Kingsizemagazine.se
Intervju – Kool Keith


Kool Keith vill bara vara en helt vanlig människa som inte nödvändigtvis rappar om insekter.

 

I förra veckan besökte Kool Keith vårt västra grannland Norge och självfallet tog våra norska kollegor tillfället i akt och tog sig ett snack med veteranen från Bronx. Kool Keith som har hållit på sedan mitten av 80-talet med sin grupp Ultramagnetic MC´s.

 

Så, Kool, var bor du nu för tiden?

 

– Jag bor fortfarande kvar i Bronx

 

Är det några speciella projekt du håller på med just nu?

 

– Jag jobbar med lite olika artister, som till exempel Kid Middi och Metropolis. Jag har också två låtar med U-God från Wu-Tang Clan, “Journey” som hamnade på hans senaste skiva. Och en låt “Heavy Champagne” som han gästar mig på. Jag jobbar helt annorlunda med olika folk nu förtiden. Förr blev jag utbränd allt eftersom. Efter Dr. Octogon förväntade sig alla att jag skulle göra ett speciellt koncept på varje album. Jag kände så småningom att jag inte var naturlig i mitt musikskapande.

 

I likhet med Dr. Octogon, känner jag att Critical Beatdown också har ett liknaden problem. När folk pratar om Ultramagnetic MC´s så pratas det bara om Critical Beatdown, men Ultra har ju också klassiker som Four Horsemen och Funk Your Head Up.

 

– Många klarar inte att gå vidare. Detta är en av sakerna som har plågat mig på olika sätt. Att folk bara vill höra samma sak om och om igen. Jag vill göra andra typer av låtar. Låtar som är mer urbana. Folk tänker inte på att jag kommer från Bronx när de hör en del av mitt material. Jag ser hur livet är i Bronx varje dag. Många tror att jag bor i San Fransisco med Dan the Automator. De har uppfattningen av att jag är en kille som bor långt ute i ödemarken med briller och tar shrooms. Jag vill avskärma mig lite från den imagen och visa folk liter mer av mitt verkliga jag. Folk gillar inte så mycket när jag gör låtar med ett urbant sound, men jag är ju det till 100 %.

 

Du har gått över mer och mer till att producera beats själv under namnet Number 1 Producer.

 

– Jag producerar mer nu än jag gjorde förr, då kan jag göra precis det jag vill. Jag behöver till exempel inte göra låtar om insekter längre. Jag vill göra låtar om kända “knarkkungar” och om livet på gatan generellt. Jag vill inte bara vara den killen som folk säger: “Oj, det är han som rappar om djur o ekorrar”. Musik är som ett par gamla skor som man aldrig får byta ut. Det förväntas hela tiden att du ska göra samma sak hela tiden. Men efter ett tag tröttnar man. Jag vill göra nya saker, jag vill göra house-musik.

 

Jag såg en YouTube-video där KRS-One snackade om att Ced Gee (från Ultramagnetic MC´s) var väldigt involverad i produktionen av Boogie Down Productions-klassikern Criminal Minded. Jag undrar har ni någonsin gjort något tillsammans med KRS?

 

-Nej det blev aldrig så. Vi borde kanske ha gjort det men då Boogie Down Productions började att göra plattor började de att turnéra och resa mycket. Och samtidigt reste vi också en hel del. Så vi hittade aldrig något bra tillfälle. Vi träffades dock hela tiden, jag hängde med Scott La Rock, men efter att han dog försvann chanserna att jobba med KRS.

 

I några av dina låtar har du pratat om att du gillar fried chicken. Var får man den bästa kycklingen?

 

-På Popeyes. Jag gillar också KFC, men Popeyes är bäst.

 

Jag läste att du under en intervju har sagt till en journalist att du inte ville svara på hans frågor innan kan kunde lista ut från vilken planet du kommer ifrån, stämmer det?

 

-Ja, det kan hända. Jag kommer inte riktigt ihåg men det kan mycket väl vara sant.

 

Det finns en rad som jag alltid tyckt var bra från “Sex Style the Unreleased Archives”, där du mastrubuerade under ett jordskalv.

 

-Ah, den raden. Ja, jag har upplevt ett jordskalv.

 

Och du mastrubuerade samtidigt?

 

-Nä, med det började att skaka. Saker rörde på sig, tavlor ramlade ner.

 

Är det sant att du producerat egna porrfilmer?

 

– Ja, det stämmer. Kanske borde jag sälja några efter konserten idag. Vad tycker du att de borde kosta?

 

Jag vet inte, kanske 150 – 200 kronor, något sånt

 

-Hmm, bra idé

 

Jag gillade de två låtarna du och Kutmasta gjorde  tillsammans med Del the funky Homosapien. hur var det att jobba med honom?

 

-Ja har två låtar med Del, producerade av Kutmasta, men också låtar som jag och Del har gjort med andra. Det är låtar som inte är konceptbaserade, mer att jag och Del rappar om det vi känner för. Oftast är jag inte speciellt glad i att ha med gästartister. Jag har bland annat en låt med Rah Digga. Men problemet är att gästrapparna frågar mig om vad de ska rappa om. Jag gillar mycket mer när de rappar o det de själva vill istället för att jag ska sitta o bestämma. Jag vill att artisterna jag jobbar med ska känna sig fria.

 

Vad tycker du om att bli kallad en legend?

 

– Jag gillar inte att bi kallad en legend eller en pionjär. Kalla mig bara en människa, en helt vanlig människa. För mig betyder “en legend” att det är över, ungefär som Elvis Presley…..

 

 

Text: Hallvard Østby

Foto: Mohammad AtaeyPublicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL