Intervju: Little Simz


 

 

UK-rapparen Little Simz har gjort musik sedan hon var tio år gammal och har hyllats av artister som Kendrick Lamar och Yasiin Bey (tidigare Mos Def). Nu förbereder hon lanseringen av sitt tredje album ”GREY Area” som släpps den 1:a mars och i samband med det ska hon åka ut på en internationell turné. Little Simz hoppas på att kunna skapa tidlös musik med potentialen att förändra någons liv.
– Jag är väldigt exalterad över att få dela det här med folket. Sist jag släppte ett album var 2016, så det var ju ett tag sedan.

 

 

Du har gjort musik länge och nu börjar du slå igenom på den internationella scenen. Vad vill du att våra läsare ska veta om Little Simz?
– Med risk att låta klyschig, så tror jag verkligen att jag var född för det här. Jag har alltid känt att jag har viktiga budskap om mina personliga erfarenheter att förmedla till lyssnarna. Budskap människor kan relatera till som förhoppningsvis kan ha en positiv påverkan på deras liv. Jag pratar alltid från en väldigt ärlig och reflekterande plats som jag tror att många kan känna igen sig i.

 

Var det tanken bakom nya albumet ”GREY Area” med tanke på hur annorlunda det är från ”Stillness In Wonderland”?
– Ja, det här albumet är mycket mer rakt på sak, utan tvekan. SIW var mer ett konceptuellt album med många dolda budskap. Med det albumet ville jag ge lyssnarna en visuell upplevelse genom musiken, så att de kunde se framför sig att de var djupt inne i Wonderland. Men med ”GREY Area” är budskapen tydligare. Den är inte lika finpolerad och känns helt enkelt råare.

 

Det håller jag verkligen med om. För trots din unga ålder kan du prata om livserfarenheter på ett kraftfullt sätt människor äldre än dig har svårt för.
– Åh, tack så mycket! Jag har 24 års erfarenheter på den här jorden och eftersom att jag började med det här när jag var så ung, har jag upplevt en hel del.

 

Utöver förmedlingen av budskap, vad ville du göra annorlunda med “GREY Area”?
– Jag är ju såklart en rappare, och rap är vad jag gör, men jag vill också nå ut till människor som lyssnar på all typ av musik och inte bara en specifik målgrupp. Så majoriteten av albumet har spelats in med liveband och instrument, vilket ger en annan upplevelse av musiken. Jag har redan släppt så mycket musik och nu ville jag hitta ett nytt sätt att skapa min musik på. Genom varierande tekniker och med en öppenhet folk inte har hört från mig tidigare.

 

Little Simz musik kan vara svår att placera i en specifik genre till skillnad från renodlad hiphop. Hon gillar att hämta inspiration från allt mellan jazz, funk, soul, r&b och mer typisk UK-grime. ”GREY Area” är en perfekt representation av det och visar verkligen på hennes förmåga att skapa något annorlunda.

 

Så när människor lyssnar på albumet, vad vill du att de ska få ut av det?
– Det är nog inte upp till mig att avgöra det. Konst är upp till var och en att tolka hur de vill. Ibland går man in med tanken om vilka känslor man vill väcka hos lyssnaren, men så hamnar dom någon helt annanstans, vilket är okej. I slutändan vill jag bara ge fler lager av mig själv så att de som har lyssnat på mig från början ser min utveckling, samtidigt som nya lyssnare ska kunna hoppa in och ändå förstå mig.

 

Inte långt efter att ditt album släpps, ska du till Kalifornien och uppträda på Coachella-festivalen. Det måste kännas helt otroligt, speciellt som en självständig artist!
– Ja! Det känns helt galet. Jag har ju alltid velat köra på Coachella. Jag var faktiskt i L.A förra året när festivalen var i gång men jag var i studion och jobbade. Jag kommer ihåg att jag tittade på live- sändningen och önskade att jag kunde spela där, det hade varit en mäktig upplevelse. Så det känns faktiskt ganska sjukt när jag tänker på det. Förra året var jag i studion och jobbade på det här albumet medan jag önskade att jag var på festivalen. Och nu ska albumet släppas och jag ska uppträda på Coachella med ett helt nytt set. Det kommer att bli galet och det är verkligen mitt sätt att ”level up”.

 

Sedan hon först kom ut på scenen, har Little Simz kört självständigt. Under hennes karriär har hon släppt sju EP:s, fyra mixtapes och två album. ”GREY Area” blir det tredje albumet i ordningen, men samtidigt känns det som att hon bara är i början av sin karriär. Little Simz erkänner att utmaningarna man möter som en självständig artist är tuffa vilket har gjort hennes resa utmanande, trots den tjocka katalogen. Dessutom blev all tid ifrån vänner och familj också väldigt slitsamt. Ensamheten hon upplevde ledde till en depression som fick henne att ifrågasätta sitt karriärsval. Men resan till L.A gav henne tiden att verkligen rannsaka sig själv och hitta ny kraft att fortsätta framåt.

 

Du har ju alltid kört som en självständig artist. Kommer du att fortsätta med det i framtiden, tror du?
– Det är nog upp till Gud, för jag tror att våra vägar redan är skrivna. Så vad som än ska hända, kommer att hända. För mig gäller det att lyssna på magkänslan och följa det som känns rätt. Just nu känns det rätt att köra
självständigt men till nästa album kanske det känns bättre att släppa nytt genom ett skivbolag. Men vi får se. När jag var liten var mitt enda mål att bli signad, så det blir inpräglat i en att det är det enda sättet att lyckas på. Men livet bryr sig inte om vad man har för planer, så det gäller att hitta det som funkar bäst med det man har.

 

Du har tidigare sagt att du inspireras av artister som Lauryn Hill, Missy Elliott och Aaliyah. Om du fick välja vem som helst att samarbeta med, vem hade du valt?
– Förmodligen André 3000. Han är en äkta artist och jag respekterar verkligen honom. Jag växte upp med hans musik och han är verkligen någon som trotsar oddsen och gör tidlös musik, vilket är vad jag är ute efter.

 

 
Little Simz kommer att göra ett stopp i Sverige när hon väl åker ut på turné och kommer att spela på Åre Sessions som går av stapeln 26-27:e april. Men på frågan om hon skulle kunna tänkas ta en tur ner för backen om vi fixar en skidlektion till henne, svarar hon med ett stadigt nej.

 

Varför inte? Det kan väl bli kul?
– Ehm… Jag vet inte, jag får se när jag väl är där. Men jag är inte så exalterad över att åka ner för en backe liksom. Men jag kan ta sköna bilder på folk som gör det. Åker du skidor?

 

Haha, nej faktiskt inte… Helt ärligt, jag är afrikan och det är inte riktigt vår grej, haha!
– Haha, vad roligt! Jag ville faktisk svara ”svarta människor åker inte skidor!” Men jag visste inte om du var svart eller vit, haha!

 

Men har du något annat intresse? Något du gillar att göra på din fritid?
– Jag är bra på att laga mat, jag älskar faktiskt att laga mat till andra! Det kan vara ganska terapeutiskt och det är ytterligare ett sätt att skapa på. Det är typ som konst och jag gillar verkligen det.

 

Kan du laga nigeriansk mat?
– Jag övar faktiskt på att förbättra min jollof. Men jag har inte bemästrat det än. Jag hör av mig när jag har gjort det, haha!

 

Men om vi går tillbaka till musiken, vad hoppas du på att ha uppnått när du har gjort ditt?
– Jag vill bli ihågkommen som någon som trotsade oddsen och höll det ärligt och äkta med min musik. Det var därför jag började med det här. För att jag hade en djup kärlek och passion för det. Jag vill bli ihågkommen som någon som bidrog till förändring, även fast jag själv inte kommer att vara den som gör det. Du vet, som Tupac sa?

 

Jag förstår, du vill ”spark the brain that did”?
– Exakt! Så jag försöker alltid att ha det i bakhuvudet när jag skapar.

 

 

Intervju: Sofia Yohannes
Foto: Tam Cader (förstasida)
 

 Publicerat:
RedaktionenNULL