5e78b0917f33f434794a1c02
Dreamon
Dreamon intervjuar Wiz Khalifa för Kingsize!


De två rapkollegorna pratar om hur man lyckas i branschen.

 

Nu på torsdag uppträder Wiz Khalifa på Hovefestivalen i Norge men innan dess har han varit i Oslo på en liten promo-turné. Av den anldningen skickade våra norska kollegor ut stjärnskottet och Khalifa-fan, Dreamon för att ta sig ett snack kollegor emellan.

 

Dreamon: När du började att rappa, vad inspirerade dig till att bli en artist?

Wiz Khalifa: Jag började att rappa när jag var 14 år gammal och hmm, det var mer eller mindre själva livet som inspirerade mig. Att lyssna på musik och att vara ett stort musikfan var det som fick mig att vilja börja och göra musik själv.

 

D: Som artist vet jag ju att det handlar om så mycket mer än att bara släppa en massa mp3´or på nätet. Att man måste bygga en fanbase, vara ute bland folk och få en relation med sina fans, och du har ju gjort det med dina DayToday-episoder och mixtapes. hur viktigt tycker du allt det andra runt omkring musiken är, få ut namnet, bygga en fanbase osv?

Wiz: Det beror på hur mycket “hands down” du vill vara. Att vara en artist är att vara en kreativ person, det är att framföra texter, komma med idéerna….men när man pratar om att vara en affärsman, och faktiskt bygga ett varumärke är något helt annat. Och det är en färdighet som inte alla har. Några behöver andra personer omkring sig som kan såna saker och några fixar det själva. Men man måste veta vem man man talar till genom sin musik, klara av att nå publiken och underhålla dem. Man ska nog helst också vara sån själv, det hjälper, det är bara då du verkligen kan få en bra koppling till din publik. Kunna veta vad de vill ha, vad de tänker utan att någon säger det till dig.

 

D: Ja många tänker att allt man behöver en “den” enda låten eller hiten, och det är allt som behövs men det är så mycket mer än det.

Wiz: Nej, nej, nej, man måste ha flera låtar, man måste ha stjärnkvalitet. Men människor måste också kunna relatera till dig. Du kan ha massor av bra låtar men om ingen kan relatera till dem spelar det det ingen roll.

 

D: Hur mycket av din tid spenderar du på vägarna och ute på konserter?

Wiz: Det varierar, ibland är jag ute jämt på turné och spelningar och ibland tillbringar jag all tid i studion på veckodagarna och är ute på spelningar på helgerna. Men sen beror det också på vad jag jobbar med just för stunden även om jag försöker att vara ute så mcyket som möjligt, det är där min största fanbase finns och det är också det bästa sättet att få reda på vad de gillar och varför.

 

D: Jag är ju som sagt ett stort fan själv så jag vet ju att du har rappat ett bra tag, vilken punkt i karriären insåg du att detta är du skapt till att göra och detta är livet du vill leva?

Wiz: Det var definitivt när jag började. Du måste bestämma dig från dag ett, du måste veta vad du vill jobba mot och uppnå. Om jag hade börjat halvhjärtat hade nog resultatet blivit därefter. Jag visste redan då jag var fjorton år att rappa var det som jag skulle göra och jag visste redan då att jag ville komma upp till en nivå där folk köper ens musik. Det verkar kanske lite naivt för några men det var allvar för mig, det är nog därför jag lyckats med det.

 

D: Ok, cool. Du är aktuell med en ny film med Snoop Dogg, “Mac and Devin Go To High School”. Många musikartister tar steget över till filmindustrin i tillägg till musiken, är detta något du också vill göra?

Wiz: Jag ser mig själv…du vet, producera, regissera och skriva på den nivån som Snoop och jag har gjort med denna filmen. Jag kan inte se mig själv i Hollywood-världen för där gör folk det vanligtvis för pengarna, och de vill leva det livet. Men för mig handlar det om att få ut livsstilen till ungdomar eller vad det nu är som känns riktigt där och då, oavsett om det är en film, en bok eller ett album. Sak samma vad det är.

 

D: Ja, du har ju folk som blivit mer relevanta för sina filmer än för sin musik

Wiz: Antagligen för att det känns viktigare för dem, ja jag vill hålla folket inom musik

 

D: Absolut. “Black and Yellow” var en stor hit, och alla vet ju att du gjorde den tillsammans med de norska producenterna Stargate, men jag vill gärna veta hur ert förhållande är, hur ser en studiosession ut med Stargate?

Wiz: Förhållandet är en riktig “respect thing”, de förstår mig verkligen…hur jag jobbar. De vet vad de kan förvänta sig av mig och de älskar det. Så när vi kommer till studion, försöker det att få ut mer, de vill inte förändra eller att jag gör saker annorlunda. Och för min del har jag en otrolig respekt för dem, och jag är väldigt öppen för deras sound och förslag. Du vet, allt kan ju hända när man går in där (i studion) så när vi träffas håller vi det enkelt. Det är inte många människor som är inblandade, det är vanligtvis två eller tre av dem och två eller tre av mina kompisar, sen dricker vi och käkar något och börjar att gå igenom lite idéer. De brainstormar idéer, vad tycker du om detta, eller detta? och när det kommer till det musikaliska säger jag bara, jag gillar det, och det och det. Det är så jag börjar.

 

D: Många är nyfikna på ditt kommande album, så jag undrar om du kan avslöja vem som gästar, producerar eller vilket sorts sound vi kan vänta oss?

Wiz: Jag har med mig gäster som Chris Brown, Curren$y, Chevy Woods, Lola Monroe, Juicy J, 2chainz, jag har många olika typer av gäster med mig. När det gäller producenter har jag Pharrell [Williams]…han har också gjort en vers. Cam´ron är också med. E.Dan, Cardo, Sledge…du vet, alla jag vanligtvis jobbar med. Idén men skivan är att hålla det enkelt och bra, helt enkelt bra rapmusik. Det är så många som fokuserar på att göra det bästa projektet och mycket annat, men de glömmer att det handlar om känslan, den naturliga viben. Så det är anledningen till jag ville skapa något utan all kosmetika och yta, utan all hype och annan bullshit. Det är bara en massa “good ass”-låtar och det kommer de alltid att vara.

 

D: Du har släppt en massa mixtapes i din karriär, vilken är din favorit och vilken var roligast att göra?

Wiz: Jag vill nog säga att Prince of the City 2 är min favorit, och den var också roligast att göra, för jag kände att jag hittade min swag på den. Och jag var ung och allt jag pratade om var saker som…detta kommer låta helt crazy….saker som jag såg varje dag. Det var verkligen ett äkta mixtape. Min grinding var helt annorlunda på den tiden, jag slet lokalt för att bli känd. Jag kände att jag måste göra något som imponerade på alla där jag bodde. Låtar vi kunde spela på klubben, låtar vi kunde spela i bilen. Det var första gången jag tänkte på det sättet, att: “Yo, jag ska bara göra saker som folk älskar” och det slutade ju bra.

 

D: Om du har några råd till unga artister som jag, som ser upp till dig och din framgång, vad skulle det vara?

Wiz: Definitivt att fortsätta att ha bägge fötterna på jorden, behålla fokus på helheten och målet. Varje litet steg är ett steg mot något större…man måste se det för vad det är, det kan vara en konsert, en photoshoot eller en intervju. Man måste tänka på att detta kan vara det som gör att jag kommer ett steg närmare mitt mål. Man måste alltid försöka att vara lite bättre än tidigare. Oavsett vad det än gäller. Man måste vara synlig för folk antingen via videos eller bilder. Om du har ett koncept som är din grej, så är det också det som kommer att dra folk till dig. Gör ett koncept runt din verklighet och ditt liv.

 

D: Ok , tack. En sista fråga?

Wiz: Ja!

 

D: Vad är ditt mest minnesvärda ögonblick hittills i din karriär?

Wiz: Hmm, favoritögonblicket är nog när jag uppträdde under Snoop Dogg-hyllningen på BMI-prisutdelningen. Jag fick klä ut mig till Snoop och rappa sok Snoop. Det var riktigt fett. Jag var skitnervös för Snoop satt precis framför scenen. Det var awesome!

 

Foto: Anton Soggiu

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL