5f2d30fa05d9010e180815f2
Intervju – MC Habit


 

 

Stockholm-rapparen/producenten MC Habit, med bakgrunden i Chile och uppvuxen i förorten Ekerö släppte förra året uppmärksammade singlarna “Ring 112” och “HALLELUJAH”.

 

Förra veckan släppte Habit EP:n “Fuck Habit”s på vinyl via Bromma Records och nu finns skivan även ute digitalt via Spotify och andra kanaler. Skivan har även föregåtts av singeln och musikvideon till låten “En Resenär” producerad streetdance-legenden och Hearin Aid-medlemmen Damon Frost. Albumreleasen av “Master of Ceremonies” kommer senare i år via egna etiketten AtTheLab Music/Goldenbest.

 

 

I samband med releasen av skivan ställde Kingsize frågor till MC Habit om “Fuck Habit EP”, arbetet i studion och At The Lab-crewets planer för 2015 och framåt.

 

 

Berätta om arbetet med “Fuck Habit EP”?

 

– Jag har velat göra en skiva hela mitt liv men var inte redo förrän nu. Det tog långt tid att för mig att gilla min egen röst och även att ha den självförtroendet att kunna stå hundra procent bakom mina ord. Plus att jag hade svårt att hitta roliga och smarta musikproduktioner. Jag är “allt eller inget-människa” så allt skulle stämma innan jag kunde påbörja debuten. Jag bestämde mig för att jobba ihop deg så att jag kunde vara ekonomisk oberoende i ett halvår för att kunna producera skivan i lugn och ro. Dagen kom och jag ringde min broder Damon Frost och sa: “Vi kör vi kör!”. Han skickade runt femtio beats och jag plockade ut några där. Sedan ringde jag min andra broder Buju Anton (red anm: medlem i Sjukstugan) och han skickade tio beats. Jag plockade två, skrev på två dagar. Därefter kom jag i kontakt med min tredje broder KG Boom, som jag inte hade träffat på tio år. Han visade mig producenter som han gillade och därigenom hittade jag min fjärde broder Tape Roc. Jag överraskade honom genom att rippa ett beat från hans Soundcloud, jag gjorde klart låten sedan skickade jag den och sa: “kan jag få beatet?” Han sprängdes och jag sa “Ring 112”. Jag är ett gigantiskt fan av standup comedy, allt ifrån chilenska “Flaco y el Indio” till Bill Hicks och kungen Bernie Mac. Så med den bakgrunden så blev det naturligt att ha med komikerna Branne & Ahmed från Bad Company(Intro/Outro). Jag producerade sista låtarna själv, sedan gjorde arrangemanget, inspelningen och mixen på alla låtar. Texterna kom naturligt. Jag har varit med om så mycket och har gott om historier att berätta. Jag styrde videos (Maceo, Golgata), pressbilder(Niklas Darnell) och skivomslag (MadDag). Sedan stod jag där cool som jag är med min konst i en sticka.

 

 

Vad är betydelsen av titeln “Fuck Habit”?

 

– I just have a fucking Habit.

 

 

Du har tryckt EP:n på vinyl i samarbete med Bromma Records. Berätta om bakgrunden till samarbetet!

 

– Vinyl låter bra, Vinyl ser bra ut, vinyl känns bra och det är svårt att sätta upp en Ipad på väggen. Jag älskar vinyl mer än någon annat musikmedia och det har alltid varit en dröm att ha sina verk på wax. Jag handlar mycket skivor speciellt hos Mats & Pär på Brommarecords i Abrahamsberg. Jag hängde mycket där innan skivan var klar och vi blev snabbt goda vänner. Jag spelade upp plattan i butiken en morgon och då kom det på tal att vi borde göra vinyl av “Fuck Habit”-EP:n. Kort därefter tog det fart och vi förverkligade det.

 

 

Du har även signat till Goldenbest nyligen?

 

– Yes! Goldenbest har blivit mina kära sammarbetspartners i den här skruvade skivindustrin. Frej Larsson från Maskinen hjälpte mig att styra upp ett möte med “sista bossen” efter att ha sett mig live i en Skank-försäljningstält där jag var DJ, säljare och smått berusad på Bråvalla Festival. Frej ställde sig framför mig och skrek “VEM ÄR DU??!!”. Jag gillar Frej. Jag kallar Christoffer för “sista bossen” för jag hade haft möten med i princip ALLA stora skivbolag och jag fick inte riktigt till det någonstans. Bland annat för att jag ville ha en human deal inte bara ta första bästa. Sen kom Goldenbest som jag inte hade så bra koll på och dom visade sig vara helt jävla perfekta för skivan.

 

 

Du släpper album efter sommaren, vad kan du berätta om skivan?

 

– Hösten 2015 kommer “Fuck Habits” pappa debutalbumet: ”Master of Ceremonies”. Den är fucking brutal! Jag har jobbat extremt hårt med den där skivan. Den är som en enda lång historia med mycket intelligenta, kreativa och humoristiska texter. Musiken är något ni aldrig hört förut. Jag har byggt den på ett sätt så att man kan lyssna igenom hela albumet utan att behöva stänga av, jag försöker hålla er på tårna hela vägen. Om man gillar Lil wayne, Drake ellerr Nicki Minaj så är detta något helt annat.

 

 

Utöver ditt eget material vad kokar i studion för At The Lab-kollektivet/crewet?

 

– At The Lab kokar nu! Jag producerar en rå-soul ep till sångerskan Rosanna Portnoff, jobbar med ett flertal andra projekt och remixar mycket. Damon Frost har precis proddat klart och släppt ett första kapitel från albumet “Emaculate Flaw”. Dim Out har en ny singel på g med video och vi ska prodda en ny Dim Out-EP. Tape Roc har börjat jobba på sin samlingsalbum med flera tunga artister. Buju Anton har satt igång ett nytt projekt som jag inte får uttala mig om och KGBoom håller på att slutföra sin producentskiva. Och sist men inte minst så släpper vi vårt första gemensamma album “AtTheLab Vol1” i år! Det kommer att bli magiskt! Hip Hop ÄR! Från Sverige ut i världen!

 

 

 

Lyssna på “Fuck Habit” via Spotify:

 

 

 

 

Följ MC Habit via Facebook

Köp “Fuck Habit EP” på vinyl via Bromma Records

 

mc-habit-fuck-habit-ep-S

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL