

Anders: Jag personligen känner ingen press över hur skivan ska tas emot utan är mer peppad och förväntansfull. Det är svårt att säga hur folk kommer uppfatta skivan. Jag har märkt att folk jag spelat den för uppfattar den väldigt olika. Och det tycker jag ändå känns som någonting positivt som gör att den kommer sticka ut.

 

 

Apropå film, ljudbilden på skivan känns väldigt filmisk – någonting för den stora duken – känns det som ni har gjort filmmusik?

 

Daniel: Man kan ta det som vill, men det är lätt att tolka det så. Med titeln den har också, Om Vi Överlever Sommaren, det är en väldigt filmisk titel. Det är ju en röd tråd, en väldigt röd tråd. Musiken vi gör har också mycket med tiden vi lever i att göra. Alla har iPods och lyssnar på musik när de är på väg någonstans och gör någonting. Musik blir, helt naturligt, mer som ett soundtrack. Den här stilen vi har på musiken, den är väldigt rätt i tiden.

 

 

I en videoblogg har vi fått följa er och en del av arbete med skivan. Vad var tanken med videobloggen och hur kom det sig?

 

Simon: Jag tror att det är viktigt att visualisera musiken. Speciellt nuförtiden, folk trycker hellre play på en video än ett simpelt ljudklipp. Folk har så kort fokus på varje sak, så du behöver ge dem ett mervärde. Vi snackade tidigt om att vi ville göra mycket visuellt runt det här projektet. Från början var det snack om att göra en hel dokumentär. Men det är alldeles för mycket jobb. Så vi fick begränsa oss till att göra två eller tre mindre episoder som handlar om oss och arbetet med skivan. Och det finns roliga inslag där, en roddbåt i solnedgången. Vilket kanske känns malplacerat. Men när man hör skivan så passar det in på något vis.

 

 

Finns de planer på mer musik ihop efter Om Vi Överlever Sommaren?

 

Simon: Det tror jag absolut att det finns. När jag hittar folk som jag gillar att arbeta med så gör jag det, man ska verkligen ta vara på det. Vissa artister ändrar på sig från skiva till skiva, bara för sakens skull. Vi har fyra olika viljor och i vissa fall har det varit svårt att få alla enade. Men det är också nyttigt. Fredrik, Anders och Daniel har fått mig att göra nya saker. Saker som jag kanske inte gjort annars. Och det går åt båda hållen. På så sätt händer det saker med musiken som inte hade hänt annars.

 

 

Fredrik: Man kommer förbi mycket när man jobbat ett år tillsammans. Det vi gjort nu har lärt oss väldigt mycket om varandra. Det blir hjälpsamt om man vill fortsätta jobba ihop. För vi känner varandra. Vi behöver inte börja om från noll. Men med oss, mig, Anders och Daniel, vet man aldrig vad som ska hända. Det är mycket idéer hit och dit och man vet aldrig vad slutresultatet blir.

 

 

Jag har hört många olika stilar från Sum Comfort Food. Framför allt tänker jag på det som drar lite åt Neo Soul. Är det något som du, Simon, är intresserad av att ta in i ert samarbete?

 

Simon: Jag gillar alla deras grejer. Och jag ser inga begränsningar för oss när det kommer till vad vi kan skapa ihop. Jag tror att vi kommer göra exakt det vi känner för många gånger till. Och jag tycker det är kul att jobba med folk som är hungriga. Människor som är visionärer på sitt sätt. Det finns väldigt mycket glöd och progressivt tänkt i musiken de gör. Jag tycker det är jävligt grymt att få jobba med människor där det märks och hörs så tydligt. Det är en ära att få ta del av det. Och det är just det jag behöver för att min kreativitet ska fungera.

 

 

 

 

Första gången jag hörde skivan, drygt en timme innan jag skulle träffa Simon, Daniel, Anders och Fredrik för att prata om den kom jag, som sagt, fram till ”bombastisk, dramatisk storstadsromantisk power-hip hop”. Och att det var något filmiskt över den. Att musik uppfattas som filmisk är ett av de finaste betygen jag personligen kan ge musik. Några av mina absoluta favorit-album är just filmmusik. Men att bara kalla Om Vi Överlever Sommaren för filmisk musik är att ta mycket ifrån den. Om Vi Överlever Sommaren är mer som en storslagen och noga övervägt tonsatt film. Simon Emanuels många gånger målande texter tar ofta lika stor plats som musiken i sig. Detta trots att man i förväg sagt att man ska sätta musiken i första hand blir det ofta helt omöjligt att först ta till sig musiken. Under vårt möte blev jag tillsagd att sätta mig ner, med hörlurar, ensam och verkligen lyssna. Inte bara lyssna. Utan att verkligen lyssna. För det kan behövas sa de.

 

 

Daniel: Att säga – vår musik är för smart för någons öron. Det är bara dumt. Du kan absolut sätta på det och bara lyssna utan att behöva anstränga dig. Vår
musik skiner definitivt hur du än tar den till dig. Men den tar ett steg till om du tar dig tid och ”zonar” ut ordentligt.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Skribent: Alexander Fernaeus
Fotograf: Adam Falk

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL