62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Se teaser och premiärdatum för Viaplay-dokumentären “The Viking – Knarkkungens fall” 

 

I över 15 år har journalisten Jeppe Facius granskat Claus Malmqvist, “den största knarkkungen i dansk historia”, och hela tiden försökt få honom att prata. För första gången någonsin medverkar Malmqvist nu i en serie intervjuer, där Facius söker svaret på frågor som tidigare varit obesvarade.

 

– I 16 år har jag försökt ta reda på hur stor smugglare Claus Malmqvist egentligen var. Nu har jag äntligen fått möjlighet att helt ta mig an historien och undersöka allt, vad som har hänt och vilka konsekvenser det fått. Jag kan bara säga att verkligheten överträffar mina förväntningar med längder, säger Jeppe Facius i ett pressmeddelande.

 

“The Viking – Knarkkungens fall” är en serie i fyra avsnitt som utspelar sig från Brasilien och Marocko, via Amsterdam, Malaga och Barcelona, till Köpenhamn och Oslo. Bland aktörerna i handlingen ingår, förutom Malmqvist, fruktade organisationer från hela världen, däribland amerikansk maffia, brasilianska gäng, markockanska klaner och kinesiska triader. På den andra sidan lagen finns Rigspolitichefens Rejseafdeling (rikskrim), Interpol och amerikanska DEA (Drug Enforcement Agency).

 

“Med drömmen om ett nytt liv i Brasilien inom räckhåll kommer det förflutna ikapp Claus ‘The Viking’ Malmqvist, som på kort tid får se sitt kriminella imperium rasa samman. Hans vän Kim är död, polisen är honom på spåren och han har snart förlorat allt: miljonerna, sin fru och sin son. 16 år senare har Malmqvist lämnat fängelset som en förändrad man, och nu är han redo att berätta sin historia, för att hans son ska få veta sanningen om sin far. Men när journalisten Jeppe Facius dyker ner i hans historia blir det uppenbart att allt inte är som det ska”, går att läsa om handlingen.

 

Dokumentärserien utspelar sig i spänningsfältet mellan dokumentär och drama, där delar av historien har dramatiserats med hjälp av vittnesutsagor, bevismaterial, utredningsdokument och centrala källor. I gestaltningen av en ung Claus Malmqvist syns skådespelaren 27-årige Alex Høgh Andersen.

 

Dokumentärserien “The Viking – Knarkkungens fall” har producerats av Monday. Seriens regissör är Peter Anthony, som tidigare har regisserat dramadokumentaren “The Man Who Saved The World”, medan Karsten Bartholin är exekutiv producent på NENT Group. Seriens fyra avsnitt har premiär 5 maj på Viaplay.

 

 

 

 

Foto: NENT Group

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL