Intervju: Pete Rock

Intervju: Pete Rock

Från Kingsize Magazine nr 2 2019.

Att kalla New York-producenten Pete Rock för legendar är knappast en överdrift. Han är unisont ansedd att vara en av hiphopvärldens allra mest respekterade och har en massiv diskografi att backa upp sin status med. Efter snart 30 år i hiphopsvängen så glöder Soul Brother #1 fortfarande och Kingsize träffade upp Peter Philips för att prata nytt instrumentalprojekt, ”Soul Survivor”, ”Illmatic” och fascinationen för superhjältar.

Berätta om nya projektet, ”Return Of The SP1200”?
– Jag satt faktiskt en dag i studion och tänkte ”wow, jag har så många beats på den maskinen”. Och det faktum att det är många beats som folk aldrig plockade från den här tiden. Så jag tänkte att jag sätter ihop tio volymer med såna här skivor. Det är liksom hur mycket beats som jag sitter på. Det mesta är från slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det är från en tidsperiod när jag försökte bli bra på att göra musik. Skillna- den mot ”Petestrumentals” är det här är verkligen från när jag testade mig fram och började skapa med den här trummaskinen. Jag älskar verkligen soundet från den. Alla klassiker du hört från mig är gjord med den. ”They Reminisce Over You”, ”The World Is Yours”. Alla remixer, från Public Enemy till House Of Pain.

Med tanke på att du började din karriär tidigt. Vilka var dina största inspirationskällor?
– Howie Tee, Marley Marl, Larry Smith, Rick Rubin, Russell Simmons, Kurtis Blow, Ced Gee, Bambaata. Kool Herc självklart. Som DJ är det helt klart Grandmaster Flash, Grand Mixer D.ST, Charlie Chase från The Cold Crush Brothers och Grand Wizard Theodore. Det var Pete Rocks idoler. Men det var nog när jag träffade James Brown sju år gammal som jag insåg att, det här vill jag göra när jag blir äldre.

Förra året 20-årsjubilerade du även med solodebuten ”Soul Survivor”.
– Den skivan handlade mycket om de olika saker jag upplevt i musikbranschen. Det var personliga upplevelser. Jag låg på Loud Records med så många artister. Mobb Deep, Big Pun, Wu-Tang Clan. Jag var glad över att vara en del av det – och ville bara gör en skiva med typ alla vänner jag fått i industrin. Så jag sträckte ut handen till alla dem som jag trodde skulle kunna hjälpa mig.

Finns planer på ”Soul Survivor 3”?
– Vad jag kan avslöja är att det även kommer en ”Return Of The SP1200 – The Rap Version”. Där rappar jag och har plockat in gäster från den tiden som passar in på projektet. Vad gäller ”Soul Survivor 3” så kommer det nog realiseras. Men det är så klart nyproducerade beats som jag skapar just nu.

Nyligen firade även Nas 25 år sedan ”Illmatic” där du bidrog. Reflektioner?
– Det är ett fantastiskt album. En skiva som Large Professor rekryterade flertalet av oss att medverka på. Man förstod att det var något stort på gång jag ville visa framfötterna, eftersom jag visste att Premier, L.E.S, Q-Tip och Large Pro också bidrog. Den skivan är ”on a mountain top and can’t be knocked down”.

Du har även album på gång med De La Soul och Skyzoo. Vad kan du avslöja?
– Jag och Skyzoo har varit vänner i många år. Vi visste nog inte att det skulle bli en hel skiva men nu är jag glad över det blev ”Retropolitan”. Den är redo att släppas ganska snart. När det gäller De La så är det jag och DJ Premier som sköter alla låtarna. När hiphop är i ens DNA, som det är med De La, så kan du skapa hiphop för evigt. Sen har jag även nya projekt på gång med Smoke DZA, Griselda Records- gänget och Infamous Mobb.

Du har också en stor passion för superhjältar och fick avsnitt i Netflix- serien ”Luke Cage” uppkallade efter dina och C.L Smooths klassiker?
– Jaaa… Det var en så stor ära. Jag har ett så fint minne från det, då skådespelarna och alla bakom serien fixade en kombine- rad förhandsvisning och födelsedagsfest för mig. Så minnesvärt. Men passionen för superhjältar går liksom långt tillbaka till när jag barn. Hulken är min favorit i alla kategorier. Det är något med styrkan han besitter. Jag försöker tänka på den styrkan i min musik och kanalisera den känslan.

Intervju: Tobias Carlsson

65ba07add7a32f7b0a037f23