5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
frida-scar-press-S
Intervju – Frida Scar


Kingsize-skribenten Alexandra Johnsson tog en pratstund med EP-aktuella artisten med rötterna i Göteborg, numera boende i Gävle.

 

 

Kvinnliga rappare på scenen var för några år sedan en stor bristvara och vi kan nu se en ljus framtid i ämnet då fler och fler dyker upp. En av de ”nya” på scenen är Femtastic-medlemmen Frida Scar som med ärliga texter och bestämd attityd beslutat sig för att ta sin plats i strålkastarljuset.

 

 

Frida Scar är en ny bekantskap för de flesta, hon kommer från Göteborg, är döpt efter ABBA-Frida och hon klev in i hiphopkulturen redan som liten tös för att stanna! Hon är dansare, sångerska, började rappa som 17-åring och nu är hon aktuell med sin nya EP “Schhh”. För några år sedan så flyttade hon från Gbg till Stockholm där hon kom i kontakt med och blev en del av det omtalade crewet Femtastic. Idag bor hon i Gävle där hon arbetar med radio, vi ringde upp henne på lunchen för att lära känna henne lite mer och ta pulsen nu när Ep’n är släppt.

 

 

Nu har du alltså släppt din första EP Schhh, berätta om titeln.

 

– Det är titeln på första spåret på EP’n, en låt jag skrev efter jag fått höra att ”det inte finns några kvinnliga rappare”. Jag tolkade det som att jag inte fanns. Då tänkte jag att jag alltså kan leva under de premisserna och så skrev jag låten.

 

 

Hur länge har du arbetat med Ep’n?

 

– Man kan säga ungefär 1 ½ år, det handlade väldigt mycket om ”ut med det gamla och in med det nya” Vissa av låtarna har jag suttit på länge och jag kände att jag bara ville få ut det materialet för att jag nu ska kunna fokusera på nytt skapande!

 

 

Angående arbetet med producenten Mästerkatten, ni har arbetat ihop under många år va?

 

– Ja, Stina och jag träffades första gången när jag var 16. Vi lärde känna varandra på Hultsfredsfestivalen, vi bodde i samma tält, det var hiphopen som förde oss samman och höll ihop oss. På den tiden var det klubben Fatmilk som var den fetaste hiphopklubben i Göteborg, det blev just Stina jag alltid gick dit med.

 

 

Beskriv ert arbetsflöde med tre ord.

 

– Oj! Så svårt! Ja men ok, Kompromiss, Energiskt och Envist!

 

 

Utöver mästerkatten så kan vi höra Skrokk (f.d. Calle P) & Metafour, två etablerade Göteborgsrappare, berätta lite om ert samarbete.

 

– Metafour och jag tillsammans med Femtastic spelade samtidigt på en välgörenhetskväll, vi började snacka och det märktes på en gång att vi båda vill väldigt mycket med vår musik. Det händer att man pratar om samarbeten med olika personer & att inget riktigt blir av men det här var ett jävligt enkelt samarbete! Han ringde, vi bestämde, gick in i studion och sen var det klart!
– Skrokk har jag lärt känna igenom gemensamma vänner i Göteborg. Jag la ett stick med Kapten Röd för några år sedan och Skrokk hade tydligen också lagt en vers på samma spår vid ett annat tillfälle. Så i flera år sa vi sedan att vi skulle göra något och nu på spåret Stick då så blev det av.

 

 

Ett uttryck jag snappat upp och hört ett par gånger från dig är ”Sparka nedåt, slicka uppåt”.

 

– Jag skrev den textraden för jävligt många år sedan, det kändes aktuellt då jag precis flyttat från Gbg till Stockholm. Jag har lite svårt med att jag ibland kan vara lite för stolt.. Har liksom svårt för fjäsk om jag inte tycker något är jävligt fett på riktigt det vill säga.
Det handlar om en karriärshets som jag tror de flesta artister känner av, vi ska alla uppåt – framåt, det är lätt hänt att man armbågar varandra.
– Ska man upp snabbt så kan man fjäska sig upp. Jag säger inte att jag står utanför det här men man ska nog ifrågasätta sig själv. Sen kan man också fråga sig varför det bara ska vara en på toppen?

 

 

Jag personligen upplever din still som fri och poetisk, är det något du skulle säga att du håller med om?

 

– Jag har verkligen aldrig sett mig själv som speciellt poetisk, när jag skriver så kan jag faktiskt önska att jag vore mer poetiskt lagd, haha. Känner mig enkel men man uppfattas och upplevs nog på ett annat sätt. Texter är verkligen skitviktigt för mig, jag vill ha ett tydligt budskap men samtidigt så ska det ju låta bra också!

 

 

Du är ju även en del av de omtalade crewet Femtastic som vi f.ö. kunde se live på Kingsizegalan, tungt framträdande måste jag säga! På vilket sätt har Femtastic hjälpt & influerat dig som artist?

 

– Tack så mycket! Femtastic har påverkat mig otroligt mycket men framförallt på två sätt. Ett: Jag har fått ett nätverk runt om kring mig som tror på mig. Deras tro på mig leder till krav som gör att jag sedan levererar! Sen har jag också fått extra stöd i att Stina (Mästerkatten) och Isabell (Syster Sol) har tjatat på mig sedan dag ett! Har aldrig haft ett kollektiv/crew någon gång och det gör stor skillnad! Två: Vi har skapat en scen att stå på! Representation är verkligen svinviktigt! Det var ju först då jag såg Feven och Melinda Vrede som man insåg att ”jag kan också”. Att jag som kvinna får se att det finns andra med samma eller liknande drömmar och mål gör enormt stor skillnad!

 

 

Hur blev du en del av Femtastic?

 

– Jag spelade på Café44 i Stockholm för ca 4 år sedan, där träffade jag Cleo och Syster Sol igenom Stina (Mästerkatten). Det var första kontakten och efter det så gästade jag Syster Sol några gånger och sen blev jag en del av det!

 

 

Du är även sångerska och dansare. Varför har du nu valt att uttrycka dig med just rap?

 

– Jag älskar Hiphop! Sedan jag var liten har jag närmat mig kulturen på olika sätt med bl.a. dans och sång. Dansade på diskon, sen klubbar och gjorde till slut flytten från min hemstad till Stockholm för att jobba som dansare. Till slut så fick jag nog av dansen, hade ingen längtan kvar men i rappen har jag längtan. Det är dessutom för att jag har så mycket jag vill säga och bästa sättet att uttrycka det på är med rap!

 

 

2013 är i full gång, vad kan vi förvänta oss av Frida Scar det här året?

 

– Ingen aning! Haha. Jag hoppas att jag får spela så mycket som möjligt! Hoppas också att det blir mer låtar från mig, nu efter EP’n så ser jag fram emot en nystart med mycket roliga samarbeten och massvis med kreativitet!

 

 

 

 

Text: Alexandra Jonsson

Foto: Olov Tegby Frisk

 

 

Twitter: http://twitter.com/storiorden
Facebook: http://www.facebook.com/FridaScar
Hemsida: http://gamlagatanmassive.se
Youtube: http://www.youtube.com/gamlagatanmassive

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL