Till hösten blir det premiär för den första dramaserie på sociala medier-plattformen TikTok, i regi av Guldbaggevinnande Rojda Sekersöz som stått bakom “Dröm vidare” och “Young Royals”. Den nya dramaserien har titeln “Ruset” och handlar om om ungas alkoholkultur.

Samtidigt är det klart att artisten Sabina Ddumba gör skådespelardebut i serien, då hon gör huvudroller med Fabian Penje och Wilma Lidén. En fjärde och sista roll kommer att tillsättas genom en öppen audition på TikTok under våren. 

“Ruset” är skriven av systerduon Tove och Sofie Forsman, två av Sveriges mest anlitade manusförfattare, och beskrivs vara ett relationsdrama om fylla, svek och kärlek som utspelar sig under en sommarhelg. Rojda Sekersöz, regissör bakom serien, säger i ett pressmeddelande:

– Det är en spännande utmaning att skapa en dramaserie till en plattform som vanligtvis associeras med kort och lättsam underhållning. I Ruset vill vi porträttera ungas liv på ett ärligt och autentiskt sätt, med djup och svärta. Att få skapa Sveriges, och en av världens, första dramaserier på TikTok är en fantastisk möjlighet att nå ut till en yngre publik med ett tema som väcker mycket känslor.

Initativtagare bakom projektet är organisationen IQ, som beskriver att man genom serien “vill visualisera den alkoholkultur som finns bland dagens unga som dricker mindre, och på ett annat sätt, än tidigare generationer”. Det ligger också till grund för seriens handling som ska porträttera fyra unga vuxna, deras olika relationer till alkohol och hur den påverkar vänskap, beteenden och känslor. 

– Kultur har en enorm kraft att påverka vårt samhälle och vår syn på olika frågor. Genom dramaserier som Ruset har vi möjlighet att utforska och diskutera viktiga samhällsfrågor som ungas relation till alkohol på ett kraftfullt och meningsfullt sätt. Genom att öka medvetenheten om den samhällstrend som serien grundar sig i hoppas vi kunna bidra till en större trygghet bland unga att utmana alkoholnormen, säger Mojtaba Ghodsi, VD för IQ.

Serien “Ruset” består av 10 avsnitt och får premiär hösten 2023 på TikTok.

Foto: Nadja Endler