Intervju – Meta Four


Göteborg-rapparen släpper idag fredag nya musikvideon “Kan Inte Ångra Det” med Alibrorsh i Medina.

 

 

Ett av namnen det talades flitigt om förra året var Meta Four, som släppte solo-mixtejpet ”IATISTB: I’m A Thief I Stole The Beat”. I år är han aktuell med debutalbumet ”Missförstå mig rätt”, helt producerat av Alibrorsh från Medina.

 

Meta, som till vardags går under namnet Zlatko Prangasevic och jobbar som fritidsledare, var tidigt fångad av hiphopen. 2Pac, Redman och Dr. Dre nämns som tidiga influenser.

 

Kärleken till att utöva hiphopen fann Meta Four i samband med musiktävlingen Göteborgstalangern. Året var 2004 och Meta Four var 16 år gammal. Tillsammans med kompisen Mahan (nu känd som Foolish, medlem i Ozone Fukkas) placerade de sig på en andraplats och samarbetet fortsatte. Först med gruppen Foursome, som sedan utvecklades till den mer kända gruppen Killa Clowns. Gruppen höll igång mellan 2009 till 2011 och hann med att agera förband till bland andra Smif-N-Wessun, Looptroop och Swollen Members.

 

 

De senaste åren har Meta Four satsat på solokarriären och debutplattan är på väg. Kingsize snackade med honom för att få veta mer om hans tankar kring hiphopen, karriären och framtiden.

 

 

 

Från tävlingen Göteborgstalangen till gruppen Killa Clowns till soloartist – vad har du lärt dig under din resa?

 

­   – Mina grunder kring arbetsrutiner i studion och musikskrivandet sattes väldigt tidigt. Resan har varit lärorik, en massa uppträdanden och diverse jobb med och kring musiken, som inte bara innebär jobb med en viss låt. Jag har lärt mig att det inte bara handlar om att vara i en studio, spela in en låt, lattja och ha roligt. Det ligger så mycket mer jobb bakom musikskapandet.

 

–  Under Killa Clowns-tiden rappade jag enbart för att det var kul, jag hade inga större ambitioner med min musik. Sedan kom det som en smäll; helt plötsligt förväntas det mer musik av mig. Från ingenstans blev jag en soloartist som folk tyckte var en lovande up-and-coming-artist.

 

 

Du jobbar till vardags som fritidsledare. Hur influerar rollen som rappare ditt yrke som fritidsledare och vice versa?

 

– Rollen som rappare i mitt fritidsledaryrke har jag användning av som ett kompletterande verktyg. I mitt yrke möter jag många ungdomar som är intresserade av musik, och är från samma område som mig. Jag delar gärna med mig av mina kunskaper i ämnet. Jag är en förebild för de yngre, de känner mig som privatperson och som artist. De vet att jag är professionell i både mitt yrke och mitt artisteri, vilket kan inspirera ungdomar till följa upp deras drömmar och jag kan även finnas till hands. På samma sätt använder jag mig av mina graffitikunskaper i fritidsledaryrket.

 

 

Meta Four, Chuey etc… Hur kommer det sig att Bergsjön har en sådan stark framväxt inom hiphopen?

 

– Jag upplever att det inte bara är i Bergsjön som hiphopen har en stor framväxt. Många av mina hiphopkollegor kommer från Angered, där Göteborgshiphopen har störst framväxt i Hammarkullen. I de flesta Göteborgsförorterna har hiphopen blomstrat under den senare tiden, då den svenska hiphopen har nått en milstolpe.

 

– Jag började utöva hiphop bland annat för att det fanns lokala förebilder som fick mig att vilja vara en del av kulturen. De inspirerade mig och andra i området att göra något positivt och till att vara en del av något större. Hiphopen blev, och är än i dag en länk till gemenskap.

 

 

Ditt senaste mixtape ”IATISTB: I’m A Thief I Stole The Beat” släppte du på stor front: via YouTube, Spotify, Soundcloud, iTunes och som direktnedladdning, trots att du inte är knuten till ett skivbolag. Vad behöver du tänka på som osignad artist?

 

– Det är värt att tänka på är att det ligger mycket jobb bakom själva musiken, även när den är klar och inspelad. Det är inte bara att spela in musiken och publicera den på YouTube. Det är flera moment att göra innan man börjar släppa musik på egen hand. Man måste mixa, mastra, ordna med omslag och dylikt. Det kan vara svårt att klara sig själv, och jag tror att det kan vara svårare om man dessutom inte har någon erfarenhet och budget att röra sig med.

 

– Det är väldigt viktigt att ha koll på musikrättigheterna, även om du bara lånar beatsen. Det är ännu viktigare att vara medveten om vad för personliga mål man har med musiken, inte släppa musik bara för att släppa något. Viktigast är att inte ha bråttom, låt ditt första projekt ta tid. Hey, från att jag började rappa tog det 5 år tills jag släppte min första singel – ”Spraycans”.

 

 

Du släpper snart en skiva som är helt producerad av Alibrorsh från Medina. Hur uppstod detta samarbete?

 

– Jag och Ali Jammali är goda vänner och jag frågade helt enkelt vad som skulle krävas av mig för att få ihop ett skräddarsytt projekt producerat av honom. Sagt och gjort; år 2012 satt jag och Ali ofta uppe i Medinas studio, State Crown, där vi producerade beatsen till skivan under knappa fyra veckor. Jag har länge velat ha ett projekt producerat av honom, som musikproducent ligger Ali på min topp-5-lista i Svea rike.

 

 

Du växlar mellan att rappa på svenska och engelska – föredrar du ett språk över ett annat? Hur kommer det sig att du växlar mellan de båda?

 

– Man kan säga att jag har experimenterat ett tag, för att hitta mig själv och även få en uppfattning om vad mina lyssnare främst föredrar. Personligen föredrar jag engelskan då språket är mer “friare” och “bredare”, men mina lyssnare har givit mig bättre respons när jag släppt svenska låtar. Svenskan är självfallet mer naturlig för mig, det är mitt modersmål. Men vem vet, jag kanske växlar över till engelskan helt efter att jag släppt “Missförstå mig rätt”.

 

 

Vad kan vi förvänta oss i framtiden från Meta Four?

 

– Jag har en lång att göra-lista inför 2014. Debutalbumet “Missförstå mig rätt” är årets höjdpunkt. Flera andra projekt är på gång. Ni kan förvänta er ett par stora överraskningar, det är allt jag vågar säga just nu.

 

 

Till sist, ordet är fritt – är det något du vill säga till Kingsizes läsare?

 

– Jag vill passa på att tacka Kingsizes chefredaktör Tobias Carlsson, du gör ett grymt arbete. Tack för alla gånger ni hjälpt mig sprida ordet om min musik. Kärlek till alla Kingsizes läsare, jag vet inte vilka ni är men ni är mer än välkomna att ta del av min supporter-bas och slänga iväg feedback via min Facebook-sida (facebook.com/metafourhiphop) om ni känner för det och tycker om min musik. Håll utkik efter mina kommande projekt!

 

 

 

 

Intervju av Niklas Thander

 

 

Se nya musikvideon “Kan Inte Ånga Det” med Alibrorsh (Medina):

 

 

 

 

 

 
Publicerat:
RedaktionenNULL