Intervju: Anansi: “Jag vill lyckas med musiken till varje pris”


Från Kingsize Magazine nr 1 2020.

 

 

Hur skulle det låta om man blandade Method Man och Boys II Men? Kanske som nykomlingen Anansi – just nu aktuell med debutsingeln ”Pronto”, uppföljaren ”Driving” och en kommande festivalspelning på Roskilde.

 

 

26-åriga Khalil Ghazal är bosatt i Grimsta, men har sedan barnsben bott på fler ställen än gemene man gör under hela sitt liv.
– Precis som med allt annat så har det sina positiva och negativa sidor. Det positiva är att jag har hunnit se så många olika delar av Stockholm och samhället, men å andra sidan är det tufft när man är ung.

 

Som den yngsta av fem syskon introducerades Anansi tidigt för hiphop, något som blev flykten från en rotlös tillvaro och som senare ledde till att han deltog i en rad poesi-tävlingar.
– Jag introducerades för hiphop av min äldsta bror som lyssnade mycket på golden era-akter som Wu-Tang och Onyx. Och den typen av hiphop var ju mycket mer fokuserad på texter än vad den är idag, så det var där någonstans jag började intresserade mig för lyriken snarare än beats.

 

Uppmuntrad av välkända namn som Adam Tensta, SAMI (Medina) och Jacco (Labyrint) valde Anansi en väg som på många sätt räddade honom från flera av hans vänners öde.
– Det som har gett mig krut är att jag har känt att jag vill lyckas med musiken till varje pris, bara för att ta min familj och mina grabbar till en bättre plats. För det är så enkelt att dras med i spiralen. Många gånger, även när det har börjat gå bra med musiken, har jag tänkt: ”fuck det här”. Men sen påminns man om att man har ett större mål.

 

Några av Anansis främsta influenser är Tupac och Stevie Wonder och tillsammans med producenten Anton Axélo har man lyckats skapa musik som låter modern, utan att låta som den moderna musiken. Futuristiskt, om man så vill. De båda träffades första gången sommaren 2017 och sedan har det gått snabbt. Debutsingeln ”Pronto” släpptes i november och blev starten på det sound som man skämtsamt valt att kalla ”thug-pop”.
– Jag vill göra musik som jag tycker är bra, sen om andra tycker det är bra är bara en bonus. Så började det egentligen. Därför ville jag kombinera de två musikgenrerna som stod mig närmast och det var rap och R&B. Vad skulle hända om du tog Method Man och Boyz II Men och korsade dom? Det var typ det jag ville få fram.

 

På både ”Pronto” och Anansis kommande singlar blandas sång och rap, med inslag av pop.
– Det jag har haft mest tur med är att jag alltid har älskat att sjunga, samtidigt som jag vill rappa. Så om jag vill ha en feature på låten så skriver jag refräng och verser utifrån någon annan och sen gör jag det själv bara. Då behöver jag ingen annan förutom Anton.

 

Sången menar han är självlärd, men inte utan flera års nötande. Men det var författare som Anansis mamma ville att han skulle bli. Och det är mycket tack vare henne som han även förfinat sitt textförfattande.
– Hon har alltid sett att jag har en förmåga att skriva, så hon sa alltid åt mig att skriva ner allt. Tankar, funderingar, texter…. Så det blev som en naturlig sak att skriva ner sin frustration, bara att jag gjorde det i rimform snarare än dagboksform. Sen tänkte jag: ”hur hade Method Man skrivit det här?”. I början härmade jag mest andra rappare och fick på så sätt träning innan jag hittade vem jag var.

 

Efter att ha gjort några mindre spelningar på bland annat Way Out West, Lollapalooza och We Are Sthlm är det i sommar dags för Anansis första stora egna festivalspelning på Roskilde. Där blir han den första artisten utanför Danmark att bokas utan att ha släppt debutsingel.
– Vi fick kontraktet innan ”Pronto” var släppt och det är nog min hittills största bedrift, livemässigt. Det är jag verkligen så jävla stolt över.

 

Och mer musik är på gång.
– Det kommer ju komma en EP. Vi har så många låtar att vi måste släppa dubbelsinglar för att få ut allt. Jag tror vi har 85 låtar i vår mapp, säger Anton och skrattar.

 

 

Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Mahad Mohammed

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL