Idag släpper Erik Lundin sin debut-EP Suedi. Kingsize Magazine mötte upp honom på RMH-kontoret för att prata om den nya musiken, om drömmar, rasism och identitet.

”’Fuck Sverige, vi ska ändå flytta härifrån. Jag ska flytta till min släkt. Aldrig att jag ska bo Sverige!’

– Så långt gick det, berättar Erik när han blickar tillbaka på sin uppfattning om Sverige som ung.

Om det finns en svensk rappare som lyckats skapa en stor hype kring sig just nu så är det Erik Lundin.  I slutet av augusti publicerade DI Weekend (Dagens Industris helgmagasin) en krönika av Jan Gradvall där han skrev att Grammisjuryn inte ens behöver ha ett möte om vilken artist som ska få priset för ”Bästa Svenska Textförfattare 2015”- Enligt Gradvalls tycke måste priset gå till Erik Lundin.  Jan Gradvall är varken den första eller sista person inom branschen som (an)ser att Erik Lundins talang är enastående. I onsdags skrev RMH-rapparen historia när han medverkade i SVTs ”Gomorron Sverige”, och körde acapella i tio minuter.

– Jag tillhör den grupp som EP:n är avsedd för, förklarar Erik för mig och syftar på icke-vita svenskar som blivit placerade i facket ”invandrare” för att de inte ser ut som ”etniska svenskar”. De personer som hamnat i mellanförskap, utanförskap och identitetskonflikter.  Hans fullständiga namn är Ibrahima Erik Lundin Banda. Han går under namnet Erik Lundin när musiken är på svenska, Eboi för musik på engelska. Samtidigt har det svenska namnet blivit ett statement för honom. Erik Lundins karriär kan beskrivas som en resa. Längsmed den långa vägen har tankeställare och sociala omständigheter lämnat avtryck som formar hans dagliga musik och samhällsperspektiv.

Erik är född i Sverige och är idag 33 år gammal. Intresset för hiphop började tidigt- 2 pac och Bone Thugs- N- Harmony var favoriterna. Han började rappa redan i högstadiet och hade från början flera drömmar: att bli författare, rappare och att bli ekonom. Under fyra år pluggade han ekonomi i USA.

– Alla föräldrar vill ju alltid att barnen ska komma längre och få bättre möjligheter än de själva har gjort och fått. Mina föräldrar har alltid präntat in i mitt huvud att ”Skolan först, Skolan först”; Så skolan kom först.

– Jag är den i min släkt från både mamma och pappas sida som kommit längt med plugget. Jag gillar business men samtidigt ville jag ha något att falla tillbaka på. Så ekonomiutbildningen var mer av en plan B fast prio ett.

Författardrömmen, som fortfarande existerar, började vid gymnasietiden och han ville skriva böcker. Därför ser RMH-rapparen Grammispriset ”bästa svenska textförfattare” som det absolut finaste priset- finare än att bli ”årets artist”. Som tidigare nämnt anser journalisten Jan Gradvall att Erik Lundin är Sveriges bästa textförfattare 2015.

– Det är svårt att ta till sig Gradvalls fina ord. Textförfattare har alltid varit stort för mig.  Det är klart att jag hade ambitioner på att få textförfattarpriset, det har jag fortfarande. Fastän Gradvall är en så pass viktig musikskribent och har legend-status så är det en människas åsikt. Det behöver inte betyda att alla tycker så men för varje ny människa som håller med honom så känns det nice att folk fattar det jag vill göra.

I 25 års-åldern tog han sin ekonomexamen och återvände till Sverige.  Av ren slump träffade han Babak Azarmi, som driver RMH Sweden.  Mötet sådde ett frö och fick Erik att fatta ett beslut som kom att påverka hans framtida karriär.

– Skolan var klar. Mamma var glad, pappa var glad och jag var glad! Men jag tänkte att innan eller om jag sätter mig bakom ett skrivbord och blir en kostym- shuno så måste jag ge musiken en ärlig chans: det var allt jag visste.

– Jag ångrar inte min utbildning. Det handlar inte bara om att ha en utbildning utan undertiden lär man sig att se världen på ett annat sätt. Man lär sig kritiskt tänkande.

Jag hörde dig första gången på Adam Tenstas ”Dopeboy”. Det var 2007. Jag vet att du bland annat har släppt enstaka låtar och framför allt gästat en hel del. Men nu, 2015 släpper du din debut- EP. Jag måste bara fråga: Varför tog det så lång tid?

– Det är en bra fråga. Det är nog lite av allting. Skriva har jag alltid kunnat göra men jag började ganska sent och hade inte hunnit latja i studion och hitta det jag verkligen ville göra. Jag kände att jag hade förlorat den tiden så jag ville ta igen den.

– De första åren kan du nästan räkna bort för då var jag med Adam Tensta och gästade hans grejer . Jag släppte några mixtapes, men det var inofficiella projekt som jag inte ville presentera som min debut utan jag gjorde det för att hålla igång maskineriet.  Jag har även testat på flera olika sound: deubstep, klubbmusik och sen har det varit väldigt mycket gästande på andra artisters musik.  Jag har haft mycket tålamod och livet har också kommit i vägen.

Erik visste att han hade det som krävdes men att han ville ta sin tid att finna sitt sound utan att behöva bekymra sig över den ekonomiska biten. Han började jobba som försäljare och sålde elavtal.

– Men återigen med min bakgrund så vill jag bli bäst på det jag gör så jag gick från säljare till avdelningschef: anställa och sparka folk, skrattar han.

– Som säljare hette jag DEFITIVT Erik Lundin. Som du kanske vet, Ibrahima säljer inte lika bra som Erik, tyvärr 2015. Så artistnamnet blev som ett statement. Jag heter Erik Lundin och nej, jag är inte adopterad. Om du tänker namnet ”Erik Lundin” så tänker du förmodligen inte på någon som ser ut som mig-OM personen inte är adopterad. Det i sig blir ett statement: Jag heter Erik Lundin. Jag är född här. Det går hand i hand med hela konceptet EP:n Suedi.
Erik Lundins gudfar bor i Texas, USA och han har besökt sydstaterna en hel del. Erik upplevde en annan typ av rasism i USA och menar att den är lättare att leva med än den strukturella rasismen som präglar Sverige.
– I Sverige spelar det ingen roll att min mamma är svensk. När folk frågar var jag kommer ifrån och jag svarar att min mamma är svensk och min pappa från Gambia svarar människor 99.9 % av gångerna: ”Jaha Gambia”. Dom hör inte ens Sverige.  Det är få länder förutom Sverige som använder termologin ”Andra generationens invandrare”.  I USA kan du ha värsta brytning men har du green card kallar du dig för amerikan.


Ja men deras rasism är ju äcklig…

– Ja men jag trivdes ändå bättre med rasismen i sydstaterna, det var ändå Texas. Det har hänt flera gånger att vita rasister skrikit N-ordet efter mig. I USA är den uttalad och du vet vilka som har något emot dig. Men det stör mig inte lika mycket som den strukturella rasismen här i Sverige. Du vet den ”nej det finns ingen rasism det är klart att du kan få jobb var som helst” och ”vad löjlig du är vadå byta namn?”, säger han med tillgjort stockholmska.

Erik såg sig som svensk fram tills omgivningen placerade honom i ett fack, baserat på hans etnicitet. Rasismen och utanförskapet kom krypandes redan när han var sju år gammal. Alltifrån nedlåtande blickar till äldre damer som slängde ur sig N-ordet och sa till honom att åka ”hem”. Erik Lundin berättar att han trivdes bättre i förorten med andra icke-vita barn. De hade något gemensamt.

– Om det var någon som störde sig på mig i förorten så störde de sig på mig som människa inte på grund av mitt etniska ursprung.

erik-lundin-2015-1-LS

Det första spåret på EP:n heter Suedi. I låten säger han: ”Vi förvrängde dialekten, snodde massa ord från släkten, vad blev effekten: förortsslang, det gav respekten. Grammatiken blev kassar, R:en vassare” och berättar att det förklarar hur han identifierade sig själv.

– Man accepterades inte som svensk. Vi fick höra att vi var invandrare hela tiden. Och då tänkte vi okej, men hur låter invandrare? Hur pratar dem? Det blev coolt att låta som nyanlända. De bröt och hade grövre R. Vi började prata som dem och vände på orden med flit.

I låten Suedi beskriver du det som något hemskt att bli presenterad som svensk och att du ”vaknade upp och var suedi”. Jag har gått igenom samma sak och fick en aha-upplevelse som sedan gick över i ilska.  Kommer du ihåg när det hände dig?

– Jag tror det var en övergångsperiod på flera år där man kanske förträngde det men ändå fattade. Vad håller jag på med och kallar mig själv gambian? Jag är inte gambian. Jag är från Sverige och från Gambia om du snackar etnicitet. Men ser vi till faktiskt bakgrund så är jag ju född här i Sverige, hur kan jag vara gambian?

Den hemska händelsen Erik beskriver i låten Suedi var inte att bli kallad för svensk i Gambia, utan att inse att det svenska samhället hade placerat honom i ett fack och att han blivit tilldelad en identitet.  För det var den tilldelade stämpeln som i sin tur formade Erik och hans vänners självbild. De gick i högstadiet och för dem var en framtid i Sverige helt uteslutet eftersom personer som hamnat i deras fack inte hade Sverige som hemland.

– Okej, så vi alla hade något gemensamt: assyrierna, turkarna, gambianerna och alla andra. Vi accepterade varandra. Då sa alla ”Fuck Sverige, vi ska ändå flytta härifrån. Jag ska flytta till min släkt. Aldrig att jag ska bo Sverige.” Så långt gick det, berättar han.

– Alla hade en plan typ när jag är klar med skolan ska jag till hemlandet men sen när man väl åkte dit och blev man presenterad som svensk. Då tänkte jag ”Va? Är jag svensk i dina ögon? Jag trodde jag var Gambian.” Så var det för alla mina vänner som åkte till sina länder- när de åkte dit så var de ändå suedi.

När alla vänner träffades i Sverige igen hemlighöll de att de blivit kallade suedis av sina släktingar utomlands.

– Alla skämdes för att det i början men allt eftersom åren gick började man prata om det och det visade sig att alla mina vänner blivit sedda som svenskar i sina ”hemländer”.

– Till slut blev det komiskt. Vad fan är det vi har gått runt och känt hela tiden? Varför har vi låtit samhället diktera vad vi ska kalla oss själva? Och idag så vet vi att det är klart vi är svenskar!

Den omtalade låten ”Annie Lööf” handlar egentligen inte om Centerpartiets ledare, utan om pengar. Titeln kommer från synonymerna löv och röding. Löv(Lööf) är ett annat ord för pengartt annaannat d för pengarille inik Lundin är Sveriges bästa textförfattare 2015. rödhårig.

amtidigt sitt sound och han ville in och röding(Annie är rödhårig) som är ett annat ord för 500-lappen.

– Jag tänkte att ”jag ska göra henne känd”, säger han och skrattar. Plus att namnet låter nice- Annie Lööv låter som ”I need love”- det låter fett, säger Erik och medger att han till en början hade hoppats på en reaktion från Centerpartisten som efter singelsläppet delade låten på alla sina sociala medier.

Så automatiskt kommer Centerpartisterna i alla fall lyssna på det..?

– Givetvis! Dom har inte hatat på den heller. Nyheter 24 skrev om ”Hennes Pinsamma Miss” det är inte mina ord utan deras. De menade att Annie inte förstod metaforen utan att hon trodde att låten handlade om henne. Men jag tror hon har bättre koll än så. Hon kanske bara vill snacka kidsens språk och visa att hon är en riktig människa. Annie blev partiledare när hon var 28- det är ändå strängt. Men jag förknippar henne bara med para.

I låten ”Haffla” säger du ”Haffla som en kriminell, haffla som jag blivit åtalad men aldrig fälld”- jag får en känsla när jag hör den delen typ att man undkommit något jobbigt, någon form av tacksamhet och därför ska man festa hårt och slösa mycket pengar- just att du säger ”haffla som en kriminell” är för att kriminella oftast är de med mest cash i sin omgivning? Eller?

– Till att börja med: Gratis är gott. Ingenting smakar så gott som en gratis drink och du slipper tänka ”fan alltså 180 spänn”, varje klunk tar emot lite men en gratis drink är nice.

– Sen får vi inte glömma att enligt svenskt rättsystem så är man oskyldig tills man blivit dömd. Så jag låter det vara osagt. Huruvida jag var skyldig eller inte det får vi aldrig veta. För jag blev inte dömd.

Men du slapp undan något jobbigt i alla fall tänker jag..

– Man är minus en börda absolut, oavsett om man är skyldig eller inte så är det en jobbig grej. Kriminella är en del av hela grejen. När du har gjort dina para så måste du ändå visa att det går bra. Vilket går emot logiken att man inte ska synas och fläsha så mycket för då får man ögon på sig.

– Men om du jobbar 09-17, fem dagar i veckan så försöker du hålla i pengarna så mycket som möjligt istället….

… förfestar hemma med en flaska vin…

– Precis eller en flaska smuggel. Allting för att det ska hålla nere kostnaderna.

Men där är det är helt tvärt om: go all out! För mig har det alltid gått mot logiken att bränna para på det där sättet. Det är läskigt att få såna ögon på sig.

Debut EP:n är det mest personliga han släppt hittills. Titelspåret Suedi är grunden till hela skivan och introducerar konceptet för lyssnaren.

– Men alla låtar kommer från en person. Det är lite som att jag presenterar mig: vem jag är och var jag kommer ifrån. Hela EP: n är en samling av historier. Låten Haram är ena sidan av myntet- Västerort är andra sidan.  Haram handlar om hur man lurar sig själv till att glorifiera livsstilen folk har, som egentligen framkallar ångest.  Allt det som är en synd men mycket av det som man själv lider av på grund av omständigheterna man växte upp i, säger Erik.

Intervju av Mariana Benyamin Sir

Foto: Press/Babak Azarmi

Lyssna på Erik Lundin “Suedi EP” nedan samt läs Malkolm Landréus recension av skivan!