Viaplay har under senaste åren spelat in en lång rad nordiska originalserier, med höga tittarsiffror. Nu producerar streamingtjänsten den första brittiska dramaserien “Rebus” och kan idag presentera huvudrollsinnehavaren. Det handlar om Richard Rankin som just nu är aktuell i rollen som Roger Wakefield i supersuccén “Outlander”. Han har även haft roller i “Trust Me”, “The Replacement”, “Thirteen”, “The Syndicate” och “From Darkness”. Nu påbörjas inspelningarna av Viaplay-serien “Rebus”. Handlingen i den kommande serien beskrivs i ett pressmeddelande:

“Serien inleds med att den 40-årige polisen John Rebus (Richard Rankin) befinner sig vid ett personligt vägskäl efter ett bråk med en ökänd gangster i Edinburgh. Han kämpar på med jobbet som alltmer styrs av affärsdrivna teknokrater, samtidigt som han inser att han lever i en osund relation han bör avsluta och att han mer eller mindre ersatts i papparollen i dotterns liv av exfruns nya förmögna man. Nu måste han hitta sin nya position, både privat och i yrkeslivet. I en värld som alltmer styrs av politik och klasskillnader känner han att systemet blir alltmer urvattnat. Och om ingen annan följer reglerna, varför ska han göra det?”

Produktionen av “Rebus” blir Viaplays första brittiska kriminalserie och är baserade på Sir Ian Rankins böcker om John Rebus. Dessa har översatts till 36 språk och sålts över 30 miljoner exemplar. 

– Det är ett sant privilegium att kunna ha en sådan berömd karaktär i Viaplays första dramasatsning i Storbritannien och att briljanta Richard Rankin ska gestalta den komplexa karaktären Rebus. Våra tittare har verkligen något att se fram emot, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

Dramaserien “Rebus” får premiär på Viaplay under 2024.

Foto: Joseph Sinclair / Viaplay