"Den här konserten är en hyllning till deras mod."

Nu på lördag, den 29 oktober, sänder SVT en konsert för att uppmärksamma det som just nu händer i Iran och som påverkar människor världen över. Musikaliska uppträdanden av bland andra Parham, Jasmine Kara, Kristin Amparo och Justina ska varvas med informativa inslag och samtal som lär oss mer om situationen i Iran.

Parisa Amiri programleder den 90 minuter långa sändningen som är en konsert för att belysa frågor och engagemang som den rådande situationen i Iran väcker. En av artisterna, sångaren och rapparen Justina, har själv flytt landet för flera år sedan och efter en vistelse i Georgien bosatte hon sig 2020 i Piteå. Hon tvingades fly från Iran efter att säkerhetspolisen beslagtagit alla hennes datorer och mobiltelefoner (se inslag från SVT nedan).

– Vi är många världen över som är berörda av de iranska kvinnornas kamp för frihet och mänskliga rättigheter. Den här konserten är en hyllning till deras mod, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Protesterna i Iran började i september, till följd av att 22-åriga Mahsa Amini dog efter att våldsamt ha gripits av landets moralpolis för att ha brutit mot kraven på att täcka håret med hijab. En demonstrationsvåg sprider sig som en löpeld över hela världen. Budskap och bilder på människor som fortsätter att demonstrera mot regimen sprids fortsatt på sociala medier.

“En kväll för Iran: KVINNA, LIV, FRIHET” sänds på SVT Play och SVT2 lördag 29 oktober 2022 kl. 21.00.

Foto: Linnea Frank, Roar Vestad, Magnus Liam Karlsson/SVT, Janne Danielsson/SVT, Annika Bergelund, Fredrik Gille, Felix Frank, Peiro, Gustaf Thörn, SVT