Kingsize träffade upp med kollektivet innan avresan mot musikaliska äventyr i Sydafrika!

”Hip hop started in the Bronx”, brukar man säga. Så är det, men nu är världen för genren så mycket större än bara inom New Yorks näst minsta borough. Sverige har, som bekant, i flera år haft en välmående hiphopscen liksom länder som Frankrike, Tyskland, Japan, Chile, Norge, Ungern, Tjeckien och många fler. I Afrika i allmänhet och Sydafrika i synnerhet växer hiphop också. Galningarna i Die Antwoord har väl få missat de senaste åren? Eller svenskbekanta Spoek Mathambo? Nu är det dags att vi får höra ännu mer från Sydafrika, när några av Sveriges hetaste rappare åker ner för en kulturresa med stort K…

Det var Victor Marko, eller Mofeta från Mofeta & Jerre som många känner honom som, som tog initiativet. Tanken är att ta ett gäng artister (inom hiphop/reggae) från Sverige med olika stilar för att få ett mixat urval och åka till Sydafrika för att där möta lokala artister. Man kommer att spela in, uppträda och rent allmänt knyta kontakter och förena två olika hiphopvärldar. Framför allt kommer detta att resultera i en Kwaai-dokumentär och att motsvarande gäng i Sydafrika kommer till Sverige till sommaren för konserter, för att spela in och mycket annat.

Flyget mot Sydafrika gick igår söndag (16/12) och ni kommer att kunna följa Kwaai på Kingsize under resans gång. Det kan bli väldigt intressant, för se bara på laguppställningen: Adam Tensta, Syster Sol, Cleo, Chords, Mofeta & Jerre, Dirty Jens (från Sjukstugan) och motorn bakom Femtastic: Vanessa Marko.

Ett imponerande gäng helt klart. De spelade även två gig tillsammans nyligen (med bandet Spiderdogs) i Umeå och Stockholm. Några timmar innan giget på Färgfabriken i Stockholm satte vi oss ner med två från Kwaai: Cleo och Adam Tensta och man kunde redan märka att det har blivit ett sammansvetsat gäng…

Vad visste ni om Sydafrikas musikscen innan Kwaai?

Cleo: Ingenting i stort sett. Men Victor har uppdaterat oss, som fan, haha. Många mail har det blivit. Men det är en bred musikscen med många olika musikstilar och det som är bra, det är verkligen jättebra. Framför allt de grejer som man kan relatera till på något sätt.

Hiphop i Sydafrika då. Hur stort är det?

Adam Tensta: Den växer, precis som överallt annars. I Sydafrika har de fått ganska bra representation internationellt också så det har nog hjälpt till lite extra.

Cleo: Det känner man av. Den känns väldigt ”bubblig”… att det händer mycket grejer där.

Många hiphopscener, Sverige inkluderat, har influerats av och tittat på amerikansk hiphop. På senare år har Sverige skapat en helt egen scen med ett eget sound, men hur ser det ut i Sydafrika? Är de väldigt USA-influerade?

Adam Tensta: Det skiljer väldigt mycket på det vi har hört. Vissa har väldigt speciella uttryck, dialekter och sounds som gör att de verkligen sticker ut. Medan andra kanske har ett sound som får de att låta som att de är från USA i stort sett. Men det är väl lite så i Sverige också.

Cleo: Det man har hört som låter annorlunda och inte som rap från USA, det sticker verkligen ut mycket också. Speciellt när de kör på lokala språk och dialekter, då låter det så jäkla coolt. Det påverkar deras rap och flow på ett skönt sätt.

Adam Tensta: Det är en väldigt speciell känsla att lyssna på något man inte har hört förut och komma till insikten att man verkligen gillar det. Tidigare har det varit, för mig i alla fall, att man lyssnade på amerikansk hiphop och inget annat var intressant, för det var det man förstod. Man visste att fransk hiphop var väldigt stort t.ex., men man fattade ingenting. Nu kan man åsidosätta det och uppskatta musiken för vad den är, även om man kanske inte alltid fattar allt som sägs.

Har de ni kommer att jobba med i Sydafrika hört er? Har ni fått någon respons på er musik?

Cleo: Några av de DJs och producenter som har varit med från början hade koll på oss redan innan, vilket så klart är jättekul. Det är bland annat en kvinnlig rappare som har skrivit och påpekat att hon gillar många av oss och vi kanske gör något tillsammans där nere.

Adam Tensta: Jag har jobbat lite med Spoek Mathambo i synnerhet, som är från Sydafrika. Så jag har varit inne på det ett tag. Jag funderade faktiskt på att åka till Sydafrika, innan Victor ringde mig med precis samma idé. Då var det bara att hoppa på!

Hur reagerade ni när Victor/Mofeta ringde och la fram den här idén?

Adam Tensta: Jag kände direkt att det skulle bli superkul. Jag hade ändå varit där under den här perioden, men nu får jag åka med kompisar och kollegor så det är perfekt.

…och att det är just det här gänget som åker. Känns det bra? Fungerar ni bra ihop?

Cleo: Det har verkligen vuxit på en. Från att vi hängde i studion för första gången där vi spelade in och lekte lekar, till Kwaai-festerna i Umeå och Stockholm så har man förstått varför det är just vi som ska åka. Ikväll kommer vi att vara här allihop, igår i Umeå var det lite splittrat. Vi saknade Adam och Jens som spelade på andra håll. Men nu känns hela gruppen självklar, alla är jäkligt sköna på olika sätt, haha.

Adam Tensta: Dels det. Sen även musikaliskt. Det blir en kul krock musikaliskt för oss också, det är olika stilar och olika språk osv.

Cleo: Det var kul med låten vi gjorde. Det var en session-feeling på den och även om alla har olika stilar så flyter det på jäkligt bra och vi passade ihop perfekt. Man är van vid sådana sessionlåtar, att någon eller några kommer att sticka ut från mängden på ett konstigt sätt, men så tyckte jag inte att det var för oss.

Det låter nästan som att ni har lite av en familjekänsla redan. Har ni hunnit bli en liten Kwaai- familj?

Adam Tensta: Inte så mycket för min del ännu, eftersom jag har missat spelningen i Umeå bland annat. Men det löser sig nog på Arlanda, haha. Eller efter ikväll kanske…

Cleo: Ja säkerligen efter ikväll. För igår efter att vi körde Kwaai-låten i Umeå så kändes det så självklart plötsligt. Det kändes naturligt och som om att vi hade gjort den här grejen väldigt länge redan.

Kommer Kwaai-familjen att bli en klassisk svensk familj på semester då? Någon tar ansvaret, någon gnäller hela tiden osv…

Cleo: Haha! Jag undrar vem som kommer att bli den som tar lite ansvar för alla oss andra? Jag tror inte att Victor kommer att göra det.

Adam Tensta: Jag tror att du och Vanessa kommer att ta ansvarsrollen faktiskt.

Cleo: Haha, nej… Det är inte bra. Ska jag? Vi får se…

När ni väl är där nere då. Hur ser planerna ut? Kommer ni att spela in och uppträda eller vad ska ni göra?

Cleo: Adam, berätta dagsschemat nu.

Adam Tensta: Spela in. Uppträda förhoppningsvis…

Cleo: Första veckan verkar vara ganska spikad. Där verkar det finnas ett slags schema. Men vi ska väl försöka knyta lite kontakter och lära känna folk som vi kan jobba med framför allt, i början. Efter första veckan tror jag att det är ganska löst och det blir lite som det blir, beroende på vilka vi träffar och vilka man klickar med. Vi kommer inte nödvändigtvis att hänga med varandra hela tiden heller, man kanske klickar med helt olika människor och gör helt olika saker. Men sen vill ju Jens på safari också, så det måste vi nog göra.

Jens, alltså Dirty Jens från Sjukstugan, sitter längre bort i lokalen och förbereder sig för kvällens gig. Han skiner upp som en sol när Cleo frågar om den efterlängtade safarin.

Cleo: Jens! … Dirty!

Dirty Jens: Ja…?

Cleo: Vill du på safari?

Dirty Jens: JA! Självklart! ”Dirty want animal!”

Rapparen från Sjukstugans önskemål möts av ett rungande skratt från de båda ”familjemedlemmarna” och en safari verkar nu vara en av oerhört många grejer de ska försöka hinna med på de veckor de ska spendera nere i Sydafrika.

… okej så nu har Dirty Jens bestämt det i alla fall. Kul! Men förutom safari. Var kommer ni att befinna er rent geografiskt? I vilka städer kommer ni att röra er?

Adam Tensta: Ambitionen är att åka runt lite.

Cleo: Men det verkar som att vi ska vara i Kapstaden de två första veckorna och den sista tiden i Johannesburg. Så jag kommer inte att hinna vara i Johannesburg tyvärr.

Adam Tensta: Neeej, är det sant? Fan vad synd.

Men förutom att ni kommer att ha väldigt kul där, finns det några krav på er? Är tanken att ni ska komma hem med en samlingsplatta inspelad, en EP eller något i den stilen?

Adam Tensta: Inga som helst krav.

Cleo: Nej det finns inget riktigt ”det ska bli en skiva-krav” direkt.

Adam Tensta: Men jag tror att alla som åker är tillräckligt drivna, så det kommer nog att hända mycket grejer.

Cleo: Precis. Annars, det enda vi vet är att det ska bli en dokumentär av hela grejen vilket är jäkligt fett. Jag tror att det kommer att komma en massa bra låtar och collabs från vår resa också. Sen är det viktigaste att förbereda inför att de vi länkar upp med där nere ska komma hit till Sverige till sommaren. De ska jobba med oss här och turnera med oss. Det kommer nog bli en mer uppstyrd resa som de gör. Vi kommer att planera grejer och eftersom vi redan är en nära grupp så blir det lättare för oss att ordna saker. De är ju inte riktigt en grupp så som vi är, det blir ju att vi får föra ihop olika människor där nere och liksom skapa ett resegäng av det.

Har ni några andra tankar på vad ni vill göra i Sydafrika, rent musikaliskt?

Cleo: Jag och Vanessa har planer på att köra klubb där nere. Jag hoppas verkligen att det blir av, det vore skitkul. Men det kommer att komma lite spontant, det blir nog inte ett megaevent, men något lär det bli. Sen vill vi hålla workshops också, samma workshop som jag, Syster Sol och Mofeta jobbar med här i Sverige. Vi ska jobba med någon slags kulturskola där nere för att kunna genomföra det. Det kommer nog att lösa sig på plats. Samordnaren i Sydafrika och motsvarigheten till Mofeta, DJ Hamma, verkar vara en väldigt driven och bra kille som kommer att hjälpa oss mycket tror jag. Vi kommer ju också att dras till människor som vi fungerar bra med, det brukar ju vara så.

Adam Tensta: Ja, det är därför Jimmie Åkesson hänger med Kent Ekroth. Inte så konstigt.

Cleo: Haha…

Sen måste jag ju kolla statusen med er. Ni har ju en del på gång vet jag. Vad händer med er egen musik och era egna projekt, förutom Kwaai?

Adam Tensta: Förutom EPn ”Justus Hecker wants us dead” som vi släppte nyligen med St. John’s Dance så har jag lite mer grejer på gång. Jag har en kampanj tillsammans med Junkyard.se som heter ”Be Undeniable” där jag släpper en video varannan måndag, bland annat med Duvchi, Adam Kanyama, Jaqe och två till som kommer… Sen har ju jag, Dida och Kriget gruppen Bloody Mess tillsammans som vi också har lite grejer på gång med. Jag ska göra lite grejer till nästa platta också. Du vet, hålla sig upptagen helt enkelt, haha.

Cleo: … och du, fan vad grymt SOS Uppdraget är också! Du gör ett kanonjobb.

Adam Tensta: Just ja, det också. SOS Uppdraget på TV4, måndagar klockan 21!

Cleo: Man kan liksom inte se det programmet utan att tänka: ”varför är inte jag fadder för?”. Det känns så självklart att man ska vara det.

Adam Tensta: Det var lite därför vi åkte också. Vi ville visa vart pengarna tar vägen när man blir fadder och hur stor skillnad även lite pengar kan göra.

Cleo då, vad har du på gång? Din senaste video (”She ain’t going”) är riktigt cool för övrigt!

Cleo: Ja, det är ju ingen riktig video. Men den är riktigt skön! Det är så kul för snubben som gjorde den höll på att spela in en reklamfilm och hade den där sjuka kameran. Så han ringde och sa: ”kan vi inte spela in något bara!”, haha. Så det gjorde vi! Men annars håller jag på att spela in nya låtar. Jag har bland annat gjort en ny låt med Julia Spada och Håkan Lidbo som jag ska släppa som singel snart, den handlar om min Volvo 240.

Adam Tensta: DEN bilen har jag faktiskt åkt i!

Cleo: Japp, det har du. Det kommer att komma många låtar om min 240, haha. Det blir någon slags EP som kommer tidig vår. Målet är väl att släppa singeln i februari. Utöver det så håller jag och Vanessa på med Femtastic för fullt, det slutar vi aldrig med.

Vi ska runda av så att ni kan soundchecka och göra er i ordning inför kvällen… Då får jag säga bon voyage och hoppas att ni får det fantastiskt i Sydafrika!

Cleo & Adam Tensta: Tack!

Söndag 16/12 åker all star-gänget i Kwaai ner till Sydafrika för några veckors rent kreativt utbyte. Vi kommer att följa vad som händer gänget här på hemsidan. Kolla in våra olika hem för alla uppdateringar: Kingsizemagazine.se, Kingsize Magazine på Facebook, @KingsizeMag på Twitter och @KingsizeMag på Instagram för mer från Kwaai och mycket annat!

Skribent/foto: Alexander Kihlström