Förra veckan släppte Netflix de första bilderna från den femte säsongen av “The Crown” – med helt ny rollbesättning och Imelda Staunton i rollen som drottning Elizabeth II. Baserat på historiska händelser är “The Crown” berättelsen om drottning Elizabeth II, som avled i början av september, och de politiska och personliga händelser som formade hennes tid vid makten. Med det nya decenniet framför sig ställs kungafamiljen inför sin potentiellt största utmaning hittills – när allmänheten öppet börjar ifrågasätta deras roll i 90-talets Storbritannien.

Kungafamiljens turbulenta decennium finns väldokumenterat och har tolkats av såväl journalister, historiker och i biografier. Elizabeth Debicki, som spelar prinsessan Diana, förklarar:

– Det är det fantastiska med att spela dessa människor vid den här tidpunkten. Under The Crowns resa genom alla säsonger är det här det mest visuella innehållet vi har av kungafamiljen. På 90-talet började allt spelas in och det var också under den här tiden som det ständigt uppdaterade nyhetsflödet började ta fart, vilket gör att vi har tillgång till otroliga mängder innehåll från den här tiden.

Dominic West, som spelar prins Charles, förklarar seriens rollbyte:

– Eftersom rollbesättningen har ändrats varannan säsong tror jag folk förstår att detta inte är en imitation, säger han. Det här är utvecklingen av en karaktär.

Imelda Staunton (som spelar drottning Elizabeth II) hoppas att hon, precis som hennes karaktär, har gjort sin plikt gentemot tittarna:

– Det som har varit kul, och jag hoppas att jag inte har fel, är att folk säger att de verkligen ser fram emot att se mig i rollen som drottningen. Så låt oss nu bara hoppas att tittarna tycker om vad de ser för nu är det gjort. Och det är ingenting jag kan ändra nu!

“The Crown” säsong får premiär globalt på Netflix 9 november 2022. Se trailer nedan!

Foto: Netflix

65ba07add7a32f7b0a037f23