Veteranen Giggs släppte i vintras sin senaste fullängdare ”Big Bad…”. Ett verk späckat med stjärnsamarbeten som visade att 36-åringen kanske är i sitt livs form. Nu kommer han till Stockholm för en spelning på Kraken, och inför det pratade vi med Giggs om senaste skivan, den pågående turnén, och varför jamaicansk slang kan ligga bakom Drakes förkärlek till UK rap.

För tolv år sen släppte du din debutskiva “Walk In Da Park”. Vilket sinnestillstånd befinner du dig i nu, tolv år senare?
– Jag är en helt annan människa, jag kan lova dig det (haha). Nej men jag är lugn faktiskt.
Jag chillar och njuter av musik mer än någonting annat.

Känner du dig tillfreds med allt du har åstadkommit under de här tolv åren?
– Jag antar det. Men som människa är man aldrig riktigt nöjd, eller hur?
Man tänker ofta på vad man inte gjort istället för att njuta av det man lyckats med.
Jag har alltid som mål att ta saker till nästa nivå, det är bara så jag är funtad.

Nya albumet “Big Bad…” kom under förra vintern; hur har resan varit hittills?
– Det har varit coolt. Jag har egentligen bara väntat på att få turnera som jag gör nu.
Att få uppträda med låtarna och resa runt bland mina fans.

Hur är känslan att turnera med ett nytt album och känna fansens reaktioner?
– Det är den bästa känslan. Det är vad allt handlar om i slutändan. Det är det man tänker på och ser fram emot när man gör låtarna, att få se folk sjunga eller dansa med till musiken live. Det är den andra sidan av att göra musiken. Att få njuta av den med folket.

Du har många samarbeten med både amerikanska producenter och artister på nya skivan, som Swizz Beatz, French Montana, Jahlil Beats etc. Du sätter ribban för den redan starka relationen mellan engelsk och amerikansk hiphop. Hur har resan med att bygga upp de här relationerna varit?
– Uppenbarligen en lång resa. Nu är det 2019 och jag började ju rappa 2004 när jag kom ut ur fängelset. Även innan det. Jag kommer ihåg att vi lyssnade på Styles Ps album redan innan jag åkte in i fängelse. Typ 2003. Jag lyssnade på allt från D-Block, French Montana, Swizz Beatz och nu är vissa av dem med på min skiva, det är ganska surrealistiskt när jag tänker på det.

Du uppträdde med Drake på Wireless-festivalen förra året, och ni har en historia av att jobba ihop. Han producerade också senaste säsongen av serien “Top Boy” och har tagit brittiska artister som till exempel Dave under sina vingar. Hur stor del har Drake i att budskapet om UK rap spridits världen över?
– En väldigt stor del. Uppenbarligen är han en av världens största rappare, och då kommer det betyda väldigt mycket att han sprider ljus på oss i Storbritannien.

Varför tror du han har fallit så hårt för UK rap?
– Jag tror det kan bero på att det finns väldigt många Yardies (människor med jamaicanskt ursprung reds. anm.) i Kanada. Mycket av vår slang i England kommer från Jamaica, och jag tror det är samma med deras slang. Jag tror att han därför har lätt för att knyta an till vår musik, och känner ett band till det. Han förstår nog mer än den gemene amerikanen när det kommer till vår slang. Kanada och Storbritannien är också lika på många andra sätt, så han kanske relaterar mer till oss.

Hur valde du beats till senaste skivan, sökte du en blandning mellan
brittiska och amerikanska producenter?
– Nej, det handlade egentligen bara om vem som hade de hårdaste beatsen. De som hade det fick en plats. Beatet från Swizz hörde jag när han spelade det på sin Instagram. Jag tyckte det var så sjukt, och bönade honom att skicka det till mig.

Nu är du mitt i turnén, känner du dig i bra form?
– Verkligen. Jag har inte uppträtt så mycket i år, så jag känner mig riktigt taggad och hungrig. Det har verkligen kliat i mig att få komma ut, så nu kör jag all in.

Och nu är du tillbaka i Sverige och Stockholm…
– Jag älskar Sverige, det är galet. Det finns mycket kärlek där. Jag ser verkligen fram emot det.

Intervju av Nicholas Bonde

Foto: Press