Intervju – RZA

Intervju – RZA

Frontfiguren i Wu-Tang Clan högaktuell med filmen “The Man With The Iron Fists 2″ samt Sverige-besök inom kort på Bråvalla Festival.

Arbetsmoralen började gro vid elva års-åldern, då sålda han tidningar på gatorna i New York. Att han är grundare, ledare och producent för en av hiphopens absolut mest inflytelserika grupp, Wu-Tang Clan mättade inte hungern. Karriären för Robert Fitzgerald Diggs, även känd som RZA, fortsatte som skådespelare, film-musikläggare och slutligen filmregissör.

Kung fu och kampsport har haft stora influenser på Wu-Tang Clans musik, sound, omslag och titlar. RZA såg sin första kampsportsfilm vid nio års ålder, idag är han 45 år och i april hade hans andra kampsportsfilm premiär i USA; “The Man With The Iron Fistis 2”.

– När jag gör välgörenhetsarbete så bär jag alltid med mig filosofin från kampsportsfilmer och hip hopen. Jag anser att det hjälper oss bli bättre människor, säger RZA till Kingsize Magazine i samband Blu-ray & DVD-releasen idag 1:a juni, av “The Man With The Iron Fists 2”.

Under inspelningen av Kill Bill Vol.1 (2003) kontaktades RZA av Quentin Tarantino som ville anställa Wu-Tang rapparen som musikläggare för filmen. Film hade länge intresserat RZA och efter arbetet med Kill Bill började RZA studera Tarantinos arbete under flera års tid. Tarantino var som en mentor. Wu-tang ledarens musikexpertis och kampsportsintresse ledde år 2012 till premiären av hans första film ” The Man With The Iron Fistis”, en film som länkar samman kampsport och hiphop.

– Musiken är väldigt viktig. Musiken gör scenen ännu bättre. I andra filmen, när de jobbar i en gruva ger musiken en upplyftande känsla. Inte en förtryckande känsla utan upplyftande. Det finns väldigt få Kung fu-filmer som har hiphop sound-track. Det är underhållning för publiken.

– Jag lärde mig göra film av Quentin Tarantino, musik är väldigt viktigt i hans filmer och även i mina.

Dina favorit-superhjältar är Galactus och Silversurfer…

– Haha ja

..båda är skapta av Stan Lee. Har han också varit en inspirationskälla i ditt filmskapande?

– För att vara helt ärlig: Ja. Han är så kreativ och har skapat Spindelmannen och Hulken. De är karaktärer som vi gillat som barn, men även som vuxna och vi vill att våra barn ska se dem.

– Jag läste hans serieböcker som barn, du vet jag hade tusentals serieböcker! Så idag är jag väldigt medveten om att skapa karaktärer som har ett liv, en historia.

Ett budskap som framgår tydligt i båda filmerna är att en bra ledare måste ha ett rent hjärta. RZA poängterar att det är en väldigt viktig filosofi.

– Jag har tittat på kampsportsfilmer sedan min barndom. I början var det fighten som fångade min uppmärksamhet. Men ju mer jag tittade desto mer lärde jag mig. Vad som framgår i de flesta Kung fu och kampsportsfilmer är kunskapen om brödraskap, lojalitet och kampen mot förtryck. Jag tycker det alltid är bra filminnehåll. En hjälte ska vara någon som vill finna sin inre frid och leda världen. Någon som inser att den har styrka, som har förmåga att hjälpa andra och måste hjälpa andra. Det är viktigt i filmer men i verkliga livet också.

RZA menar att hans kreativitet får utlopp på olika sätt när han skapar musik och när han skapar film. Filmskapande, beskriver han som ett samarbete.

– Att göra musik är väldigt naturligt för mig och då är jag självständig. Filmer är mer av ett samarbete. Att göra film är att vara en del av ett stort band. Så att regissera filmer är att nå en högre nivå av kreativitet för mig.

I filmen The Man With The Iron Fists spelar RZA huvudkaraktären Black Smith och säger att han känner igen sig i karaktärens livsfilosofi.

– Jag har skrivit karaktären och berättelsen och jag använde min fantasi men min fantasi är också delar av min verklighet. När jag tänker att han är en person som försöker finna inre frid och hålla sig borta från våld-ja, jag kan se mig själv vara en sådan typ av kille. För jag växte upp i ett tufft område. Brott och våld var en del av vår vardag. Och nu har jag chansen att leva ett bättre liv.

– När jag gör välgörenhetsarbete så bär jag alltid med mig filosofin från kampsportsfilmer och hip hopen. Jag anser att det kan hjälpa oss bli bättre människor.

Ett citat som Black Smith säger är att ”The beauty of Iron lies in ability to adapt, its openness to quickly change. A good man is like Iron”- Detta kan tolkas av tittaren, men vad menar Black Smith?

– Karaktären är uppvuxen i USA och har gått igenom mycket. Han ser kampen runt omkring sig (1840). Det han menar är att: du måste anpassa dig om du ska vara redo för snabb förändring. Du måste vara som järn för att överleva i denna värld. Ett annat citat jag gillar är när han säger ”Where there is iron there is rust. It only rusts when it’s not useful.” Och det betyder att man måste vara till nytta. Jag tror det är ett väldigt viktigt budskap i livet Man måste lära sig att vara till nytta. Om du kan hjälpa världen: hjälp världen!

I båda filmerna skildras kvinnorna som starka, både psykiskt och fysiskt. De leds av kvinnor och kan även slå ner männen, vad var bakgrunden för denna tanke?

-Vet du vad? Jag tycker att starka kvinnor är så viktiga! Jag ska berätta en inside-story för dig. När jag gjorde första filmen vill jag ha Lucy Liu som madam Blossom men hon var osäker. Jag visade henne ett klipp från en gammal ninja-film där den manliga karaktären var väldigt dominant över alla ninjas. Hon sa ”Oh, det är ett nice klipp”. Och jag sa ”Ja men det är en man. Jag vill att den mannen ska vara en kvinna. Jag vill att du ska ha en sådan roll”. Hon hjälpte mig också att förstå. Hon sa ”Jag vill att du ska läsa en bok om kvinnors kamp”. Hon gav mig boken, jag läste den och jag sa: ”Lucy, jag känner exakt likadant.”

– Jag anser inte att makt tillhör män! Kvinnorna har stark närvaro i båda filmerna. Speciellt i andra filmen där de verkar som tysta, lugna hemmafruar men när det är dags för strid är dem på plats och de kan allt! Kvinnorna slåss mot män!

I augusti 2013 besökte Wu-Tang Clan Sverige och Gröna Lund. Nöjesfältet nådde upp mot 17 000 besökare och har aldrig tidigare haft så många vakter på plats. RZA minns spelningen tydligt och ser fram emot Sverigebesöket i år i samband med Bråvalla Festival.

– Vi hade så roligt i Sverige sist! Det var en grym konsert för Wu-Tang. Vi hade aldrig tidigare fått möjligheten att uppträda på ett nöjesfält. Vi såg ungdomar klättra i träden och på taken det var så roligt! Jag skulle verkligen vilja komma tillbaka till Sverige och ha så roligt igen, säger RZA.

Ni är hjärtligt välkomna tillbaka! Under Rock The Bells festival(2013) hade ni ett hologram av Ol’ Dirty Bastard. Kommer vi i Sverige eller Europa få chansen att se ODB inom en snar framtid?

-Vi har bara gjort en i USA. Det är inte lätt att så igång en sådan show. Det är dyrt och det krävs många människor för att få det att fungera. Dagen teknologin blir enklare så skulle vi kunna ta den med oss ODB jorden runt. Men inte så som det ser ut just idag.

RZA är medveten om att Wu-Tang har en väldigt bred fan-skara, somliga var inte ens födda när ”Protect your neck” släpptes. RZA menar att många av dagens ungdomar kan känna igen sig i Wu’s tidiga musik eftersom gruppmedlemmarna själva var unga när låtarna skrevs. Enligt RZA är det en av orsakerna till att Wu-Tangs musik är tidlös.

-Jag tror att Wu-Tang är ett livsuttryck. Mycket av vår musik gjorde vi som unga. Och jag tror att unga hör det resonemanget och det livsuttrycket. De gillar att dansa till musiken, vissa använder det som en guide i deras liv. Det är visdom du vet, det är självsäkert, musiken är tuff.

-Det är samma sak som om någon gillar Beatles eller Jimi Hendrix. Jag var inte född då men jag tycker att det är bra musik. När det är bra så är det bra! Det är därför många unga kan relatera till den. Wu-Tang is forever yo! Jag är glad att musiken går vidare i generationer.

Är det vad du menar när du säger ”How Can Hip Hop Be Dead When Wu-Tang Is Forever (Put your guns down)”?

Ja! Det är exakt det jag menar!

Intervju: Mariana Benyamin Sir

Foto: UIP

Köp filmen på Blu-ray & DVD här!

RZA och Wu-Tang Clan uppträder i slutet av juni Bråvalla Festival. Biljetter här!

wu-tang-clan-2015-LS