Intervju – Caty & AMC, Firat Alby, Juice BC & 14X


Kingsize-skribenten Malkolm Landréus mötte upp med Babak Azarmi, en av initiavtagarna bakom Nästa Nivå, samt de unga talanger som tisdagkväll 13:e augusti får chansen att uppträda med Sveriges hiphop-elit i Kungsträdgården, Stockholm.

 

 

Oavsett land, sammanhang eller filosofisk läggning kan vi alla komma överens om att våra ungdomar är vår framtid. Detta faktum är något som Red Bull tagit fasta på. Tillsammans med RMH Sweden, Redline Recordings, Femtastic, Baba Recordings och Hemmalaget, har man under våren startat projektet Nästa Nivå vars syfte är att hitta och lyfta fram unga hiphop-talanger. Målet var att scouta fram fyra stycken oupptäckta talanger som var och en fick tillbringa två̊ dygn i Red Bull Studio Copenhagen tillsammans med Sveriges mest erkända hiphop-producenter The Salazar Brothers.
En solig eftermiddag i juli fick vi chansen att träffa de fyra utvalda akterna tillsammans med RMH:s Babak Azarmi på Red Bulls huvudkontor i centrala Stockholm. Såhär berättar Babak själv om projektet, RMH:s roll och hur allting startade:

 

– Själva initiativet drog Red Bull igång i syfte att hitta unga talanger till hiphopvärlden. Jag har ju jobbat med Red Bull i tre år ungefär, men mest med Adam (Tensta red. anm.), som t.ex. när dom gick in och stöttade när Blå huset i Tensta brann ner. Då startade vi ett evenemang för att få igång boxningen där, vilket de hjälpte till med ekonomiskt. Så det här initiativet bygger på det samarbete vi har haft kring hiphop och hur vi har växt upp med den och så vidare. Det började med att vi valde ut crews, där Femtastic och Redline valdes först och främst, och sen har vi i RMH jobbat mest med PR och idéer kring det och hur allt ska gå till med spelningen i Kungsträdgården t.ex. Så vår roll har i princip varit att slå ihop RMH:s värld med Red Bulls värld.
– Hela grejen startade också i och med att Red Bulls studio nere i Köpenhamn har byggts upp. De har ju studios i hela världen, men just den här är den första i Skandinavien och den är riktigt fet. Tanken är att den ska vara öppen för artister i hela Skandinavien, både etablerade och oetablerade, att spela in i. Det var också mycket därför hela initiativet kom till.

 

 

Du har varit inne på det lite grann, men hur fick ni med alla stora hiphop-etiketter?

 

– Red Bull tog kontakt med Redline, eftersom de har jobbat ihop tidigare, samt Femtastic som de också jobbat tillsammans med på deras Kwaai-projekt. Så därifrån var det deras idé att plocka in de två mest intressanta på den svenska hiphop-scenen. Sen kom vi in med Adam som host för hela projektet och därav kom vårt samarbete in i bilden. Sen har vi ju dragit in Hemmalaget och Baba Recordings också, och hela tanken är att de även ska bli en del av det som kommer hända med Nästa Nivå nästa år också. På det sättet kan man för varje år byta crews så att nya talanger kommer fram. Talangerna i år är väldigt fokuserade på själva orten så nästa år kanske Baba Recordings kommer fram med en ny Lady Gaga eller något. Tanken med att dra in dom var att få mer bredd, samtidigt som vi får in två stora etiketter, som du säger. På den här konserten kommer det hända två hemliga grejer… Det kommer bli riktigt stort.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Hur ser du generellt på talang i branschen?

 

– Alltså… jag vet inte. Jag ser inte på talang på det sättet att man ska behöva ta fram det, för nu för tiden har man internet, man kan köpa billiga hemmastudios för att spela in… Sociala medier har tagit över och blivit kanalen utåt. Du kan skaffa dig en publik redan från början istället för att vara tvungen att gå ut och göra dig synlig som det var för tio år sedan. Man behöver fortfarande göra spelningar, för det är där man tjänar pengar, men oftast kan man se på internet vilka som verkligen är här för att göra det på riktigt.
Det kanske handlar mer om att lära nya artister att använda sociala medier till sin fördel – att lära dem marknadsföra sig själva? För talangen finns ju redan där.
Exakt. Det här blir bara en bonus för dem att kunna förmedla det dom vill förmedla. Nästa år ska vi nog försöka att gå in mer i det här som du säger, att lära dem sociala medier och köra mediaträning. Förstora paketet lite liksom.

 

 

De fyra utvalda akter som fått chansen att skriva låtar och jobba med artister som Labyrint, Mohammed Ali, Stor, Cleo och demonproducenterna The Salazar Brothers är: Caty & AMC, Firat Alby, Juice BC, som också medverkar på Stors senaste skiva ”Shere Khan XIII”, samt Mack Beats-gunstlingarna Gabbe G och TGR-signade Rawda, som tillsammans bildar duon 14X. Senare i höst släpps även en webbtv-serie genom Nöjesguiden.se där man kan följa hela arbetet i Köpenhamn, från idé till färdig låt. Utöver att få arbeta och skriva låtar med några av Sveriges största hiphop-profiler kommer talangerna även att få uppträda live på scen med dessa på Nästa Nivås exklusiva konsert som sker i samband med We Are Sthlm-festivalen i Kungsträdgården den 13:e augusti. För att kunna erbjuda en överblick av vilka dessa talanger är, fick vi en pratstund med var och en av dom.

 

 

Se intervjuer nedan med Caty & AMC, Firat Alby, Juice BC & 14X:

 

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Caty & AMC

Namn: Katarina Testad & Angelica Gonzalez

Ålder: 23 & 22

Hemstad/ort: Dalarna & Hässelby

När kom ni först i kontakt med hiphop?

K: När jag flyttade och började i gymnasiet var då jag verkligen fick upp ögonen för hiphopkulturen. Jag började måla graffiti och lyssna på hiphop, men jag fattade typ inte att jag kunde rappa själv förrän 2008. I slutet av gymnasiet såg jag en annons i tidningen för Popkollo Hiphop, så jag åkte iväg på ett sommarcamp som bara var för tjejer där man fick hålla på med hiphop och lära sig prodda beats tillsammans med Cleo och Syster Sol som var handledare. Så det var så jag började.
A: Jag började när jag var 16 tror jag, så det måste varit 2006. Jag vet inte riktigt hur jag kom in på det, men jag gillade att skriva. Sen träffades vi 2008.

Var och hur träffades ni?

A: Hon hittade mig på Whoa, där jag släppt massa grejer tidigare. Så vi träffades och jag lyssnade på hennes grejer som hon gjorde på engelska.
K: Angelica sa till mig typ: ”vi kan börja kicka ihop när du blir bra”, haha. Så jävla taskigt.
A: Haha ja, sen gick det typ två månader och sen blev du bra. Nu är du fan grym alltså, nästan bättre än mig.
K: Morsan Baloo har lärt mig, haha! Jag kommer verkligen ihåg det… Jag ville verkligen kicka ihop med Angelica men jag fick inte förrän jag var bra. Det var det enda jag gjorde hela den sommaren, skriva verser typ. Jag jobbade på Gröna Lund så jag blev typ sur när det kom folk för jag ville vara ifred och skriva, haha.

Hur skulle ni beskriva er stil som rappare?

K: Alltså vi har ju kickat ihop rätt länge, men sen la vi ner ett tag för jag bodde i Göteborg en period. Sen tog vi upp det i vintras för att köra igång på allvar, men vi vet inte riktigt vad vårt nya sound är än. Vi får se lite vart det landar liksom.
A: Men det är ju ingen underground stil precis, det är det inte. Det har vi aldrig gjort. Men vi rappar på svenska i alla fall.

Har ni några särskilda influenser och i så fall vem eller vilka?

A: Jag diggar ju Kanye West och Jay-Z. Men jag är lite av en allätare, jag lyssnar på all musik. Jag influeras av allt jag lyssnar på och det är inte bara hiphop, utan även pop och rock.
K: Alltså jag sjunger ju en del, på refränger och så. Så när det gäller den biten så tror jag vi influeras mycket av typ Veronica Maggio. Det är lite svårt att säga, som sagt så får vi se lite hur det blir framöver.

Vilka är era styrkor respektive svagheter?

A: Min svaghet är nog att jag vill att allting ska gå pang på. Jag har inget tålamod. Men det är bra också, för då blir saker och ting gjorda. Om jag sätter mig och skriver på en låt så vill jag göra klart den, det får liksom ta den tid det tar men det ska bli klart. Jag vill ha struktur.
K: Sen tror jag att en styrka vi har är att vi är så jävla olika i vårt sound. Angelica är väldigt hård och lite mer ”snubbig”, medans jag är mer ”nanana”. Sen är ju hon uppväxt i Hässelby och jag i en villa i Dalarna. Det blir en cool kontrast tror jag, både på scenen och i låtarna och jag tror det märks.

Vad är er ambition med musiken?

A: Vi vill ju synas och höras och att fler ska få ta det av vår musik liksom. Sen är det ju kul att hålla på med det och ha det som sin vardag, sitt liv.
K: Ingen jävla hobby liksom.
A: Att bara göra musik helt enkelt. Det är det vi vill göra.
K: Sen vill jag också att vi ska få åka runt och spela på festivaler typ… Vi ska lätt göra det nästa sommar.

Varför hiphop?

K: Det är så jävla mäktigt. Man får ta så jävla mycket plats. Det finns verkligen ingen annan musikstil där man får uttrycka så sjukt mycket.
A: Ja och det gäller också just textmässigt, du kan uttrycka och förklara så mycket mer än vad man kan i t.ex. en poplåt. Det blir mer textbaserat. Sen har den blivit så bred också, i alla fall på svenska.
K: Exakt, du hinner säga så mycket i en låt. Det är en så jävla cool och rolig musikstil. Alla andra musikstilar är töntiga, haha.

 

 

 

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Firat Alby

Namn: Firat Delen

Ålder: 21

Hemstad/ort: Alby

När kom du först i kontakt med hiphop?

– Det måste ha varit någon gång när jag var yngre och hörde hiphop för första gången. Jag kommer inte ihåg exakt när, men jag minns att jag gillade hur de lät med flowet och beatsen. Jag blev helt fast, mycket också för att jag är född med rytmen så det passade mig skitbra.

Hur skulle du beskriva din stil som rappare?

– Först och främst är jag äkta. Jag rappar inte om något jag har hittat på, utan jag utgår alltid från min egen verklighet. Min stil är väl mer ghetto eller underground än något annat. Verklighetsrap är väl ett populärt ord just nu, även om det fortfarande finns kommersiellt skit. Men det är jag inte ett dugg intresserad av.

Har du några särskilda influenser och i så fall vem eller vilka?

– Jag blir inspirerad av det mesta, men i Sverige är det framförallt Labyrint som får mig att vilja göra feta låtar. Det finns också ett par utländska artister som jag gillar, Young Buck t.ex. Han har influerat mig att göra ärlig musik.

 

Vilka är dina styrkor respektive svagheter som artist?

– Min största svaghet är att jag är lat. Det är nog också min enda svaghet.  Ibland måste jag övertala mig själv att det blir roligt för att det ska bli verklighet. Om jag däremot är runt folk som är duktiga och jag är i en situation där jag måste prestera, så gör jag det. Det är min styrka.

Vad är din ambition med musiken?

– Om jag ska vara ärlig har det ingenting med pengar att göra. Visst, det är kul att få pengar för något man älskar att göra, men det är inte min motivation. Jag vill sätta igång gnistan hos alla ungdomar i orten och uppmana folk att testa något nytt istället för att stå på gatan och sälja knark. Om folk ser att jag lyckats så kan jag få dom att förstå att dom också kan det. Mitt mål är att bli hörd och om jag blir omtyckt är det bara en bonus.

Varför hiphop?

– Som sagt har jag haft rytmen sen jag föddes och jag har alltid kunnat hålla takten, men hiphop är också något som verkligen tilltalar folk. Hiphop är inte bara musik, utan ett sätt att få sin röst hörd när man kanske inte skulle ha den möjligheten annars.

 

 

 

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

Juice BC

Namn: Matias Bueno

Ålder: 26

Hemstad/ort: Rinkeby

När kom du först i kontakt med hiphop?

– Det måste ha varit i högstadiet i början på åttan. Sen höll jag på med musik i 5-6 år för att sedan ta en paus på lika lång tid. Sen kom jag tillbaka i samband med att vi åkte till Köpenhamn tillsammans med Red Bull.

Du har ju jobbat med Stor tidigare och är även med på hans senaste platta. Hur kommer det sig?

– Yes. Vi är barndomskompisar. Han är också uppväxt i Rinkeby och vi bodde grannar i samma gård, Västerby backe. Sen flyttade han söderut, men vi har alltid haft kontakt för våra föräldrar är bra vänner. Vi har aldrig gjort musik tillsammans tidigare, men han var ju med i Vendetta när han var yngre och vi tre (pekar på sina tre vänner som är med) hade en grupp som hette Mental Kaos, så vi brukade umgås och sitta och jamma. Så vi har alltid haft kontakt. Sen frågade han mig om jag ville vara med på hans platta och sjävklart tackar man inte nej.

Hur skulle du beskriva din stil som rappare?

– Oj, svår fråga… Jag anser inte mig själv vara en särskilt skrytsam rappare, som många andra är. Jag har inte riktigt den diviga attityden. Jag är lite mer laid back och gillar bred hiphop, oftast lugna låtar. Det är också egentligen det man vill hålla på med, men samtidigt känns det inte som man kommer någon vart med det eftersom det är en helt ny stil som gäller 2013. Förut betydde texterna mycket mer än beatet till exempel och nu börjar det nästan bli tvärtom. Så känns det för mig i alla fall. Men jag anser mig ändå vara en ganska aggressiv rappare och jag vill förmedla med mina texter och skriva så lite skit som möjligt.

Har du några särskilda influenser och i så fall vem eller vilka?

– Vi är ju allihop uppväxta tillsammans och Pablo (som sitter bredvid) har en bror som heter Pato Pooh och det var han som fick in oss i gamet så att säga. När allt startade så var det han vi såg upp till och det har bara fortsatt genom åren. Sen har jag umgåtts med Stor och alltid gillat svensk hiphop och så har vi umgåtts med en kille som heter Charlie som också var med i Vendetta och har tryckt upp grymma beats. Det har nog varit inspirationen just för att hålla på med svensk hiphop. Sen när det gäller att lyssna på internationell hiphop så har det kanske inte influerat mig så mycket utan jag gillar bara genren liksom. Men det har inte varit att ”fan, jag vill bli som honom”, t.ex.

Vad är dina styrkor respektive svagheter som artist?

– I got the looks! Haha. Nä, men jag är soft och jag är mig själv. Jag gillar mitt flow. Min svaga sida är att jag inte uppskattar min röst. Jag blir inte nöjd med den när jag spelar in och så, men samtidigt är det en bra sak för det gör att jag hela tiden vill bli bättre.

 

Vad är dina ambitioner med musiken?

– Just nu har jag faktiskt bara ett mål: jag ska skriva fem eller sex låtar och släppa en EP. Förhoppningsvis i november. Sen vill jag trycka ut någon video till det och kanske någon singel precis innan, i samband med den här Köpenhamn-grejen och själva dokumentären kommer ut. Så det är mitt mål just nu, sen kommer jag bara ta en dag i taget och se vad jag får för respons av folket.

Varför hiphop?

– När jag var liten och växte upp med min familj så lyssnade min farsa väldigt sällan på hiphop. Det hände väl då och då. Min morsa och farsa kommer från Sydamerika, från Chile, så det blev mycket latinamerikansk musik. Så när jag väl fick lyssna på hiphop var det en helt ny grej för mig och jag började rimma på texter fast jag inte ens visste vad jag sa, det var liksom bara såhär… (rappar påhittade ord) du vet, jag trodde jag hängde med i flowet i texten men det gjorde jag inte. Så det blev en grej, en inspiration som gav en kick i kroppen. Det kan bero på basen och beatsen och när man var yngre så körde alla sköna rörelser och sköna kläder och bilar… Allt sånt där. Det var bara en grej som fick mig att öppna ögonen för hiphop liksom.

 

 

 

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

14X

Namn: Gabriel Gebrail & Rawda Khadraoui

Ålder: 16 & 18

Hemstad/ort: Botkyrka

När kom ni först i kontakt med hiphop?

G: Det var lite olika för hon var med i en annan rapgrupp innan och jag bodde i Norsborg då, där jag skrev lite texter men jag var inte riktigt hungrig och ville spela in. Men vi är grannar och bor dörr i dörr, så det var så vi lärde känna varandra. Hon berättade att hon rappade så en dag följde jag med henne till fritidsgården där hon spelade in. Det blev jag inspirerad av och frågade om jag fick rappa med dom.
R: Så ungefär fyra år sedan för mig och tre för honom.

Hur skulle ni beskriva er stil som rappare?

R: Svårt… Men det är lite olika beroende på beatet. Nu har vi mycket nytt som folk inte har hört så jag vet inte…
G: Det kommer vara mycket attityd på det nya i alla fall.

Har ni några särskilda influenser och i så fall vem eller vilka?

R: Alltså min största favorit har alltid varit Tupac, standard, men så är det.
G: Det har alltid varit Snoop Dogg, men nu är det Kendrick Lamar.
R: Aa exakt, det är såna grymma och djupa artister som man gillar. Sen när det kommer till Sverige fungerar alla som vår inspiration. Mohammed Ali, Stor… Speciellt nu när man har fått spendera tid med dom.

Vilka är era styrkor respektive svagheter som artister?

G: Min största styrka är att jag är jävligt bra på att uppträda på scen. Rawda är bra på att rappa snabbt.
R: Alltså om man ska gå in på vad vår styrka tillsammans som grupp är, så är det att vi alltid hjälper varandra. Vi skriver texter tillsammans och kommer med konstruktiv kritik. Vi gör allt ihop och det är något som funkar bra. Han fyller upp det jag är mindre bra på och tvärtom. Som t.ex. att stå på scen, som är min svaghet.

Vad är er ambition med musiken?

G: Vi kommer ta en sak i taget och se vart tiden leder oss. Just nu är det seriöst för oss båda och vi lever för musiken.
R: Jag har ju redan ett skivkontrakt som soloartist, så jag vet inte vad mer man kan begära. Men att vara på ett skivbolag gör bara allting roligare.

Varför hiphop?

G: För mig har det alltid varit hiphop. Det har inte funnits någon annan genre förutom reggae och hiphop. Man ser upp till folk och vill göra det dom gör liksom.
R: Jag började för att min brorsa rappade, så jag fick inspiration från honom och det var mycket därför jag började. Sen är det ju så klart för att man lyssnar på hiphop och gillar det. Det är kul att testa och se hur långt man kan gå.

 

 

Text & foto: Malkolm Landréus

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL