Det är endast en månad kvar till premiär för årets upplaga av SVT:s julkalender. Till 2023 handlar det om “Trolltider – legenden om bergatrollet” som är en fristående fortsättning på klassikern “Trolltider” från 1979″. I rollerna syns Henrik Dorsin, Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai. Barnen som har huvudrollerna spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård. Handlingen beskrivs som följer:

“Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Lyckas de hitta stenen och rädda världen?”

Ett flertal karaktärer som var med i “Trolltider” från 1979 återfinns även i den nya julkalendern; den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.

Regissören Lisa Farzaneh berättar i ett pressmeddelande vad publiken har att se fram emot:
– Vi har velat göra en julkalender för alla åldrar, ett spännande äventyr och nostalgiskt mys. Jag är SÅ stolt över att få bjuda in publiken till vår fina julkalender. Underbar musik ramar dessutom in denna riktigt juliga trollsaga.

Redan nu går det att smygtitta på julkalendern på SVT Play. Anna Croneman programchef SVT Drama, säger vidare:

– Trolltider är en av SVT:s mest älskade kalendrar genom tiderna och det är med stor glädje som vi presenterar den nya historien Trolltider – legenden om bergatrollet. De som älskade Trolltider får ett kärt återseende i de återkommande karaktärerna Gorm, Dorabella, Mara och Kotte. Men vi vill också bjuda in nya generationer till den magiska Trolltidervärlden och till ett fantastiskt juläventyr.

“Trolltider – legenden om bergatrollet” får premiär den 1 december 2023 på SVT.

Foto: Johan Paulin / SVT