Intervju – Denzil Porter


Skribenten Nicholas Bonde träffade upp med sagoberättaren från White Plains Road, New York City.

 

 

Från att på kort tid ha skapat ett antal omtalade mixtapes, öppnat för Kendrick Lamar, blivithyllad av Sway och skapat en stor hype inom bloggsfären, står nu Bronx-sonen Denzil Porter redo att charma världen med sitt nya projekt, ”Porters Pot”.

 

 

Denzil Porter föddes 1988 i den norra delarna av Bronx, New York City. Trots sin ringa ålder är 24-åringen en spännande och mogen berättare och MC, med ett högt tonläge och glasklar artikulation. Många säger att han påminner om en ung Lupe Fiasco eller André 3000. Samtidigt låter det heller inte som någonting annat.

 

– Jag kommer från norra Bronx, vid White Plains Road och Co-Op City. Det är inte många som vet så mycket om det området men det var en tuff uppväxt. Man var omgiven av våld och droger och det var svårt att inte låta det distrahera en i vardagen. Jag har sett mycket från den trappavsats där jag satt i unga år. Det är en gömd värld för de flesta, därför skriver jag och berättar om den nu.

 

 

Porter växte upp under 90-talets New York-era då hiphop var som kanske allra starkast och där mycket av ryggraden till den, numera, världsomspännande kulturen grundades.

 

– Det var en stor tid för musik. Vi såg staden vara på sitt allra värsta och förvandlas till det bättre. Samtidigt kom de nya rörelserna från de olika stadsdelarna och musiken som skapades var väldigt inflytelserik. Mina föräldrar är från Jamaica så jag växte också upp med en hel del karibisk musik vilket formade mig på sitt sätt.

 

 

Han startade sin musikaliska bana genom att freestyla med kompisar på skolgården ända tills en lärare upptäckte deras talang och hjälpte dem att marknadsföra sig.

 

– Alla andra slutade efter ett tag – men jag fortsatte. På min 16:e födelsedag byggde jag min egen studio i min garderob och började måla mina egna bilder i text, och på den vägen är det. Men jag är numera utflyttad ur garderoben.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Tillsammans med filmaren och barndomsvännen Jaison Williams började han göra musikvideor till de egna låtarna som snabbt fick mycket uppmärksamhet och drog åt sig branschfolkets blickar. Efter att ha uppmärksammats av de stora bloggarna som Nahright, This-is-50, XXL och All-HipHop började ryktet om talangen sprida sig. Förra året fick han så plötsligt en chans att öppna för Kendrick Lamar i
Toronto, Kanada.

 

– Det var galet. Jag hade precis släppt en låt som heter ”Intuition” som verkligen satte fart på saker och ting. En promotor från Toronto hörde av sig och ville att jag skulle öppna för Kendrick Lamar. Det var en ny värld för mig med större publik och större sammanhang med allt vad det innebär, naturligtvis lärde jag mig mycket av det.

 

 

Denzil Porter uppträdde även under årets upplaga av South by Southwest i Austin, Texas där den legendariska radiovärden Sway gjorde sitt bästa för att marknadsföra hans unika egenskaper.

 

– Jag skulle råda alla musiker att åka dit, för överallt handlar allt om musik. Var man än vänder sig så händer det något spännande och alla bidrar till en väldigt kreativ atmosfär. När jag var på en show som Warner Music hade ordnat var Sway värd för tillställningen. Han ropade upp ett par artister från publiken som han ville visa upp, och jag var en av dem.

 

– Folkmassan var enorm och väldigt svårflörtad, och så fort jag kom upp på scen hörde jag burop och såg en massa tummar som pekade neråt. Man kunde se att det skulle bli tufft, men efter bara några rader av min vers började alla fatta poängen och tummarna som momentet innan pekat ner pekade nu istället uppåt.

 

– Man kan säga att jag vann över publiken och det var en sjukt mäktig känsla. Sway var imponerad när jag träffade honom nästa dag och sa att jag hade gjort honom stolt.

 

 

Det sociala medvetandet går som en röd tråd genom dina texter; hur påverkad är du personligen av den våldsvåg, bland unga svarta män, som sveper över USA, speciellt i Chicago och Detroit?

 

– Kidsen som föddes på 90-talet har inte fått något bra socialt arv att förvalta. De är galna, apatiska och bryr sig inte. Jag förstår det faktiskt inte.

 

– Till och med där jag kommer ifrån har det spårat ur. Nu i somras jagades en liten kille in i sitt eget hus och dödades framför ögonen på sin mormor. Det visar att det hela håller på att gå fullständigt överstyr.

 

 

Det senaste projektet har fått titeln ”Porters Pot”. Ett verk som skulle släppts i somras men som istället beräknas landa någon gång under sena hösten.

– Mitt första mixtape (Homemade Music) var för att visa att jag kan göra det här. Att jag kan få er att känna någonting. Porters Pot är samma sak fast med en tydligare vision och med andra riktlinjer, därför måste den vara helt perfekt innan vi kan släppa ett exakt datum. Men det börjar närma sig.

 

 

Skribent: Nicholas Bonde

Foto: Press

 

Se Denzil Porters senaste musikvideo “Take Me Away”:

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL