5e81bb9b7f80ce30463cf002
aries-spears-2-S
Intervju – Aries Spears


I slutet av maj återvänder den hyllade amerikanske standup-komikern och gör tre föreställningar i Malmö, Stockholm och Göteborg.

 

 

Med sina träffsäkra betraktelser av den moderna populärkulturen, sin ogenerade frispråkighet och oefterhärmliga imitationer av amerikanska rappare har komikern Aries Spears skapat sig en självklar plats på den internationella humorscenen.

 

I slutet på maj är han tillbaka i Sverige för tre shower i Malmö, Göteborg och Stockholm.
Kingsize slog en signal till en morgontrött Spears i LA för att höra hur peppad han är på sin återkomst till Skandinavien.

 

– Jag ser fram mot att komma tillbaka, det gör jag verkligen. Sist jag var i Stockholm hade jag ett väldigt bra besök. Jag älskar stan, jag älskar arkitekturen och jag älskar människorna där.  Det är verkligen vackert. Samtidigt är det lite av en kulturell skillnad från USA så det är lite av en utmaning när man uppträder, men det kommer med jobbet, säger Spears.

 

 

Kände du att du var tvungen att anpassa ditt material till den svenska publiken förra gången du var här?

 

– Mmm… jag vet inte om ordet ”anpassa” stämmer helt men det är så klart lite annorlunda beroende på var du kommer. Jag tror att folk lite överallt kan relatera till det mesta av mitt material ur ett rent mänskligt perspektiv, men till exempel den ras-fokuserade delen av min show kan vara lättare att förstå och relatera till om du är amerikan. Jag vill kalla det en lätt ”justering” snarare än ”anpassning”.

 
Vi i Europa växte å andra sidan upp med Richard Pryor, Eddie Murphy och Dave Chappelle så den sortens humor är inte fullt så främmande för oss som det kan verka utifrån.


– Nej, du har säkert rätt. Jag är nog bara paranoid över det mer än jag kanske borde men det beror säkert mest på att jag röker så satans mycket gräs.

 

 

På vilket sätt har du arbetet i övrigt med ditt material sedan sist?


Det är fortfarande ras-baserat till största delen. Sen har jag jobbat på några fler imitationer än sist så det blir spännande att se hur det funkar hos er.

 

 

Är det någon som blivit sur på riktigt av att du härmat dem?

Nja, inte som jag vet som blivit direkt sur. Kanske LL Cool J och DMX, de blev inte så glada. Jag målar inte direkt upp de här människornas bästa sidor så det kanske är lite känsligt ibland, men sanningen är att jag inte bryr mig ett skit om vad de tycker.

 

 

Vad är din åsikt om dagens hiphop?


– Den är skräp. Jag växte upp i New York på 70, 80 och 90-talen där jag lyssnade på killar som var textförfattare på riktigt. Vi snackar Nas, Jay Z, KRS-One, Rakim osv. Jag bryr mig om texterna och beatsen. Många av dagens rappare gör det så jävla lätt för sig och slänger ut en massa skit. Det är för lätt idag.

 

 

Såg du Nas på Coachella med anledning av att ”Illmatic” firade 20 år?

 

Nej, men det var Nas så jag vet att det måste ha varit otroligt.

 

 

Om vi går tillbaka till stand-up så har vi på senare år fått se killar som Dave Chappelle lämna rampljuset totalt och Katt Williams få en mental härdsmälta, vad är din åsikt om deras öden?

 

Jag vet inte riktigt, mannen. När det kommer till Katt Williams är allt jag kan säga: ”Cocaine is a hell of a drug”. När det gäller Dave så gjorde jag precis en show i Dayton, Ohio och han bor 10 minuter utanför Dayton. Han kom och såg min show och vi umgicks lite efteråt. Han sa att han var ett stort fan och att höra det från honom var bara för bra för att vara sant. Förutom Eddie Murphy är han min stora förebild.
– Jag ser på Dave Chappelle´s situation ungefär som på Barry Sanders, en av historiens bästa Running Backs i NFL – en av de bästa genom alla tider som lämnade gamet alldeles för tidigt.  Att Dave skulle hoppa av sin show, med den talangen och de färdigheterna som komiker – det är bara helt ofattbart, det är det verkligen. Men man kan aldrig veta vad som försiggår i någon annans huvud.

 

 

Tror du vi kommer kunna få se honom på toppen igen?

 

– Han kommer alltid jobba och göra humor men jag är osäker på om han kommer återvända till TV.

 

 

Sista frågan: Jag vet att du är ett stort boxnings-fan – vad tyckte du om att Manny Pacquiao besegrade Tim Bradley senast?


Det var bara en tidsfråga eftersom han blev slagen sist de möttes, och han torskar inte två på raken. Vad jag däremot vill se nu är ett möte mellan honom (Pacquiao, reds. anm) och Floyd Mayweather Jr. Pacquiao är den enda som har kapaciteten att slå Floyd och jag tycker folk ska bojkotta Floyds matcher och tvinga honom att möta Pac-man. Jag vet att det inte är realistiskt, men det är vad jag hoppas på.

 

Intervju av Nicholas Bonde

 

 

 

Aries Spears tillbaka till Sverige i maj 2014

 

28 maj – Göteborg, Lorensbergsteatern
30 maj – Malmö, Slagthuset
31 maj – Stockholm, Chinateatern
 BILJETTER HÄR

 

 

TÄVLING

Kingsize och Blixten & Co har även tävling där du kan vinna biljetter för dig + en vän till standup-gigen i Göteborg, Malmö och Stockholm.

 

TÄVLA HÄR: http://www.kingsizemag.se/tavlingar/tavling-vinn-biljetter-till-aries-spears-i-goteborg-malmo-stockholm/

 

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL