Fatima Bramme–Sey, 28, aktuell med singeln ”La Neta” och debutalbumet ”Yellow Memories” (släpps i 12:e maj via Eglo Records) kan för svenska soul/r’n’b-öron vara ett relativt okänt namn. Men i Södra stations-sångerskans nuvarande hemstad London, där hon bott de senaste sju åren, har hon släppt flertalet EP:s som ”Mindtraveling” och ”Follow you”, ”Phone line” med FunkinEven och ”Circle” på Eglo Records.
Att det blev just London var en slump, det var efter en kortare resa dit som ville hon veta mer om staden.

– Jag behövde en förändring, jag var trött på Stockholm och kände mig instängd. Jag behövde se något nytt och få ny inspiration. London kändes som en cool stad och jag ville ge det en chans.

När jag får tag på Fatima en onsdagmorgon är hon på väg till studion och producenten Flako för att jobba vidare på en ny låt och hon har en glad överraskning att berätta.

– Vi vet inte än vilket projekt låten som vi jobbar med nu kommer att hamna i, men vi ville träffas igen och se vad vi kunde komma på för vi har inte setts på ett tag. Flako var den som producerade min senaste EP med Family/La Neta/Black dough.

Berätta vad som händer i september?

– Jag blev tillfrågad häromdagen att öppna för Lauryn Hill på Outlookfestivalen i Kroatien! Det kommer att vara själva introkonserten och jag kunde inte vara gladare. Lauryn Hill är definitivt en av mina musikaliska förebilder och att öppna för henne är en stor ära.

Vilka andra artister har inspirerat dig och hur skulle du definiera din musik?

– Förutom Lauryn Hill, så skulle jag säga Alicia Keys, och soulsångerskor från USA som Minnie Riperton, Chaka Khan, Aretha Franklin, Billie Holiday och Aaliyah… Med flera! Jag är soulig, min röst är soul. Men det beror också på vem jag jobbar med, det kan vara hip hop, akustiskt eller soul med lite jazzinfluenser, olika flavours. Som på min kommande skiva, där jag har haft många producenter med olika stilar, men min röst får det att gå ihop.

I Stockholm körade Fatima bakom andra artister, gick på Rytmus musikskola och Modern Soul Academy. Hon är syster till sångerskan Seinabo Sey och radioprofilen Amie Bramme-Sey på Metropol. Men än har Fatima inga planer på att turnera i Sverige.

– Jag har inga shower spikade än, men jag hoppas att få uppträda i Sverige. Sverige kanske inte är redo för mig. Men det skulle vara skitkul att få komma hem och göra en riktig show. (red anm: sedan intervjun gjordes står det klart att Fatima har releasefest på Debaser Strand lördag 10:e maj)

Kan du berätta om singeln ”La Neta” och videon?

– Videon är inspelad i New York och det är min kille Sebastian Hallqvist som filmat. Vi var i tunnelbanan, i Brooklyn och i Queens, och det var iskallt. ”La Neta” är ett slangord för ”sanningen” i Mexico. Låten handlar om sanningen eftersom jag sjunger ”I’m the truth” i refrängen. Verserna handlar om att jag längtar bort till något annat, att man kan känna sig fast i en cirkel. Man har drömmar och mål, men vardagen ger ingen inspiration. Jag tänker att om man ser sig själv som en liten prick på jorden, och sedan tänker på hur stor universum är, då kan ens liv och problem kännas väldigt små. I refrängerna sjunger jag ju också ”I can do, whatever I want to”, att man peppar sig själv, att man kan göra vad man vill, varför sätta stopp för sig själv? ”I know what I want, and my mind is strong. You can do what you want too, so sing along”. Budskapet med låten är att man ska ta tag i själv och göra sin grej helt enkelt. Det är det livet går ut på. Om man testar och misslyckas, är det bättre än att inte testa alls.

Intervju av Anna Broström

Foto: Sebastian Hallqvist
Håll koll på Fatima och hennes spelningar på https://www.facebook.com/fatimasuniverse